Προσχώρησαν στη Ν.Δ. οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης

Tην προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, οι κκ. Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά. Τα δύο στελέχη, μέχρι πρότινος πρωτοκλασσάτα μέλη του ΛΑΟΣ, δήλωσαν ότι παραδίδουν και τις έδρες τους και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι υποψήφιοι με τη Ν.Δ., ο μεν κ. Βορίδης στην περιφέρεια Αττικής και ο κ. Γεωργιάδης στη Β´ Αθηνών.

Τους κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη υποδέχθηκε ο γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλας και τους οδήγησε στον τρίτο όροφο, όπου τους περίμενε στο γραφείο του ο κ. Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους ενημέρωσε για τη στρατηγική και τις προτεραιότητες του κόμματος και τους εξέφρασε την ικανοποίηση για την απόφασή τους να προσχωρήσουν στο κόμμα.

Τα νέα μέλη της οικογένειας της Ν.Δ., που θα παραιτηθούν και από τις βουλευτικές τους έδρες, ο κ. Βορίδης (Αττικής, όπου θα πολιτευθεί με τη Ν.Δ.) και ο κ. Γεωργιάδης (Β´ Αθήνας), μίλησαν με θέρμη για τον κ. Σαμαρά.

«Οι επόμενες εκλογές θα κρίνουν εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Η Ελλάδα χρειάζεται μια σταθερή ηγεσία που θα δώσει ελπίδα. Η μόνη συγκροτημένη παράταξη είναι η Ν.Δ. με τον κ. Σαμαρά που εκφράζει την ελπίδα για να μην καταλήξει η Ελλάδα να γίνει Συρία» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης, σημείωσε πως το ζήτημα είναι εάν θα υπάρξει μια αξιόμαχη, μεγάλη, πατριωτική, φιλελεύθερη παράταξη που θα μπορεί να κοιτάξει από τη μια πλευρά τους δανειστές και από την άλλη να εγγυηθεί στους Έλληνες ένα καλύτερο αύριο.

Ο κ. Βορίδης, υπεραμύνθηκε της στάσης του κ. Σαμαρά να στηρίξει τη νέα συμφωνία και τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος και η Ν.Δ. σήκωσε ένα μεγάλο βάρος. «Αισθάνθηκα ότι έπρεπε να σταθώ δίπλα του» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την απόφασή τους να παραιτηθούν από τις έδρες τους, στη Βουλή, εισέρχονται από το ΛΑΟΣ ο Γ. Καλαποθαράκος (Υπόλοιπο Αττικής) και ο φοροτεχνικός Μαν. Ντουκάκης (Β’ Αθήνας).

ΛΑΟΣ: «Υπάρχει σχέδιο διεμβολισμού»

Για σχέδιο διεμβολισμού του ΛΑΟΣ μιλάει ο κ. Καρατζαφέρης και θεωρεί πως αυτό ξεκίνησε μετά την άρνησή του να στηρίξει το νέο μνημόνιο. «Δεν είναι προφανώς ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου διεμβολισμού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Το όχι μας, γνωρίζαμε ότι θα έχει παρενέργειες» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΛΑΟΣ και στη συνέχεια, σημειώνεται: «Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, μπορεί να ευνούχισαν ηθικά ηγεσίες κομμάτων, χαλύβδωσαν όμως την ηθική του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κρίση και γνωρίζει να αντιδρά όταν πρέπει και όπως πρέπει».

Το φλερτ

Ένα πολυσυζητημένο πολιτικό φλερτ πάρα πολλών μηνών, μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Μ. Βορίδη κατέληξε σε…πολιτικό γάμο με την προσχώρηση του υπουργού Υποδομών στη Ν.Δ.

Λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την αναταραχή στη Ν.Δ. με την διαγραφή των 21 βουλευτών από την Κ.Ο., ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να αλλάξει άρδην το κλίμα, με τις πολιτικές μετεγγραφές τόσο του κ. Βορίδη, όσο και του κ. κ. Αδ. Γεωργιάδη, ενώ μετά τα μεσάνυχτα το Βήμα πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετακίνησης του κ. Αθ. Πλεύρη.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε το Βήμα, ο κ. Βορίδης είχε συμφωνήσει εδώ και μέρες με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος είχε δώσει και την έγκρισή του να παραμείνει στην κυβέρνηση ως υπουργός Υποδομών.

Η θετική γνώμη του προέδρου της Ν.Δ. για να διατηρήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο είχε εκληφθεί, όπως ανέφερε και το Βήμα προ ημερών, ως ένα πρώτο και σημαντικό δείγμα για τη μετακίνηση του κ. Βορίδη, στον άλλο όροφο της δεξιάς πολυκατοικίας.

Ο ίδιος είχε φροντίσει το πρωί της Πέμπτης, στο ρ/σ του ΣΚΑΪ να δηλώσει πως ο κ. Σαμαράς ορθώς επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη να αποχωρήσει ήταν λάθος.

Ο κ. Βορίδης, το διήμερο της κρίσιμης συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο μνημόνιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχε πολλές επαφές με στελέχη της Ν.Δ., κυρίως από το χώρο των φιλελευθέρων.

Με μια προσεκτική ματιά καταλάβαινε κανείς πως κινούνταν ήδη πολύ φυσικά στη νέα του πολιτική στέγη, ενώ όλοι σχεδόν οι βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε το Βήμα, είχαν θετική άποψη για τον κ. Βορίδη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στη Ν.Δ. μετακινήθηκε και ο κ. Γεωργιάδης, για τον οποίο υπήρχε καλή εικόνα στην ηγεσία του κόμματος, ενώ έως τα μεσάνυκτα της Πέμπτης «έπαιζε» και το όνομα του νεαρότερου της δεξιάς τρόικας, του κ. Πλεύρη, πρόσωπα που θεωρούνται «κλειδιά» για την πορεία του κόμματος στις εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει με αυτές τις μετεγγραφές να κερδίσει το σκληρό δεξιό ακροατήριο και να εξουδετερώσει την όποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει το νέο αντιμνημονιακό εκ δεξιών της Ν.Δ. κόμμα που ετοιμάζεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχουν εκτός από τον κ. Π. Καμμένο και ορισμένοι εκ των διαγραφέντων από τη Ν.Δ.

Η μετακίνηση των κκ. Βορίδη και Γεωργιάδη ήταν φυσιολογική για πολλούς, από τη στιγμή μάλιστα που ψήφισαν και οι δυο το νέο μνημόνιο, ενώ υπήρξε παρασκήνιο και για τον κ. Πλεύρη, που όμως δεν ψήφισε, αλλά απείχε, όπως έπραξε και το ΛΑΟΣ. Μάλιστα, χθες Πέμπτη, ο κ. Πλεύρης είπε δημόσια πως σε διαφορετικές συνθήκες θα ψήφιζε το μνημόνιο, λέγοντας ουσιαστικά το δικό του mea culpa.

Οι κκ. Πλεύρης, Γεωργιάδης και Βορίδης, είχαν σχεδόν κοινή πορεία στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Είναι φίλοι και διατηρούν άριστες σχέσεις, ενώ έχουν και κοινές απόψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ήταν μαζί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο κολωνακιώτικο στέκι JK, προπαραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, όπου και συζήτησαν για τη στάση τους.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είχε επενδύσει πολλά σε αυτά τα δύο στελέχη, η μετακίνηση των οποίων του αλλάζει, εκ των πραγμάτων τα σχέδιά του και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του.

Ο κ. Καρατζαφέρης είχε στο παρελθόν δημόσια επικρίνει όσοι αναφερόταν σε επικείμενη μετακίνηση του κ. Βορίδη, όπως έπραξε με το Βήμα της Κυριακής, όταν στις 27 Φεβρουαρίου 2011, είχε αποκαλύψει τις επαφές του υπουργού Υποδομών, τότε της ΚΟ του ΛΑΟΣ με τον κ. Σαμαρά, με τον τίτλο «Το κρυφό φλερτ Βορίδη-ΝΔ».

Τότε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφερόταν σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα και αναγκάστηκε ο κ. Βορίδης να εκδώσει ανακοίνωση, όπου όμως επί της ουσίας δεν το διέψευδε κατηγορηματικά, αλλά άφηνε μια χαραμάδα ανοικτή. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τα δημοσιεύματα αυξήθηκαν, όπως και οι επαφές του με τη Ν.Δ. και κεντρικά στελέχη της.

Από πολλούς νεοδημοκράτες ο κ. Βορίδης θεωρούνταν αξιόπιστος συνομιλητής και δεν ήταν λίγοι εκείνοι- ακόμη και τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά- που έβλεπαν με θετικό μάτι μια μετακίνηση του κ. Βορίδη από τον ΛΑΟΣ προς την ΚΟ της ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης, ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του και στις δημόσιες δηλώσεις του, κάνοντας ακόμη και πολεμίους του να μην τον χαρακτηρίζουν ακραίο, όπως παλαιότερα, και διέψευδε συνέχεια ότι υπάρχει επαφή σε κεντρικό επίπεδο με τη ΝΔ.

«Δεν θεωρώ πιθανή μια συνένωση με τη ΝΔ» είχε πει για πρώτη φορά στο «Βήμα της Κυριακής», στις 27 Φεβρουαρίου 2001 και έσπευσε να ρίξει…νερό στον μύλο της σχετικής συζήτησης τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η συζήτηση είναι κρίσιμη, χρήσιμη και επωφελής για την ενότητα της δεξιάς παράταξης. Πρέπει να ανοίξει μια θεσμική συζήτηση…Πρέπει να είμαστε στον δρόμο για μια μεγάλη πατριωτική παράταξη».

Για τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το όνομά του ξεκαθάριζε ότι η δική του θέση είναι συνθετική και, αφού διευκρίνιζε πως τη συζήτηση την προσδιορίζει η ΝΔ, τόνιζε με έμφαση: «Είμαι αναφανδόν υπέρ της άποψης να συνθέσουμε μια νικηφόρα πολιτική και ιδεολογική πρόταση μέσα από μια συλλογική διαδικασία και όχι προσωπική».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk