(Προ)καλώ τους υποψηφίους δημάρχους – Free Athens!

Η απάντηση και από τις δύο πλευρές είναι γνωστή και δεδομένη. Ο μεν Δήμος επικαλείται τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα οι δε καταστηματάρχες ότι αλλιώς δεν «βγαίνουν» και θα κλείσουν, ότι δίνουν θέσεις εργασίας, πληρώνουν φόρους κλπ κλπ.

(Προ)καλώ τους υποψηφίους δημάρχους – Free Athens! | tovima.gr

Μετά από 30 χρόνια διαμονής στα Εξάρχεια, δύο χρόνια στα Ανω Πετράλωνα και 10 χρόνια στα σύνορα Παγκρατίου -Κολωνακίου έχω προφανώς ολοκληρωμένη άποψη για την εικόνα και την κατάσταση της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι αλήθεια ότι οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες παρέμβασης ειδικά στον Δήμο Αθηναίων αντί να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλες δυστυχώς η κεντρική εξουσία για ευνόητους λόγους (κυρίως για να μην αποκτήσει μεγάλη εξουσία κάποιος κομματικός δελφίνος) τις κρατά περιορισμένες. Αυτό είναι και το επιχείρημα όλων των δημάρχων για την απουσία σοβαρής παρέμβασης και έργων μέσα στην Αθήνα. ΟΚ δεκτό. Υπάρχει όμως μια αρμοδιότητα που είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και με την υπεύθυνη διαχείριση της θα ανακούφιζε την πόλη, την ζωή των κατοίκων, τους επισκέπτες και τελικά την εικόνα της. Ο λόγος για τα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

Η (πρό)κληση

Ισως δεν φταίει ο κ.Καμίνης ούτε οι προκάτοχοι του για το εύρος των πεζοδρομίων ή για το εύρος των πλατειών και φυσικά δεν μπορεί εύκολα να κατεδαφίσει κτίρια ή να πεζοδρομήσει μεγάλες περιοχές. Μπορεί όμως ο νέος δήμαρχος να κάνει κάτι πιο απλό. Να απελευθερώσει τα πεζοδρόμια και τις πλατείες!

(Προ)καλώ τους υποψηφίους δημάρχους να πάρουν μαζί τους ένα ηλικιωμένο άτομο, ένα άτομο με προβλήματα όρασης, ένα άτομο με κινητικά προβλήματα και ένα γονέα με μωρό σε καρότσι και να περπατήσουν στην πόλη. Οχι μόνο στο κέντρο αλλά σε όλη την πόλη. Το 80% των πεζοδρομίων δεν θα μπορέσουν να τα διασχίσουν και θα υποχρεωθούν να κατέβουν στο δρόμο ενώ στο υπόλοιπο 20% θα πρέπει να κάνουν σλάλομ ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια.

(Προ)καλώ επίσης τους υποψηφίους δημάρχους να πάρουν τα παιδιά τους, τα ανίψια τους ή τα παιδιά φίλων τους και να γυρίσουν τις πλατείες και τους πεζοδρόμους της πόλης. Αν βρουν ελεύθερο και ασφαλή για τα παιδιά χώρο να παίξουν σε κάποια πλατεία ή πεζόδρομο μάλλον θα έχουν φτάσει σε… άλλη πόλη.

(Προ)καλώ τέλος τους υποψηφίους δημάρχους να επισκεφτούν μετά τις 9.30 το βράδυ τα σπίτια των κατοίκων που διαμένουν πέριξ πλατειών ή δρόμων με καταστήματα εστίασης ειδικά τώρα που φτιάχνει ο καιρός.

Θα διαπιστώσουν ότι οι κάτοικοι είναι στην κυριολεξία όμηροι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Υποχρεωμένοι να ζουν με κλειστά παράθυρα λόγω του θορύβου (όχι μόνο του κόσμου αλλά και της μουσικής) αλλά και της τσίκνας ενώ φυσικά κοιμούνται τα ξημερώματα όταν αποχωρήσουν οι τελευταίοι πελάτες και μαζέψουν και τα τραπέζια οι σερβιτόροι.

Δώστε λύση

Η απάντηση και από τις δύο πλευρές είναι γνωστή και δεδομένη. Ο μεν Δήμος επικαλείται τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα οι δε καταστηματάρχες ότι αλλιώς δεν «βγαίνουν» και θα κλείσουν, ότι δίνουν θέσεις εργασίας, πληρώνουν φόρους κλπ κλπ.

