Νέοι παίκτες εισέρχονται στο λιανεμπόριο και δη στον χώρο ειδών σπιτιού, γραφείου, δώρων και παιχνιδιών, με αποτέλεσμα να αναμένονται αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη και με τους ισχυρούς να ανησυχούν για τα μερίδια αγοράς τους. Ο δανέζικος πολυεθνικός όμιλος Tiger με πολύ οικονομικά είδη ήρθε στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και απέκτησε καταστήματα αποτελώντας μεταξύ άλλων ανταγωνιστή του Jumbo όσον αφορά κυρίως τα αντικείμενα σπιτιού αλλά και άλλων μεγάλων και μικρών καταστημάτων του χώρου.
Η εταιρεία Tiger ιδρύθηκε το 1995 στην Κοπεγχάγη. Η εξέλιξή της ήταν γρήγορη: από μια εταιρεία με έδρα τη Δανία και καταστήματα λιανικής στην τοπική αγορά σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία με αλυσίδα καταστημάτων τα οποία αριθμούν άνω των 256 σε 19 χώρες στην Ευρώπη και όχι μόνο και στα οποία απασχολούνται σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι. Στην Ελλάδα η δανέζικη εταιρεία διαθέτει θυγατρική, την Tiger Hellas, η οποία ανήκει κατά 50% στον επιχειρηματία κ. Π. Αμανατιάδη από τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο κατάστημα το 2010 στη Θεσσαλονίκη, αλλά η παρουσία της έγινε ευρέως γνωστή πριν από λίγες ημέρες που άνοιξε νέο κατάστημα στην Ερμού, στην Αθήνα.
Ο στόχος της εταιρείας είναι, όπως ανέφερε ο κ. Αμανατιάδης, «να παρέχει στους πελάτες της καλαίσθητα προϊόντα, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, με χαμηλές τιμές, ώστε να βιώνει ο πελάτης αυτό που ονομάζουμε fun shopping. Ολες οι τιμές των προϊόντων για το σπίτι, το γραφείο και το παιδί είναι ακέραιες και κανένα προϊόν δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ, ενώ πολλά διατίθενται στις τιμές των 1, 2 και 3 ευρώ».
Στόχος για μια μίνι επανάσταση
Στη Δανία τα Tiger, συνεχίζει ο ίδιος επιχειρηματίας, «έχουν προκαλέσει μια μίνι επανάσταση στον χώρο της λιανικής πώλησης. Εστιάζουν στην πεποίθηση ότι το οικονομικό προϊόν μπορεί να είναι πρακτικό και ευχάριστο την ίδια στιγμή, καθώς και στο να αποδείξει ότι υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα που μπορούν να αγοραστούν σε χαμηλές τιμές. Η ίδια μίνι επανάσταση είναι ο στόχος μας στην Ελλάδα. Τα Tiger είναι καταστήματα όπου η μεγάλη ποικιλία των διασκεδαστικών προϊόντων τους κάνει τη διαφορά».
Το μοντέλο επέκτασης των Tiger είναι το εξής: επεκτείνεται με συνεργασίες 50/50 με τοπικούς εταίρους δημιουργώντας κοινοπρακτικές εταιρείες οι οποίες ανήκουν κατά 50% στην εταιρεία Zebra A/S (ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Tiger) και κατά 50% στον τοπικό εταίρο Tiger Hellas AE. Η Zebra A/S είναι υπεύθυνη για το concept, τα προϊόντα και το μάρκετινγκ, ενώ η Tiger Hellas AE είναι υπεύθυνη για το μάνατζμεντ και την παροχή τοπικής τεχνογνωσίας, καθώς και την τοπική ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι δεν παρέχει franchise, παρά τις πάρα πολλές κρούσεις ιδιωτών να αποκτήσουν ένα κατάστημα.
Το 40% των προϊόντων παράγεται στη Δανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 60% σε όλον τον κόσμο (Ασία, Αφρική, Αμερική), σύμφωνα με την έρευνα ποιότητας και την αναζήτηση προϊόντων που καλύπτουν το concept. Ολα τα προϊόντα εισάγονται στην Ελλάδα από τη Δανία. Εκεί γίνονται ο σχεδιασμός των προϊόντων, η έρευνα για την απόκτησή τους και ο σχεδιασμός, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των καταστημάτων που λειτουργούν με συγκεκριμένο concept.
Η κρίση ευνόησε θετικά την εταιρεία καθώς διαθέτει πολύ οικονομικά προϊόντα, ενώ, όπως προσθέτει ο επιχειρηματίας, τους δόθηκε η δυνατότητα να έχουν σημεία πώλησης στην αγορά (καταστήματα) σε σημαντικά σημεία και οδούς που προ κρίσης θα ήταν αδύνατον λόγω του απαγορευτικού μεγέθους των ενοικίων. Η διοίκηση της εταιρείας πάντως δεν θεωρεί τον όμιλο Jumbo βασικό ανταγωνιστή καθώς η Tiger δεν διαθέτει όλη την γκάμα προϊόντων του ελληνικού ομίλου, όπως πολλά παιχνίδια, αλλά άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν τον προβληματισμό στελεχών της Jumbo για την είσοδο της δανέζικης επιχείρησης ειδικά στον χώρο ειδών σπιτιού.
Πλάνα ανάπτυξης
- Στην Ελλάδα η εταιρεία ήρθε τον Νοέμβριο του 2010 ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Tiger στη Θεσσαλονίκη και τον Απρίλιο του 2011 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα.
- Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, τρία στην Αθήνα (Ν. Ιωνία, Καλλιθέα και Ερμού) και ένα στη Λάρισα.
- Αναφέρεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος και κατά 50% μέτοχος της Tiger Hellas κ. Π. Αμανατιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία όπου σπούδασε και ανέπτυξε τις πρώτες εμπορικές δραστηριότητές του σε παρεμφερείς κλάδους.
- Τα πλάνα ανάπτυξης της εταιρείας ως το τέλος του 2015 περιλαμβάνουν τη δημιουργία ακόμη οκτώ καταστημάτων –στο σύνολό τους 15 –σε μεγάλες πόλεις και κεντρικά σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Αμανατιάδης.
- Σε επίπεδο ομίλου η Tiger ως το τέλος του 2015 στοχεύει να αποκτήσει περίπου 800 καταστήματα στο σύνολό τους παγκοσμίως.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



