Ερευνα: Δεκάδες είδη ζώων υπό εξαφάνιση στον Αμαζόνιο

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου υπολόγισαν το τίμημα της πανίδας που θα πληρώσει ο Αμαζόνιος για τις συνεχείς δεκαετίες αποψίλωσής του. Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science», καταδεικνύουν πως πολλά απ’ τα ζώα της περιοχής αυτής έχουν ήδη μπει σε τροχιά αφανισμού, αφού από τη στιγμή που ένας οικότοπος υποβαθμίζεται, τα είδη που φιλοξενεί δεν αφανίζονται στιγμιαία, αλλά σε βάθος πολλών γενιών/δεκαετιών

Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου υπολόγισαν το τίμημα της πανίδας που θα πληρώσει ο Αμαζόνιος για τις συνεχείς δεκαετίες αποψίλωσής του. Τα συμπεράσματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science», καταδεικνύουν πως πολλά απ’ τα ζώα της περιοχής αυτής έχουν ήδη μπει σε τροχιά αφανισμού, αφού από τη στιγμή που ένας οικότοπος υποβαθμίζεται, τα είδη που φιλοξενεί δεν αφανίζονται στιγμιαία, αλλά σε βάθος πολλών γενιών/δεκαετιών.

Ο Δρ. Ρόμπερτ Γιούερς και οι συνάδελφοί του από το Imperial College του Λονδίνου υπολόγισαν την πορεία των αφανισμών στον Αμαζόνιο από τη δεκαετία του 1970 έως το 2000. Στη συνέχεια, διαμέσου μιας μαθηματικής μεθόδου, επιχείρησαν να προβλέψουν τι θα έχουν απογίνει τα υπό εξέταση είδη μέχρι το 2050, με βάση τέσσερα διαφορετικά σενάρια.
Απ’ το μοντέλο αυτό προκύπτει ότι η συρρίκνωση του οικοτόπου του Αμαζονίου την τελευταία τριακονταετία έχει ήδη καταδικάσει σε εξαφάνιση, στο καλύτερο σενάριο απ’ όλα, 38 διαφορετικά είδη ζώων: οκτώ είδη αμφιβίων, δέκα είδη θηλαστικών και είκοσι είδη πτηνών, ασχέτως αν τα είδη αυτά υπάρχουν ακόμη. Εάν όμως υλοποιηθεί το χειρότερο από τα τέσσερα σενάρια, θα αφανιστούν δέκα είδη αμφιβίων, δεκαπέντε θηλαστικών και τριάντα πτηνών, δηλαδή 55 διαφορετικά είδη!
«Σε τοπικό επίπεδο θα χαθούν -κατά μέσο όρο- εννέα είδη σπονδυλωτών, ενώ άλλα 16 θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2050», προειδοποιεί ο δρ. Γιούερς, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια δυνατότητα να μετριαστούν τα αποτελέσματα της ιστορικής αποψίλωσης, αλλά μόνο αν οι προσπάθειες διατήρησης επικεντρωθούν στις περιοχές με το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης».

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ρυθμών αποψίλωσης. Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών και αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες, κάτι που ενδέχεται να βάλει «φρένο» στη καταστροφή του οικότοπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk