Την στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας σπεύδει να «κατοχυρώσει» την θέση του στην νέα πολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση στα ηγετικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και έχει ένα κύριο θέμα: ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα επιδιώξει στην νέα πολιτική περίοδο και πως θα επιτευχθούν αυτές.
Κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Τσίπρας κράτησε ψηλά τους τόνους και θέλησε να καταδείξει τους κύριους άξονες του δημόσιου λόγου του για το προσεχές διάστημα.
Μίλησε για «νέο πολιτικό τοπίο», «δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή» και προσέθεσε ότι «πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε με ξεκάθαρο τρόπο τις διαθέσεις του για τον τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.
Εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εν αναμονή και υπ’ αυτήν την έννοια, να θέσει όρους για την διαδικασία λήψης αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και να σπεύσει να αξιώσει συμμετοχή στις αποφάσεις για τα πρόσωπα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόμενου Επιτρόπου.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον Πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά:
–«να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές»
–«να μη διανοηθεί να εφαρμόσει νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις».
–«Να μη διανοηθεί την ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού που είναι το νερό».
–«Να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο πλούτο ως φυσική ανεκτίμητη κληρονομιά».
Επίσης απηύθυνε «προειδοποίηση προς τον Πρωθυπουργό, να μη διανοηθεί να προχωρήσει στο διορισμό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου Επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πεδία αυτά στα οποία θέλησε ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί, αποτελούν δυνάμει αφορμές για μετωπική αντιπαράθεση ή ακόμη και κατάθεση μίας νέα πρότασης μομφής, την οποία θα δικαιολογήσει σε κάθε περίπτωση βασιζόμενος και στο αποτέλεσμα της κάλπης.
Εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή «δεν νομιμοποιείται να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους, οπότε και λήγει η θητεία του κ. Παπούλια, θα επιδιώξει την προσφυγή στις κάλπες.
Την ίδια στιγμή όμως στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται ατύπως μία συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Στο επίκεντρό της βρίσκεται το ζήτημα των συμμαχιών και οι παράμετροι που πρόκειται να εξεταστούν, είναι κατά βάση οι διεργασίες στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και το πώς αυτές θα τοποθετηθούν και θα θελήσουν να αυτοπροσδιοριστούν στο νέο πολιτικό τοπίο.
Το σκεπτικό αυτής της αναζήτησης παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο εκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος σαφώς δήλωσε (μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm), ότι το αποτέλεσμα δεν συνιστά πολιτικό σεισμό και ότι δημιουργεί για τον ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά πολιτικές υποχρεώσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαδημούλης «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανταποκριθεί με πολύ σοβαρότητα, ευθύνη και δουλειά στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να μην επαναπαυτεί και να μην κομπορρημονεί».
Προσέθεσε: «μπορεί η κυβέρνηση να μη φεύγει αύριο, αλλά είναι φανερό ότι (ο ΣΥΡΙΖΑ) έρχεται με έναν αέρα νίκης από τη χθεσινή αναμέτρηση και είναι πιθανό έως βέβαιο ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα αργήσουν και γι’ αυτό πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές και βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες θα του επιτρέψουν να πείσει περισσότερους και περισσότερο ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα».
Τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Παπαδημούλης, τα οποία έχουν τεθεί και προεκλογικά από τον ίδιο και από στελέχη της ηγετικής ομάδας, ήταν μεταξύ των άλλων:
–ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στο εξής «να είναι ένα κόμμα του 25-30% και όχι του 4% από πλευράς μαζικότητας και λειτουργίας».
–«πρέπει να κάνουμε ακόμη πιο σαφή και πειστικό τον πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο και να ανοιχθούμε και σε άλλο κόσμο, διότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα λόγο που ταιριάζει στο 27% και μια οργανωτική δομή που μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%».
–«Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεκτικότητα του πολιτικού μας λόγου και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο μια πολιτική συμμαχιών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».
Ο κ. Παπαδημούλης επίσης έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση αυτή η πλειοψηφία των εκατόν πενήντα-λίγο για να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες στο θέμα του χρέους ή π.χ. χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος που είναι κατά τεκμήριο αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνονται επιλογές, όπως για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος».