Για πρώτη φορά έπειτα από 104 χρόνια η ελληνική πάλη θα απουσιάσει από το ολυμπιακό τουρνουά της ελληνορωμαϊκής. Οι 6 έλληνες αθλητές οι οποίοι συμμετείχαν στο τρίτο και τελευταίο προολυμπιακό τουρνουά της ελληνορωμαϊκής πάλης που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία, απέτυχαν να κατακτήσουν την πρόκριση για το «Λονδίνο 2012».
Η τελευταία φορά που έλληνες παλαιστές της ελληνορωμαϊκής δεν συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στο μακρινό 1908, όταν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να μην τους στείλει, κατά σύμπτωση και τότε στο Λονδίνο, επειδή δεν είχαν πιθανότητες διάκρισης. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα (1904) οι έλληνες παλαιστές της ελληνορωμαϊκής δεν είχαν πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεν Λούις επειδή ήταν μεγάλο και πανάκριβο το ταξίδι για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ηταν οι μοναδικές φορές που η ελληνική πάλη απουσίασε από το τουρνουά της ελληνορωμαϊκής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στο προολυμπιακό τουρνουά ελληνορωμαϊκής της Φινλανδίας η ελληνική πάλη εκπροσωπήθηκε με 6 αθλητές, οι οποίοι έπρεπε να κατακτήσουν μία από τις δύο πρώτες θέσεις, εν ολίγοις να αγωνισθούν στον τελικό της κατηγορίας τους, προκειμένου τον Αύγουστο να ταξιδέψουν στο Λονδίνο. Την καλύτερη επίδοση πέτυχε ο Βλαδίμηρος Ματίας ο οποίος κατέλαβε την 8η θέση στα 60 κ. Ο Γεβγκένι Πέντορετς (66 κ.) κατετάγη 15ος. Ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης (74 κ.) 12ος, ο Θόδωρος Τουνουσίδης (84 κ.) 14ος, ο Γιώργος Κουτσιούμπας (96 κ.) 15ος και ο Ξενοφών Κουτσιούμπας (120 κ.) 11ος. Το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου την Ελλάδα στο τουρνουά της ελληνορωμαϊκής πάλης είχαν εκπροσωπήσει οι Θόδωρος Τουνουσίδης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Την εκπροσώπησή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πέτυχε η ελληνική ελευθέρα πάλη. Το μοναδικό εισιτήριο κατέκτησε στη Φινλανδία ο Ολέγκ Μοτσάλιν ο ο οποίος κατέλαβε τη 2η θέση στην κατηγορία των 74 κ. Ο παλαιστής της ελληνικής ομάδας νίκησε διαδοχικά τους εκπροσώπους των Σκοπίων, της Σλοβακίας και της Ουκρανίας, ενώ στον τελικό ηττήθηκε από τον Ινδό Νασρίνγκ Γιαντάφ.
Απέτυχαν να κατακτήσουν την πρόκριση ο Αμιράν Καρντάνοφ ο οποίος κατετάγη 8ος στα 55 κ., ο Εμζάριος Μπετινίδης που κατέλαβε την 9η θέση στα 84 κ. και ο Γιάννης Αρζουμανίδης ο οποίος στα 120 κ. κατετάγη 5ος. Ακαρπη ήταν και η προσπάθεια της Αγόρως Παπαβασιλείου να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στο 3ο προολυμπιακό τουρνουά των γυναικών που διεξήχθη επίσης στη Φινλανδία κατέλαβε την 3η θέση στα 63 κ. Η ελληνική πάλη των γυναικών θα εκπροσωπηθεί στο Λονδίνο μόνο από τη Μαρία Περβολαράκη (55 κ.) η οποία είχε κατακτήσει την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά της Σόφιας.