Ο Νίκος Κούρκουλος, όταν σε µια συνέντευξη ρωτήθηκε για το ποια ήταν τελικά η ωραιότερη και πιο ερωτική από τις πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηµατογράφου, είχε πει: «Ποια Καρέζη, ποια Λάσκαρη; Η ωραιότερη ήταν η Μάρθα Καραγιάννη». Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν γυναίκα-πόθος, κορίτσι που µπορούσε να σκανδαλίσει στο σελιλόιντ. ∆εν το επιδίωξε.

Σήµερα, διανύοντας την έβδοµη δεκαετία της ζωής της, όπως η ίδια αποκαλύπτει µε άνεση, δηλώνει χορτασµένη, ευχαριστηµένη και απλή.

Ζει στο διαµέρισµά της στα Ιλίσια, µε τα σκυλάκια της, τα ενθύµιά της από τα ταξίδια της ανά τον κόσµο, τους φίλους της. Αφορµή της συζήτησής µας ήταν η εµφάνισή της στη νέα σειρά του Mega «Βασιλιάδες», την οποία απολαµβάνει ιδαίτερα.

Εχοντας κάνει μια διαδρομή πλέον, υπό ποιες προϋποθέσεις λέτε το «ναι» στην πρόταση να πρωταγωνιστήσετε στους «Βασιλιάδες»;

«Εχω κάνει πολλά γκεστ, τα οποία ήταν σηµαντικά και ωραία. Σε µια ηλικία µεγάλη ο ρόλος σου είναι ρόλος καρατερίστα, κάτι που σηµαίνει ότι δεν έχεις πολλή δουλειά. Τα ερωτικά είναι πλέον το ζητούµενο στα έργα· κάποιος αγαπά κάποια και πάνω εκεί στήνονται όλες οι ιστορίες. Αυτά δεν είναι για µένα πλέον τώρα που είµαι εβδοµήντα φεύγα. Οταν µου έγινε λοιπόν η πρόταση, µε τρόµαξε το καθηµερινό. Οταν όµως µου διευκρίνισαν ότι δεν θα έχω πολλή δουλειά, τότε ησύχασα και δέχτηκα».

Ηταν επιθυμία σας να ασχοληθείτε με την τηλεόραση;

«Ο ηθοποιός πεθαίνει όταν πεθαίνει βιολογικά. Οσο έχει το µυαλό του και είναι καλά στην υγεία του, παίζει. Τους µεγάλους ρόλους ποιος θα τους κάνει; ∆εν θα πάρουµε µια µικρή να τη βάψουµε και να την κάνουµε εβδοµηντάρα!».

Πολλές συνάδελφοί σας όμως προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείχνουν νεότερες.

«Αν το ρούχο χαλάσει, είναι παλιό. Πώς να το κάνουµε; ∆εν γίνονται αυτά. Αντε στα σαράντα πέντε να τραβηχτείς λίγο και να δείξεις πέντε χρόνια νεότερη. Τι να κρύψεις όµως, πες µου. Πόσο πια; Πέντε χρόνια; Γιατί αν προσπαθήσεις να κρύψεις δέκα, θα γελάσουν ο κόσµος και το παρδαλό κατσίκι».

Τον χρόνο τον φοβηθήκατε κάποια στιγμή;

«Οχι. Ο χρόνος υπήρξε καλός µαζί µου. Κατ’ αρχήν εγώ ήθελα να ωριµάσω γρήγορα, για να παίξω κάποιους ρόλους. ∆εν µου άρεσε ποτέ να παίζω το κοριτσάκι, την µπεµπέκα. Βγήκα στα 16 µου και δεν το έπαιξα κοριτσάκι, ούτε έκανα ροµαντικούς ρόλους. Για να σας το πω απλά, δεν θα µπορούσα ποτέ να παίξω την Ιουλιέτα!».

Στη ζωή σας δεν σήμαινε κάτι το ότι υπήρξατε γοητευτική πρωταγωνίστρια;

«Φυσικά, αλλά δεν έµεινα εκεί, γιατί δεν µε ενδιέφερε. Ηµουν πολύ νέα και ήρθαν όλα γρήγορα στη ζωή µου, δεν το κατάλαβα. Από κάποια ηλικία και µετά συνειδητοποίησα ότι είµαι όµορφη· αρχικά θεωρούσα ότι έτσι έπρεπε να είµαι. Εχω περιοδικά από το 1960. Είχα δώσει µια συνέντευξη το 1963. Υστερα από τριάντα χρόνια είπα ακριβώς τα ίδια πράγµατα. ∆εν άλλαξα ποτέ. ∆εν άλλαξαν η νοοτροπία και τα πιστεύω µου».

