Προϊόν ΠΟΠ και το «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής»

To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστέθηκε στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μαζί με άλλα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, η γραβιέρα, η μαστίχα Χίου, κρασιά και ελαιόλαδα. Είναι το 28ο ελαιόλαδο που κέρδισε αυτή τη σημαντική ευρωπαϊκή πιστοποίηση.

To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστέθηκε στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μαζί με άλλα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα, η γραβιέρα, η μαστίχα Χίου, κρασιά και ελαιόλαδα. Είναι το 28ο ελαιόλαδο που κέρδισε αυτή τη σημαντική ευρωπαϊκή πιστοποίηση.
Η ονομασία «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» (Agoureleo Chalkidikis) καταχωρίστηκε ως ΠΟΠ, στο Ενωσιακό Μητρώο των προϊόντων ΠΟΠ και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), ύστερα από αίτηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής.
Οποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, της ένδειξης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και του ενωσιακού συμβόλου, θα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην AGROCERT).
Το αγουρέλαιο Χαλκιδικής είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο τον νομό Χαλκιδικής.
Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων. Εχει λεπτή και ευχάριστα πικρή και πικάντική γεύση, χαρακτηριστικό που το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα ελληνικά αγουρέλαια και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του.
Επένδυση στην ποιότητα
«Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη στιγμή που επιλέξαμε να επενδύσουμε στην ποιότητα, γνωρίζαμε ότι καθιστούμε την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων «διαβατήριο» και «βατήρα» επιτυχίας στις εξαγωγές, με στόχο να γίνουν τα προϊόντα μας «πρωταθλητές» στις αγορές του εξωτερικού», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Και σημείωσε: «Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη στην κορυφή αυτών των προϊόντων βρίσκεται και το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, που καταχωρίστηκε στην Ε.Ε. ως ΠΟΠ, γεγονός, όπως είπε, που θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν προς όφελος των γεωργών και της εθνικής οικονομίας.


«To έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του τα εκτιμούσε, πρέπει να ανατραπεί και να «οικοδομηθεί» μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα με τα σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, Παραδοσιακά, Ορεινά, Νησιωτικά κ.ά. Τώρα που η Ευρώπη όσο και όλος ο κόσμος πραγματοποιεί στροφή προς μια τέτοια ποιοτική γεωργία είναι πραγματικά ευκαιρία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά της προϊόντα», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk