Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που μεγαλοκρατούμενος των Τρικάλων μεταφερόταν εν κρυπτώ και ξημερώματα στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Η μεταγωγή είχε αποφασιστεί προκειμένου να χειρουργηθεί στο μάτι ο κρατούμενος. Καθώς ο ασθενής ήταν επικεφαλής συμμορίας που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, κρίθηκε τελευταία στιγμή από τις Αρχές ότι η εγχείρηση δεν έπρεπε να γίνει σε νοσοκομείο κοντά στη φυλακή, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδιαζόταν απόδραση με ελικόπτερο. Ετσι μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο γιατρός που τον χειρούργησε επέμενε ότι η επέμβαση θα μπορούσε να γίνει και οκτώ χρόνια μετά! Και όμως ο μεγαλοκρατούμενος είχε εξασφαλίσει γνωμάτευση ότι το περιστατικό ήταν επείγον… Ο ίδιος φαίνεται ότι εμπλέκεται τώρα στην υπόθεση του κυκλώματος στις φυλακές Τρικάλων που μοίραζε χάπια και άλλες ναρκωτικές ουσίες στο σχολείο των φυλακών. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι είχε μπει στις φυλακές μικρό περίστροφο που προοριζόταν μάλλον για τον αρχηγό στα Τρίκαλα αλλά τελικά τους πρόλαβαν.

Η αποκάλυψη του κυκλώματος στις φυλακές των Τρικάλων και όσα περιστατικά συνδέονται με τη δράση του και αναφέρονται στη δικογραφία είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες που συμβαίνουν καθημερινά στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. «Ολα μπορούν να μπουν στις φυλακές» μας είπε έντιμος σωφρονιστικός υπάλληλος και μας περιέγραψε πώς σε φυλακή της Πελοποννήσου άλλη βάρδια εισάγει τα ναρκωτικά, άλλη τα κινητά και άλλη τα απαγορευμένα…

Εδώ και περίπου έναν χρόνο οι πληροφορίες που έφθασαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις άλλες αρμόδιες αρχές περιέγραφαν με τα μελανότερα χρώματα τα περιστατικά παρανομίας σε όλες τις φυλακές, που στεγάζουν περίπου 12.200 κρατουμένους… Αποφασίστηκε η άρση του απορρήτου για κρατουμένους και ύποπτους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και το πρώτο λαβράκι πιάστηκε στα Τρίκαλα.

Εφοδος τα ξημερώματα

Ηταν το περασμένο Σάββατο ξημερώματα και με την αλλαγή της βάρδιας έγινε έφοδος στο αυτοκίνητο του σωφρονιστικού υπαλλήλου Α. Π. Ερεύνησαν το αυτοκίνητό του και βρήκαν υπνωτικά χάπια, ποσότητα χασίς και τέσσερα βιβλιάρια τραπέζης που έβγαλαν αργότερα λαβράκι. Οχι ότι ήταν έκπληξη για τους αστυνομικούς, αφού ο υπάλληλος μιλούσε πολύ στο τηλέφωνο και οι συνομιλίες ακόμη και με συγγενείς κρατουμένων ήταν αποκαλυπτικές. Ο υπάλληλος έκλεινε ραντεβού με τους κρατουμένους που έπαιρναν άδειες και τους κερνούσε καφέ στην πλατεία της Καρδίτσας, από όπου καταγόταν. Μιλούσε και μέσω Skype σε Ιnternet cafe για να μην αποκαλυφθεί. Με τη συνεργασία της ερωτευμένης με κρατούμενο δασκάλας μοίραζε τα ναρκωτικά στις φυλακές, ενώ είχε εισπράξει από συγγενείς κρατουμένων 160.000 ευρώ λειτουργώντας και ως βαποράκι εμπόρων ναρκωτικών. Προφυλακίστηκε και του ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε συμμορία και εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα. Μαζί του διώκονται και 27 κρατούμενοι αλλά και άλλοι 39 συγγενείς τους. Οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 67!
Μεταξύ τους είναι προφυλακισμένη και δασκάλα η οποία δίδασκε και στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών. Η συγκεκριμένη ήταν ερωτευμένη με αλβανό κρατούμενο, καταδικασμένο για ναρκωτικά, επίσης κατηγορούμενο σήμερα, και μοίραζε ναρκωτικές ουσίες στο σχολείο που, αντί για χώρος δεύτερης ευκαιρίας, ήταν κέντρο διανομής ναρκωτικών. Για την ιστορία, πάντως, την αρχική καταγγελία για την υπόθεση έκανε έντιμος υπάλληλος…

Ο «αρχηγός» με τις τηλεοράσεις

Οσα περιστατικά όμως και αν έχουν συμβεί σε επαρχιακές φυλακές τίποτε δεν ξεπερνά την μπίζνα των φυλακών Κορυδαλλού… Αλλοδαπός μεγαλοκρατούμενος της Β’ Πτέρυγας για να αποκτήσει επιρροή μοιράζει δωρεάν τηλεοράσεις μέσα στη φυλακή. Και τα έχει καταφέρει. Σήμερα είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν το πήρε είδηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πριν από λίγες ημέρες διατάχθηκε η μεταγωγή του με άλλους 12 κρατουμένους και μαθαίνουμε ότι σύντομα λήγει η κυριαρχία του. Οι ιστορίες που τον αφορούν δεν έχουν τέλος, αφού αυτόπτες μάρτυρες επιμένουν ότι λίγα 24ωρα πριν δύο μαύρα υπερπολυτελή τζιπ ξεφόρτωναν ανενόχλητα τηλεοράσεις τις οποίες είχε πληρώσει ο ίδιος. Επρεπε να έχει μεταφερθεί από τον Ιούνιο, αλλά η καθυστέρηση της εισαγγελικής εντολής τού χάρισε άλλους δύο μήνες στον Κορυδαλλό. Εκπληκτοι οι υπεύθυνοι του υπουργείου Δικαιοσύνης πληροφορήθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε μεταφερθεί, παρά το επείγον έγγραφο του υπουργείου που έκανε λόγο για θέματα ασφαλείας των φυλακών.

Οι μεταγωγές που «ξεχνιούνται»

Είναι άλλωστε ακόμη νωπές οι μνήμες από τη Θεσσαλονίκη για μεγαλοκρατούμενο της ίδιας εθνικότητας που κατάφερε να ξεσηκώσει τη φυλακή όταν επιχείρησαν το 2010 να τον μεταφέρουν. Τελικά η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος έπειτα από μήνες αφού η μεταφορά του έγινε ξημερώματα…
Αλλος μεγαλοκρατούμενος, αντί να βρίσκεται σε επαρχιακή φυλακή, όπως πρέπει, έχει μόνιμο κελί στον Κορυδαλλό. Οταν έρχεται να πάρει μέρος σε δίκη ή να απολογηθεί ή να καταθέσει ως μάρτυρας «ξεχνιέται» στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας. Αντί να μεταφερθεί την επομένη, που λήγει η υποχρέωση παρουσίας του στην πρωτεύουσα, μένει άλλους 4-5 μήνες. Χωρίς έλεγχο, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται…
Στις φυλακές μπαίνουν τα πάντα. Είναι γνωστή η ιστορία που συνέβη πριν από δύο μήνες. Κρατούμενος έφερνε ντελίβερι από το δικό του μαγαζί για τον ίδιο και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εχουν μείνει αξέχαστες οι αστακομακαρονάδες που έμπαιναν χωρίς κανένας να ενοχλείται. Το βράδυ οι υπάλληλοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα κελιά. Αντίθετα, κάποιοι από αυτούς έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού…
Το δημοφιλέστερο είδος που μπαίνει παράνομα στον Κορυδαλλό είναι το κινητό και μετά η πρέζα… Σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού υπάρχουν τουλάχιστον 1.900 κινητά, όταν οι κρατούμενοι είναι 2.300. Βέβαια πολλοί μεγαλοκρατούμενοι έχουν πάνω από ένα κινητό.
Ασανσέρ θυμίζουν και οι τιμές των ναρκωτικών που μπαίνουν στις φυλακές. Πέφτουν όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, ενώ ανεβαίνουν όταν υπάρχει έλλειψη και ζήτηση. Η τιμή υπολογίζεται σε 80 ευρώ το καπάκι – αυτή είναι η μονάδα μέτρησης στον Κορυδαλλό.
Το περιστατικό με τη στέρνα-πισίνα του Κορυδαλλού φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε λόγω της κόντρας της εξωτερικής φρουράς με μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων. Οι φωτογραφίες μοιράστηκαν όταν εξωτερικοί φύλακες παρεξηγήθηκαν διότι στοχοποιήθηκαν για την πρόσφατη απόδραση από το Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού.
Μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος στα Τρίκαλα, πάντως, σε μεγάλη φυλακή-άντρο παρανομίας έγιναν αθρόες αιτήσεις συνταξιοδότησης από τους ύποπτους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Η άλλη πλευρά
Μερικές αχτίδες φωτός

Η εικόνα δεν θα ήταν πλήρης αν δεν κατέγραφε κανείς και τη φωτεινή πλευρά της κατάστασης στις φυλακές. Για παράδειγμα, όλοι θυμούνται με συγκίνηση πως τον Σεπτέμβριο του 2011 δύο γυναίκες κρατούμενες πέτυχαν να εισαχθούν στις Σχολές Κοινωνιολογίας των πανεπιστημίων Κρήτης και Αιγαίου. Νεαρός κρατούμενος πήρε επίσης το βραβείο στον διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Από τον Οκτώβριο του 2012 σχεδιάζεται να λειτουργήσουν για πρώτη φορά πιλοτικά τρία ΙΕΚ. Δημιουργήθηκε ακόμη το 2011 Εργαστήριο Σχολής Τεχνιτών Αλουμινίου. Σύντομα ξεκινά επίσης η πρώτη φάση πιλοτικού προγράμματος υποκαταστάτων στις φυλακές Κορυδαλλού και Πατρών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.
Υποστηρίχθηκαν επίσης 17 προγράμματα συμβουλευτικής και απεξάρτησης τοξικομανών υπό το ΚΕΘΕΑ σε αντίστοιχα καταστήματα κράτησης.
Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης έχει, όπως φαίνεται, πλήρη επίγνωση της κατάστασης στις φυλακές. Το ζητούμενο για πολλούς πρώην υπουργούς ήταν η επικράτηση της ηρεμίας και όχι της νομιμότητας. Τώρα όμως λένε όσοι ζουν από κοντά τη ζοφερή πραγματικότητα ότι «δεν πάει άλλο»… Και όλοι συμφωνούν ότι «η αθλιότητα ξεκινά από το γεγονός ότι, ενώ στις φυλακές χωρούν 9.753 κρατούμενοι, σήμερα στοιβάζονται στα κελιά περίπου 3.000 περισσότεροι…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