Πόλεμος και ειρήνη

Στις 25 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ανανέωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έμμεσα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πόλεμος και ειρήνη | tovima.gr
Στις 25 Μαΐου καλούμαστε να ψηφίσουμε για την ανανέωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έμμεσα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για κρίσιμη εκλογή, γιατί από αυτήν θα πρέπει να προκύψει η βούληση των ευρωπαίων πολιτών για την ολοκλήρωση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή την έναρξη μιας επικίνδυνης και καταστροφικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στη διάλυσή της. Πόσοι όμως από τους πολίτες των χωρών της ΕΕ γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό το πολυεθνικό μόρφωμα και πόσοι αισθάνονται πρώτα ευρωπαίοι πολίτες και μετά πολίτες της κάθε χώρας-μέλους;
Στην Ελλάδα υπήρξαμε ενθουσιώδεις Ευρωπαίοι, όταν ανακαλύψαμε πως η ΕΕ είναι μια τροφαντή αγελάδα από την οποία αρμέγαμε δωρεάν κονδύλια αδιαφορώντας για τον σκοπό για τον οποίο μάς χορηγούνταν, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας, τη σύγκλιση προς το κεκτημένο της Ενωσης. Με έντονη δυσανεξία αποδεχθήκαμε τους κοινούς κανόνες που τη διέπουν και που συνεπάγονται και μερική απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας, πράγμα διόλου αυτονόητο για τους εθελοτυφλούντες Ελληνες. Και μόλις σταμάτησε ο ξέφρενος δανεισμός, με προορισμό τη χωρίς όρια κατανάλωση, και η διάσωσή μας από τη βέβαιη χρεοκοπία διασφαλίστηκε με δανεισμό υπό όρους, αφυπνίστηκε το ιδεολόγημα ότι ο τράχηλος του Ελληνα ζυγό δεν υποφέρει. Ανακαλύψαμε τοκογλυφικές προθέσεις στους προσφερθέντες για λόγους κοινοτικής αλληλεγγύης να συνεχίσουν να μας στηρίζουν δανειακά, ενώ δεν σταμάτησαν να μας χαρίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια. Αντιπαρερχόμαστε τον προφανή παραλογισμό να θεωρούμε τοκογλυφία τα επιτόκια του 2%-3% όταν προηγουμένως κάναμε ουρές για καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζές μας με επιτόκια ακόμη και πάνω από 20%.
Καθώς πλησιάζει η ώρα να ψηφίσουμε για το Ευρωκοινοβούλιο, θα ήταν χρήσιμο για όσους ακόμη γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση να πληροφορηθούν ή να ξαναθυμηθούν τι ακριβώς είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και ποια είναι η σημασία της ολοκλήρωσής της, πώς λειτουργούν οι θεσμοί της, ποια είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις των πολιτών της, πού χωλαίνει το εγχείρημα, πού ξεστράτισε από το όραμα των ιδρυτών της.
Απλές, εύληπτες και αντικειμενικές απαντήσεις δίνει ο αγαπητός γείτονας της στήλης μου, διακεκριμένος συνάδελφος Γιώργος Ρωμαίος, στο τελευταίο βιβλίο του «Η Ευρώπη και η Ελλάδα, από την κρίση στην ελπίδα» (εκδόσεις Πατάκη), ο οποίος γνωρίζει και από μέσα τα πράγματα. Είναι καίριας σημασίας η διαπίστωσή του ότι «τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποκλειστικά προς το πολιτικό τους όφελος», όπως άλλωστε πράττουν και τώρα εν όψει των ευρωεκλογών. Και υπενθυμίζει την προειδοποίηση του αρχιτέκτονα του οράματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζαν Μονέ ότι «δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη (και κατά συνέπεια θα χαθεί) αν τα κράτη αντισταθούν υπέρ της εθνικής κυριαρχίας». Αυτό δηλαδή που απερισκέπτως αντιπαρέρχονται ή επιδιώκουν οι ευρωσκεπτικιστές και οι πολέμιοι της ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί που θα ψηφίσουν στις 25 Μαΐου. Δυστυχώς παίζουν στα ζάρια την Ευρώπη και την Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk