Στα κατεχόμενα βρέθηκε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι έγιναν διαβουλεύσεις για την απόσταση που διανύθηκε στις διαπραγματεύσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος σχετίζεται πολύ με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως συζητήθηκε και το αυξημένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν θετικά οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι «αν η απέναντι πλευρά έχει την ίδια άποψη μπορούμε να έχουμε το πρώτο αποτέλεσμα».

«Χρειάζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ»

«Οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Κυπριακό) αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την ειρήνη στην Κύπρο»
αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με αφορμή τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Μενέντεζ κάνει επίσης αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη στο νησί του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, από τις 21 έως τις 23 Μαΐου, σημειώνοντας ότι «η επίσκεψη αποτελεί έκφραση της δέσμευσης της αμερικανικής κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση την οποία η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 124 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την τουρκική εισβολή το 1974, ο κ. Μενέντεζ τονίζει ότι η «η Κύπρος δικαιούται να απολαύσει πλήρη πολιτική ελευθερία και οικονομική ευημερία, γι’ αυτό απαιτείται από την Τουρκία να αναγνωρίσει το παρελθόν, διασφαλίζοντας ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους».

Τέλος, ο Αμερικανός γερουσιαστής κάνει αναφορά στη φετινή 40χρονη επέτειο από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κασουλίδης τον ενημέρωσε για τις «συνεχείς προσπάθειες» της κυπριακής κυβέρνησης με σκοπό τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Στο μεταξύ, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, τον Τζέικ Σάλιβαν, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο.

Αρκετοί παράγοντες της Ομογένειας, ανάμεσά τους και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, έστειλαν επιστολές στον κ. Μπάιντεν με τις οποίες τον καλούν όπως κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο να αποφύγει ενέργειες και δηλώσεις που ενδεχομένως θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», υπογραμμίζοντας την ανάγκη λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από μέρους του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί μεν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, αλλά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου δεν θα τον συναντήσει στο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο», αλλά σε άλλο κτίριο.

Τα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είχαν συναντηθεί την Τετάρτη και με τον κ. Κασουλίδη, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, με τον οποίο συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, όσο και τον συντονισμό των ενεργειών για προβολή στις ΗΠΑ των θέσεων της Λευκωσίας.