Στις Βρυξέλλες προσέρχονται οι ηγέτες των «28» δύο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, με πρώτο ζήτημα στην ατζέντα την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν.

Στο τραπέζι θα τεθεί αναμφίβολα το ζήτημα της ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών δυνάμεων, με σειρά ηγετών -και πρώτους τους Ολάντ, Κάμερον και Μέρκελ- να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το φαινόμενο.

Βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, που τίθεται για πρώτη φορά πλήρως σε ισχύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι κυβερνήσεις των «28») καλούνται να εισηγηθούν έναν υποψήφιο για την προεδρία της επόμενης Κομισιόν, «λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» όπως προβλέπεται. Η υποψηφιότητα τίθεται στην ψήφο της νέας Ευρωβουλής.

Η συνάντηση της Τρίτης πιθανότατα δεν θα καταλήξει σε απόφαση για εισήγηση. Προς το παρόν, φαβορί θεωρούνται οι δύο υποψήφιοι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ (κόμμα πρώτο, αλλά χωρίς πλειοψηφία) και ο Μάρτιν Σουλτς του Σοσιαλδημοκρατών Ωστόσο, η λίστα με πιθανή υποψηφιότητα «τρίτου προσώπου» δεν είναι μικρή.

Πηγαίνοντας το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ένας από τους ηγέτες που ακούγεται ότι είναι εντελώς αντίθετος στην υποψηφιότητα Γιούνκερ είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -οι Συντηρητικοί θεωρούν μεν «φυσικό τους χώρο» το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποψήφιος του οποίου είναι ο Γιούνκερ, αλλά δεν είναι μέλος του. Αντίθετος είναι και ο ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν.