Με πέντε τίτλους και συνολικά επτά μετάλλια στο μονόζυγο ο Βλάσης Μάρας αποτελεί τον πολυνίκη του αγωνίσματος στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής και έναν ζωντανό θρύλο. Εφέτος όμως ο έλληνας πρωταθλητής θα… απιστήσει από τους αγαπημένους του αγώνες που διεξάγονται 17-21 Απριλίου στη Μόσχα για χάρη ενός νέου φιλόδοξου στόχου: την παρουσίαση ενός νέου πρωτότυπου προγράμματος και την επιστροφή το φθινόπωρο στην Αμβέρσα στο παγκόσμια βάθρο από τα οποία απουσιάζει από το 2006 όταν είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ααρχους ενώ το 2001 και το 2002 είχε αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

«Με ενδιαφέρει περισσότερο το παγκόσμιο, όπου θέλω να πετύχω κάτι πολύ καλό φέτος. Είναι άλλωστε ένας θεσμός στον οποίο έχω αρκετό καιρό να διακριθώ. Κυρίως, όμως, θέλω να παρουσιάσω ένα μοναδικό πρόγραμμα. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να ετοιμάσω κάτι πραγματικά πρωτότυπο, με ασκήσεις που θα εκτελώ μόνο εγώ» εξηγεί ο έλληνας πρωταθλητής ο οποίος στις 31 Μαρτίου κλείνει τα 30 του χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται επί 12 χρόνια στην πρώτη γραμμή σε παγκόσμιο επίπεδο ο Μάρας αισθάνεται ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να εξακολουθήσει να διεκδικεί παγκόσμιες διακρίσεις. «Το ισχυρότερο κίνητρό μου, αυτή την στιγμή, είναι η τεράστια δυσκολία του νέου μου προγράμματος. Το να καταφέρω κάτι, που πριν από δέκα χρόνια δεν θα πίστευα καν ότι θα μπορούσα να δοκιμάσω. Πίσω στο 2002, δεν θα σκεφτόμουν ότι υπήρχε περίπτωση να κάνω ποτέ τις σημερινές ασκήσεις! Θέλω να φτάσω τον εαυτό μου μέχρι το τέρμα και να δω πού είναι τα όριά μου. Αυτή η επιθυμία είναι που μου δίνει ώθηση.» εξομολογείται ο 30χρονος πρωταθλητής σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.
Αναφερόμενος στα στοιχεία του νέου προγράμματός του εξηγεί: «Θα είναι καινούργιο σε όλα του! Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αφαίρεσα μετά από πολύ καιρό το πέταγμα Πεγκάν και πρόσθεσα μια πρωτότυπη άσκηση, που θα τη λανσάρω εγώ. Θα είναι η άσκηση ‘Μάρας 2’, μια παραλλαγή αυτής που παρουσίασα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου αλλά δεν μου την κατοχύρωσαν ως πρωτότυπη για να πάρει το όνομά μου.
Ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερα πετάγματα και την έξοδο. Λίγες ασκήσεις και πολύ δυνατές. Θα έχει και πάλι έναν από τους υψηλότερους συντελεστές δυσκολίας στον κόσμο, αλλά θα είναι πιο σύντομο από τα αντίστοιχα των αντιπάλων μου. Αυτό είναι καλό, επειδή έτσι περιορίζεται η πιθανότητα να έχω βαθμολογικές μειώσεις για λαθάκια κατά την εκτέλεση».