Η ανταπάντηση είναι απλή. Τους κατοίκους (και τους επισκέπτες) της Αθήνας δεν τους αφορά τίποτε από τα δύο! Ο μεν Δήμος να βρει τρόπο να κάνει τα κουμάντα του χωρίς να υπολογίζει έσοδα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής των δημοτών του οι δε καταστηματάρχες όταν θέλουν να ανοίξουν ένα μαγαζί να κάνουν τους υπολογισμούς τους χωρίς να υπολογίζουν τραπέζια σε πεζοδρόμια και πλατείες. Αν βλέπουν ότι «βγαίνουν» ας προχωρούν αν όχι ας μην ανοίγουν. Απλά πράγματα.

Ολοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι υποστηρίζετε ότι θέλετε να αναβαθμίσετε την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Δώστε λοιπόν τέλος σε αυτό το αίσχος. Αδειάστε τις πλατείες και τα πεζοδρόμια. Δώστε μόνο κάποιες (λίγες) άδειες σε καταστήματα εστίασης σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας (στο ιστορικό κέντρο ας πούμε) και στους ελεύθερους πλέον χώρους φτιάξτε πράγματα που να επιτρέπουν σε δημότες, επισκέπτες και παιδιά να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια και να χαίρονται τις πλατείες. Μην βάζετε κλήσεις σε οχήματα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια και πλατείες. Συνεννοηθείτε με το αρμόδιο υπουργείο να αφαιρούνται αμέσως οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, επιτόπου χωρίς δεύτερη συζήτηση. Μην βάζετε πρόστιμο σε όποιον βγάζει τραπέζια και καρέκλες σε πεζοδρόμιο ή πλατεία. Αφαιρέστε του επιτόπου την άδεια, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Κάντε το και ας σας στοιχίσει την (επόμενη) εκλογή στη δημαρχία και ας έρθει ο επόμενος δήμαρχος να ξαναβάλει στα πεζοδρόμια και τις πλατείες τραπέζια, καρέκλες, μηχανάκια και αυτοκίνητα. Εσείς θα λέτε στα παιδιά σας ότι προσπαθήσατε να κάνετε κάτι καλό για το παρόν και το μέλλον τους. Αν πάλι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κάνετε για αυτή την κατάσταση σας (προ)καλώ να μειώσετε τα δημοτικά τέλη των κατοίκων της πόλης σε ένα συμβολικό ποσό που θα αφορά μόνο τη αποκομιδή των σκουπιδιών. Δεν μπορεί να ζητάτε από ένα δημότη να πληρώνει δημοτικά τέλη και όχι μόνο να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε δρόμους και πλατείες αλλά να ταλαιπωρείται καθημερινά από αυτή τη κατάσταση ακόμη και μέσα στο σπίτι του.

ΥΓ: Ακουσα τις τελευταίες μέρες ορισμένους από τους υποψηφίους (Σακελαρίδη, Σπηλιωτόπουλο) να κάνουν κάποιες αναφορές στο θέμα προσεγγίζοντας το όμως στη λογική του να βολευτούμε όλοι δηλ. να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κλπ απλά πιο οργανωμένα. Με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και διαδικασίες άμεσης επιβολής κυρώσεων σε παραβάτες η προσπάθεια να υπάρξει ποσόστωση τραπεζιών και ανοικτού χώρου σε πλατείες και πεζοδρόμια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταρρεύσει. Θα πρέπει να υπάρχουν δεκάδες συνεργεία του Δήμου σε 24ωρη βάση που να χτενίζουν την Αθήνα επί 365 μέρες τον χρόνο ώστε να μην βάλει ένας επιχειρηματίας στα πέντε τραπέζια που έχει πάρει άδεια στην πλατεία άλλα πέντε και ο διπλανός του άλλα πέντε και ο απέναντι άλλα πέντε… Για αυτό λοιπόν καθολική απαγόρευση σε όλα τα πεζοδρόμια, σε όλες τις πλατείες σε όλες τις γειτονιές τις Αθήνας. Δώστε άδειες, και αυτές λίγες, σε συγκεκριμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (Πλάκα κλπ) και κάποιες σε σημεία που ζουν ελάχιστοι (ή καθόλου) κάτοικοι όπως στις περιοχές του κέντρου της πόλης που τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναζωντανέψει χάρις στις καφετέριες και τα μπαρ όπως η περιοχή πέριξ και κάτω από το Σύνταγμα (Καρύτση, Αγία Ειρήνη, Κολοκοτρώνη κλπ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk