Η δημιουργία και λειτουργία της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου (Ηρακλείου Κρήτης) είναι πλέον γεγονός και επισήμως μετά τα εγκαίνια του συλλόγου που έγιναν το σαββατοκύριακο 23-24 Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ημερίδα που διοργανώθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο, όπου παρουσιάστηκαν η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας τού F.C. Barcelona και η οργάνωση των ακαδημιών από το μέλος του ΔΣ της Μπάρτσα κυρία Πιλάρ Γινοβάρτ, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή και υπεύθυνο εκπαίδευσης και κατάρτισης κ. Χούλιο Αλμπέρτο Μορένο και τον κ.Νίκο Μάλλιαρη, παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, πρώην γεν. γραμματέα του ΠΣΑΠ και νυν μέλος του F.C. Barcelona και ιδρυτικό μέλος της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου.

Παράλληλα έγινε αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης και δράσης τού συλλόγου τού Μονοφατσίου μέχρι σήμερα, από τον πρόεδρο του σωματείου κ. Μανόλη Μανταδάκη.

Οι αγωνιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο γήπεδο του Λιγόρτυνου, με τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδας της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου και της πρωταθλήτριας μαθητικής ομάδας Ουκρανίας. Επίσης διεξήχθη αναμέτρηση μεταξύ της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου και της Μυρτιάς και διοργανώθηκε αγώνας δρόμου όπου συμμετείχαν και αθλητές απεξαρτημένοι από τα ναρκωτικά, της οργάνωσης ΡΕΤΟ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, λυράρηδες, χορούς κ.λπ., στους οποίους συμμετείχαν Έλληνες και Ουκρανοί αθλητές. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης κ. Θάνος Μικρούτσικος, πολλοί τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου κ. Μανταδάκης, ο οποίος και τους απένειμε πλακέτες, ενώ δόθηκαν μετάλλια και κύπελλα στους αθλητές που μετείχαν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις.