Μήνυμα στη Μόσχα «να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει σε πράξεις» για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, τηρώντας τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, έστειλε από το Κίεβο ο Τζο Μπάιντεν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει από τα σύνορα τα στρατεύματά της.

Προειδοποίησε, επίσης, τη Μόσχα ότι δεν έχει πολλά περιθώρια και πως περαιτέρω προκλητικές κινήσεις θα οδηγήσουν στην απομόνωσή της και θα έχουν κόστος -αναφορά που μεταφράζεται ως μήνυμα για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε επίσης να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι ο λαός έχει καταστήσει σαφές πως φαινόμενα διαφθοράς δεν θα γίνονται στο εξής ανεκτά.

Νωρίτερα, μιλώντας στα μέλη του ουκρανικού Κοινοβουλίου και στους προεδρικούς υποψήφιους, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να στηρίξει την ουκρανική οικονομία, αλλά πρώτα πρέπει να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος της ενδημικής διαφθοράς».

Από την πλευρά του, ο Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διατηρεί τα στρατεύματά της στα ανατολικά της χώρας, προκειμένου να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Ο ίδιος κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία, ώστε να κλείσει οριστικά αυτή η «επαίσχυντη σελίδα».

Νέα οικονομική στήριξη

Πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που οι Τζο Μπάιντεν και Αρσένι Γιατσενιούκ έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε την παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 50 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο για την εφαρμογή οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και την παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας, ύψους 8 εκατ. δολαρίων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται στόχος των ΗΠΑ είναι να εξασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν μόνοι τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια μετά τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και πως 11,4 εκατ. δολάρια από το τωρινό πακέτο θα διατεθούν για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της ψηφοφορίας.