Η πρόοδος σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα είναι πολύ αργή και παρεμποδίζεται σθεναρά από το λόμπι του κλάδου, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες διακρατούν τώρα περισσότερα κεφάλαια από ό,τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν χρειάστηκε να στηριχθούν με χρήματα των φορολογουμένων.

«Τα κακά νέα είναι ότι η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή και το τέλος είναι ακόμη πολύ μακριά»
, πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ σε ομιλία που έκανε στο Λονδίνο.

Αν και το έργο της τραπεζικής μεταρρύθμισης είναι σύνθετο, η πρόοδος καθυστερεί επίσης εξαιτίας της «ισχυρής αντίστασης του κλάδου» και της κόπωσης που είναι πολύ πιθανό να επέλθει τώρα σε μία μακρά πορεία, δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

«Ορισμένες από τις πιο εξέχουσες εταιρείες του κλάδου βυθίστηκαν στη δίνη των σκανδάλων που παραβίασαν τους πιο βασικούς κανόνες ηθικής» είπε και συμπλήρωσε: «Αν και υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά, δεν είναι ούτε τόσο ευρείες, ούτε τόσο βαθιές όσο απαιτείται. Ο κλάδος εξακολουθεί να επιβραβεύει το βραχυπρόθεσμο κέρδος έναντι της μακροπρόθεσμης σύνεσης, τα σημερινά μπόνους έναντι των μελλοντικών σχέσεων».

«Ένα μεγάλο κενό είναι ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα με τις τράπεζες που είναι ‘πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν’», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην άποψη που υπάρχει στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις θα επέμβουν για να διασώσουν τις μεγαλύτερες τράπεζες και να αποφύγουν το χάος που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις εποπτικές Αρχές όλου του κόσμου να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για την εκκαθάριση μεγάλων τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μετά τη σκληρή εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η εμπιστοσύνη μεταξύ των εποπτικών Αρχών δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλη, καθώς ορισμένες χώρες συνεχίζουν να λαμβάνουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, ώστε να μη χρειάζεται η διάσωσή τους με χρήματα των φορολογουμένων.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB) ανησυχεί ότι τέτοια μέτρα, όπως τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις ξένες τράπεζες στην Αμερική, θα διασπάσουν τις αγορές κεφαλαίων.