Γιατί ψηφίζουμε

Είχα αρχικά την εντύπωση ότι στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που δεν εξελέγησαν στον πρώτο γύρο καθώς και για τους βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γιατί ψηφίζουμε | tovima.gr
Είχα αρχικά την εντύπωση ότι στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που δεν εξελέγησαν στον πρώτο γύρο καθώς και για τους βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μάλιστα για πρώτη φορά θα τους επιλέξουμε εμείς με σταυρό. Αλλά μάλλον η εντύπωση αυτή δεν ευσταθεί, καθώς διαπιστώνω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί μας καλούν ο μεν ένας σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο (λίγο αργά είναι αλήθεια, εφόσον υποτίθεται ότι μας τελειώνει οσονούπω), ο δε άλλος για να εγκρίνουμε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας, μετά την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να μη μιλήσουμε για τον τρίτο αρχηγό, ο οποίος αν υποστεί καθίζηση το κόμμα του θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω. Θα ψηφίσουμε λοιπόν για τα πάντα εκτός από την Ευρώπη που θέλουμε, τη στιγμή που η λαίλαπα του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού απειλεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή μας ζωή.
Το πιο περίεργο όμως είναι ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και έχουν τροφοδοτήσει ένα αδικαιολόγητο κλίμα τεχνητής έντασης, συμφωνούν σε ένα πράγμα. Οτι από την ψήφο μας θα εξαρτηθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Με ποια λογική όμως, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια (και μάλιστα σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που στοίχισαν πολύ ακριβά στην ήδη πτωχευμένη ελληνική οικονομία) είχαμε επιλέξει την κυβέρνηση που θέλαμε; Γιατί στη Βρετανία όπου το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έχει βρεθεί στην τρίτη θέση και οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι στην τέταρτη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, δεν γίνεται καμία συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και στη Γαλλία όπου οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, αφού υπέστησαν πανωλεθρία πριν από δύο μήνες στις δημοτικές εκλογές, τώρα αναμένεται να έλθουν τρίτο κόμμα και στις ευρωεκλογές. Λέξη όμως για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.
Υποστηρίζεται ότι στις χώρες αυτές δεν υπάρχει οικονομική κρίση και άρα η πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δική μας. Γιατί όμως δεν συμβαίνει το ίδιο ούτε στην Ισπανία ούτε στην Πορτογαλία, που επλήγησαν επίσης έντονα από την οικονομική κρίση; Ισως επειδή στις δύο αυτές χώρες αντί να οργανώνουν δημοψηφίσματα κατά των μνημονίων, κατόρθωσαν, χωρίς λαϊκισμούς και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αλλά με τεράστιες θυσίες που προφανώς απέδωσαν, να βγουν από αυτά. Εμείς εδώ αντίθετα προτιμούμε να βρίζουμε από το πρωί έως το βράδυ την κυρία Μέρκελ, αντί να αναγνωρίσουμε τα δικά μας λάθη που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν, με αποτέλεσμα να αναγκασθούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια των εταίρων μας. Αποτελεί όμως, όπως φαίνεται, μια βολική επιλογή να φορτώνει κανείς στους άλλους τις δικές του ευθύνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk