67ο φεστιβάλ Κανών – Ενας ζωγράφος με πυγμή

άτοχος ενός Χρυσού Φοίνικα για τα «Μυστικά και ψέματα» (1996) ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικ Λι επιστρέφει εφέτος στις Κάννες, με μια ταινία περιόδου η οποία μεταφέρει τον θεατή πολλά χρόνια στο παρελθόν της Αγγλίας.

Κάννες, αποστολή

Κάτοχος ενός Χρυσού Φοίνικα για τα «Μυστικά και ψέματα» (1996) ο βρετανός σκηνοθέτης Μάικ Λι επιστρέφει εφέτος στις Κάννες, με μια ταινία περιόδου η οποία μεταφέρει τον θεατή πολλά χρόνια στο παρελθόν της Αγγλίας. Ο «Κύριος Τερνερ» (Mr. Turner) όπως είναι ο τίτλος της, αναφέρεται στην ζωή και το έργο του εκκεντρικού βρετανού ζωγράφου Τζ. Μ. Γ. Τέρνερ που γεννήθηκε το 1775 και πέθανε το 1851.

Η ταινία καταπιάνεται με το τελευταίο τέταρτο της ζωής του ζωγράφου και είναι ένα ποικιλόμορφο οδοιπορικό που ερευνά την σχέση του Τέρνερ με την ίδια την ζωγραφική, με την αριστοκρατία της βρετανικής υπαίθρου, με τους οίκους ανοχής στους οποίους ήταν συχνός επισκέτης αλλά και με την Βασιλική Ακαδημία Τεχνών απέναντι στην οποία κρατούσε μια στάση αναρχική.

Ο Μάικ Λι δεν συνηθίζει να κοιτάζει τόσο πίσω την Ιστορία της πατρίδας του. Οταν όμως το κάνει το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκπαιδευτικό και συγχρόνως διασκεδαστικό όπως είχε συμβεί με το «Topsy Turvy», την ιστορία του θρυλικού ντουέτου Γκίλμπερτ και Σάλιβαν, δημιουργούς του «Mikado».

Εν προκειμένω ήταν η ιδιόμορφη προσωπικότητα του Τέρνερ που του έδωσε το κίνητρο για να ασχοληθεί με την ιστορία του (ο ίδιος έγραψε το σενάριο). Ο Τέρνερ δεν ήταν καθόλου ευκολος χαρακτήρας αλλά την ίδια ώρα είχε συνέπεια σε αυτό που πρέσβευε, ένα σημείο στο οποίο θυμίζει αρκετά τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

Πάντως ο αγαπημένος ηθοποιός του Μ. Λι, ο Τίμοθι Σπολ, γνωστός από τις εμφανίσεις του στα «Μυστικά και ψεματα», το «Ολα ή τίποτα»και άλλες ταινίες του σκηνοθέτη, είναι ήδη ένα από τα φαβορί για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Ο κ. Τέρνερ έχει αγοραστεί από την ελληνική διανομή (ODEON)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk