Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Η επίσκεψη αυτή «είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών [του Μπαν] να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση με ειρηνικό τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Στη Μόσχα ο Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί επίσης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Κίεβο θα έχει συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς και με «εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

«Ο Γενικός Γραμματέας έχει ζητήσει επανειλημμένα να βρεθεί μία λύση, η οποία θα διέπεται από τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ» προσθέτει η ανακοίνωση.

Βασικές αρχές της Χάρτας είναι ο σεβασμός για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων κρατών μελών του ΟΗΕ, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διεθνών διενέξεων.

Την Ουκρανία πρόκειται να επισκεφθεί το Σάββατο και ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ για συνομιλίες με τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

Θα είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της G7, των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, που θα επισκεφθεί το Κίεβο μετά την κρίση, προσφέροντας στήριξη στη μεταβατική κυβέρνηση.