Εκτός ελέγχου η οργή στο Βιετνάμ εναντίον της Κίνας με φόντο τη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα: Πάνω από 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν όχλος επιτέθηκε σε εργοστασιακή μονάδα που ανήκει σε ξένη εταιρεία. Οι πρώτες αναφορές θέλουν τη μεγάλη πλειονότητα των νεκρών να είναι Κινέζοι, ενώ το Πεκίνο έχει ήδη εκφράση την έντονη ενόχλησή του για τις αντιδράσεις στο Βιετνάμ.

Ιατρικές πηγές που επικαλείται το Reuters και τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι πέντε Βιετναμέζοι και άλλα 16 άτομα, που αναφέρονται ως Κινέζοι, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης διαδηλωτών σε μονάδα παραγωγής ατσαλιού στην επαρχία Χα Τινχ.

Η μονάδα ανήκει στην Formosa Plastics της Ταϊβάν. Οι ταραχές των τελευταίων 24ωρων καταγράφονται σε βιομηχανικές περιοχές και έχουν στόχο ξένες εταιρείες.

Αρκετοί Κινέζοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Βιετνάμ, καθώς τα αντικινεζικά αισθήματα βρίσκονται στο κόκκινο. Η διαμάχη με την Κίνα έχει αναζωπυρωθεί εξαιτίας κινεζικού έργου εξόρυξης πετρελαίου σε τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας το οποίο διεκδικεί και το Βιεντάμ.

Το Πεκίνο, που είχε καλέσει την προηγούμενη ημέρα. τους πολίτες του στο Βιετνάμ να μην κυκλοφορούν στους δρομους, είχε προχωρήσει σε «έκτακτα μέτρα», τα οποία δεν διευκρίνισε.Οι διπλωματικοί τόνοι είναι υψηλοί, με την Κίνα να αποκαλεί «προβοκάτορα» την κυβέρνηση του Βιετνάμ.