Συμφωνία Γεωργιάδη-γιατρών για τα Διαγνωστικά Κέντρα

Ύστερα από ένα τριήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων έληξε η επίσχεση των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ύστερα από ένα τριήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων έληξε η επίσχεση των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ θα παραδώσουν στο υπουργείο τις συνταγογραφικές οδηγίες, όπως αυτές υπηρετούν τα διεθνή πρότυπα, βάσει των οποίων θα εκτελούνται οι ιατρικές εξετάσεις. «Έξω από αυτές τις οδηγίες δεν θα έχουν αυτή την υποχρέωση» διευκρίνισε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάσεις που δεν προβλέπονται βάσει κάποιας οδηγίας δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των παρόχων για την αύξηση του προϋπολογισμού, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι βρίσκονται σε συζήτηση για το πώς θα γίνεται στο εξής η κατανομή του.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί επιτροπή που θα παρακολουθεί τη ροή πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Κοινή μας βούληση είναι να πληρωθούν τα χρήματα αυτά όσο το γίνεται πιο γρήγορα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί ο προϋπολογισμός καθώς αυτό επιβάλουν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. «Δεχτήκαμε την αναπλήρωση του πρώτου πενταμήνου μέσα από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, διότι επιβαρύνθηκαν οι ιδιωτικοί πάροχοι Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τη μη λειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ και την υπόσχεση του υπουργείου να καταβάλει προσπάθειες στην αναπλήρωση αυτή» είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και συνέχισε:

«Δέχτηκε το υπουργείο τις προτάσεις μας σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες των διαγνωστικών εξετάσεων, τις υποχρεωτικές, τις οποίες αναλαμβάνει, με βαριά ευθύνη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να διεκπεραιώσει. Ότι το κάθε παραπεμπτικό που εκτελείται θα πρέπει να αμείβεται με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καθορίσει και η ύπαρξη του clawback να είναι δυνητική, μέσα από ένα μηχανισμό. Ότι η εξόφληση των οφειλομένων άρχισε ήδη και ο υπουργός έδωσε την εντολή να εξοφληθεί ο Φεβρουάριος μήνας του τρέχοντος έτους για τους εργαστηριακούς αλλά και συστήθηκε κοινή επιτροπή από το υπουργείο και τον ΠΙΣ, ώστε να παρακολουθούμε και την εξόφληση των οφειλομένων, καθώς και επίσης την παρακολούθηση της εφαρμογής των κατευθυντηρίων οδηγιών και τη δυνητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, για να παρεμβαίνουμε όπου υπάρχουν παθογένειες και αδυναμίες».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει επίσχεση από κανέναν πάροχο υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ. Συνέστησε μάλιστα στους ασφαλισμένους να αλλάξουν κλινική αν σε κάποια απ’ αυτές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ τους ζητήσουν να πληρώσουν. «Δεν υπάρχει επίσχεση από κανέναν. Θέλω να πω στους ασφαλισμένους μας, δεν θα πάνε σε καμία κλινική που θα τους πει “πλήρωσε και θα πας να πάρεις τα λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ”, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώσει κανενός τη χρέωση. Το έχουμε ξεκαθαρίσει: Όποιος πάρει λεφτά από τον ασφαλισμένο μας, δεν είναι συμβεβλημένος μαζί μας. Άρα θα πρέπει ο ασθενής, αν ακούσει από μια κλινική ότι του ζητά επιπλέον λεφτά, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δήθεν δεν τον πληρώνει ή τίποτα άλλο, αυτομάτως να αλλάξει κλινική».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk