Μπίζνες και πολιτικές ισορροπίες από τον πιο πλούσιο Ουκρανό

Οταν αλλάζει στρατόπεδο, και παίρνει θέση κατά των αυτονομιστών ο «αρχι-ολιγάρχης» της Ουκρανίας, τότε φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη υπέρ των φιλοδυτικών στο Κίεβο.

Οταν αλλάζει στρατόπεδο, και παίρνει θέση κατά των αυτονομιστών ο «αρχι-ολιγάρχης» της Ουκρανίας, τότε φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη υπέρ των φιλοδυτικών στο Κίεβο.
Λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ο Ρινάτ Αχμέτοφ έκανε μια βαρυσήμαντη και δημόσια παρέμβαση: κάλεσε όλους του εργάτες στις βιομηχανίες του να διαδηλώσουν κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, για να μην εξελιχθεί η εξέγερση «σε γενοκτονία».
Πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται: ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, με περιουσία 12,5 δισ. δολαρίων και μια αυτοκρατορία χτισμένη κυρίως επάνω στον σίδηρο και τον χάλυβα, σταμάτησε να στηρίζει, και να χρηματοδοτεί τους φιλορώσους.
«Η αστάθεια στην Ανατολή είναι πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. Ζωτικής σημασίας για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι οι τοπικές ελίτ, και η ικανότητα του μελλοντικού προέδρου να διαπραγματευτεί μαζί τους», λέει στο ΒΗΜΑ η δρ. Νάντια Κράβετς, από το Ινστιτούτο Ουκρανικών Ερευνών του Χάρβαρντ.
Και κανένας δεν είναι πιο ισχυρός, οικονομικά και πολιτικά από τον Αχμέτοφ. Ελέγχει το 50% της παραγωγής στην βιομηχανική ανατολική Ουκρανία, δίνει δουλειά σε 300.000 εργάτες, και κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο.
«Οι ταραχές στα ανατολικά δεν ήταν μόνο προϊόν της παρέμβασης της Ρωσίας, αλλά και της χρηματοδότησης των αυτονομιστών από τους συμμάχους του (σσ ανατραπέντος προέδρου) Γιανουκόβιτς και από τον Αχμέτοφ», συνεχίζει η Κράβετς.
«Ο Αχμέτοφ έχει ασυναγώνιστη επιρροή στην περιοχή, αλλά για πολύ καιρό δεν κούνησε ούτε το δάχτυλό του για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αντίθετα, οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν – και ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών επιβεβαίωσε πρόσφατα – ότι ο Αχμέτοφ έδινε τα 2/3 της χρηματοδότησης για τις δραστηριότητές τους», προσθέτει.
«Αν μετά τις εκλογές, οι τοπικές ελίτ δεν στηρίξουν την κεντρική κυβέρνηση, η κατάσταση θα παραμείνει στο σημερινό status quo, με επιδείνωση της ασφάλειας στο έδαφος, παύση της οικονομικής δραστηριότητας και φυγή του τοπικού πληθυσμού σε άλλα μέρη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι τοπικές ελίτ δελεάζονται και πείθονται να στηρίξουν την κυβέρνηση στο Κίεβο», καταλήγει η Κράβετς.
Κάτι που μοιάζει πιθανό τώρα που πείστηκε ο Αχμέτοφ. Τον λένε «φεουδάρχη του Ντονμπάς» (σσ Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), γιατί κάνει κουμάντο εκεί που χτυπάει η καρδιά της ουκρανικής οικονομίας.
Ο 47χρονος αυτοδημιούργητος μεγιστάνας κατέχει ανθρακωρυχεία, μεταλλουργικές επιχειρήσεις, κάθε λογής βιομηχανίες, ασφαλιστικές εταιρείες, ΜΜΕ, και πολλά άλλα, με βαρύ πυροβολικό την System Capital Management Holdings. Είναι επίσης πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντονέτσκ.
Από υποστηρικτής του Γιανουκόβιτς και βουλευτής του φιλορωσικού Κόμματος των Περιφερειών υποστηρίζει τώρα την κυβέρνηση, ζητώντας εθνική ενότητα. Πού οφείλεται η στροφή; Μάλλον στο γεγονός ότι μετατοπίζει την πολιτική του θέση επειδή ξέρει ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο θα είναι φιλοδυτική.
Πρώτος, μακράν, στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία έρχεται ένας άλλος ολιγάρχης, ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο.
Επίσης, ο Αχμέτοφ έχει ανησυχήσει από την προοπτική καταστροφικών δυτικών κυρώσεων όχι μόνο στους ζωτικούς εμπορικούς εταίρους του στην Ρωσία, αλλά και στις εξαγωγές άνθρακα και χάλυβα, που παράγουν οι βιομηχανίες του στο Ντονέτσκ.
Αλλά το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι αν ο Αχμέτοφ εξακολουθεί να είναι τόσο πανίσχυρος, τώρα που τον έλεγχο σε πολλές περιοχές έχουν αναλάβει οι ένοπλοι, που κρατάνε την ρωσική σημαία και τα έχουν βάλει ανοιχτά όχι μόνο με τον ουκρανικό στρατό, αλλά και με ολόκληρη την πολιτική ελίτ της χώρας.
Προς το παρόν, ο Αχμέτοφ θωρακίζει όσο μπορεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεών του. Η παρατεταμένη απειλή έγινε σαφής όταν ο αυτονομιστής ηγέτης της αυτο-ανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κρατικοποιήσει τα πολλά ανθρακωρυχεία που κατέχει ο Αχμέτοφ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk