Οι στενές ενεργειακές σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία προκαλούν ανησυχία στους ευρωπαίους αξιωματούχους που φοβούνται ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τη Σόφια ως ανάχωμα για την προώθηση των συμφερόντων της στην ένωση.

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μία σειρά από εσωτερικές εκθέσεις – συμπεριλαμβανομένης μία της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND – προειδοποιούν ότι η Μόσχα μπορεί να προσπαθήσει να διευρύνει τις σχέσεις της με τη Βουλγαρία, το πιο φτωχό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασπάσει την ένωση. Η Βουλγαρία είναι εύκολος στόχος για το Κρεμλίνο επειδή η χώρα εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την ενέργεια της Ρωσίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βουλγαρίας – το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που εκπροσωπεί τη τουρκική μειονότητα – θεωρείται στενά συνδεδεμένη με τη Μόσχα: πρώην μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και ολιγάρχες συνεργάζονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι σχέσεις είναι τόσο στενές που «η Ρωσία έχει άμεση επιρροή στο βουλγαρικό κοινοβούλιο» αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel. Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, διάφορα μέσα ενημέρωσης έβγαλαν στη δημοσιότητα το περιεχόμενο μίας απόρρητης επιστολής από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, Gazprom, προς το υπουργείο Οικονομικών της Σόφιας.

Στην επιστολή, η Gazprom, έδινε οδηγίες στους αξιωματούχους του υπουργείου για έναν νόμο που αφορούσε στον αγωγό South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας στην Αυστρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει τις εργασίες για τον South Stream, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση γύρω από τη στρατηγική του Κρεμλίνου στη Βουλγαρία.
Την περασμένη εβδομάδα συνάντησε στο Βερολίνο τον βούλγαρο πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ, έναν ανεξάρτητο πολιτικό, που μάχεται ανοιχτά την βουλγαρική κυβέρνηση επειδή θέλει να κρατήσει τη Βουλγαρία στο δυτικό στρατόπεδο.

Ο Πλεβνέλιεφ προειδοποίησε για επικίνδυνες εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια. Φοβάται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη Βουλγαρία και τα Βαλκάνια, προσπαθώντας να εντάξει αυτά τα κράτη στη σφαίρα επιρροής του, και κάλεσε για μία αποφασιστική στάση της ΕΕ προς τη Ρωσία. «Πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και της ελευθερίας και της ειρήνης στην ήπειρό μας» είπε.