Πλαστική θα κάνατε για να συντηρήσετε την εικόνα σας;

«Εχω κάνει, βέβαια. Θυµάµαι ότι πήγα µια µέρα να παίξω κάπου και επειδή τα βλέφαρα µου είχαν φτάσει σχεδόν στα µάγουλα, δεν έβλεπα. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο τον πλαστικό χειρουργό µου, τον οποίο ούτως ή άλλως είχα επισκεφθεί για µικροπράγµατα, και του είπα τη ∆ευτέρα να µου ετοιµάσει το χειρουργείο. Ετσι πήγα και έκανα πλαστική γύρω από τα µάτια. ∆εν το φοβάµαι το νυστέρι. Αλλά δεν θα ‘θελα να αλλάξω φυσιογνωµία. ∆εν θα πήγαινα στα καλά καθούµενα να κόψω τη µύτη µου! Κάνω κάποια πράγµατα όταν χρειάζεται αλλά δεν θέλω να αλλάξω πρόσωπο. Ας µην ξανασυστηθούµε!».

Είστε χορτασμένη, κυρία Καραγιάννη;

«Αρκετά. Την έχω ζήσει τη ζωή µου και είµαι ευχαριστηµένη».

Τι είναι αυτό που σας έδωσε τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση;

«Κατ’ αρχάς ότι είµαι υγιής. Σε αυτή την ηλικία ιδίως δεν είναι δεδοµένο και για κανέναν. Το λέω τώρα που πέρασαν τα χρόνια. Ευχαριστήθηκα τη δουλειά µου και τον έρωτα».

Σας έλειψε κάτι;

«Η µητρότητα ήταν κάτι που µου έλειψε και αυτό µόνο όταν ήµουν νέα».

Τώρα πια το έχετε ξεπεράσει;

«Ναι. Από µια ηλικία και µετά ήταν περιττό να το συζητάω. Εχω προσαρµοστικότητα. Πράγµατα που δεν µπορώ να κάνω, δεν τα κάνω. Οπως για παράδειγµα βγάζω από τη ζωή µου τις κακές κριτικές. Εγώ κακή κριτική για µένα δεν έχω διαβάσει. Μόλις την είδα, την έκλεισα, την πέταξα. ∆εν µε αφορά».

Λάθη δεν έχετε κάνει;

«Φυσικά και έχω κάνει. Πολλά, και τα έχω αντιληφθεί. Αλλά όχι λάθη τα οποία µου στοίχισαν».

Ρίσκο παίρνετε;

«Οχι εύκολα».

Βλέποντας σήμερα τηλεόραση τι συμπεράσματα βγάζετε για τους νέους;

«Οτι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι. Οχι όλοι βέβαια, αλλά στην εποχή που διανύουµε υπάρχουν πολλά µορφωµένα παιδιά και, ξέρετε, η µόρφωση βοηθά το ταλέντο να µεγαλώσει. Αυτό είναι τύχη και µεγάλο προνόµιο, το οποίο εµείς δεν είχαµε στην εποχή µας. Το βλέπω τώρα και το καταλαβαίνω. Και στην τηλεόραση και στο θέατρο. Ακόµη και στους “Βασιλιάδες” γνώρισα κοπελιές που δεν φαντάστηκα ότι παίζοντας θα έδιναν τόσα πράγµατα στο γυαλί».

Πώς σας φαίνεται που σήμερα για να αποδείξουν ότι είναι ωραίες αντί να φορέσουν ένα ωραίο φόρεμα προτιμούν να το βγάζουν στα εξώφυλλα;

«Τι να σας πω… Αλλάζουν οι εποχές. Κι εγώ αποδέχοµαι τις εποχές όπως διαµορφώνονται. Ετσι είναι σήµερα τα πράγµατα. Αργότερα θα καταλάβουν ότι δεν κέρδισαν από αυτό».

«∆εν διστάζω να γιουχάρω τους πολιτικούς»

Σας αρέσει η τηλεόραση;

«Οχι, έχουμε κακή τηλεόραση. Τρελαίνομαι όμως να βλέπω ειδήσεις, αν και αντιλαμβάνομαι ότι κάθε κανάλι θα πει αυτά που θέλει με τον τρόπο που θέλει να τα πει».

Πώς αξιολογείτε αυτό που συμβαίνει γύρω μας;

«Ενα κακό θέατρο, τη Βουλή, με κακούς ηθοποιούς τους πολιτικούς και κακό έργο. uni0394εν πονάει κανείς για τίποτα. Μας βλέπουν σαν μυρμηγκάκια έτοιμα να τα λιώσουν. Εμείς πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι και να μην ψηφίσουμε κανένα από τα κόμματα τα μεγάλα της εξουσίας. Να ψηφίσουμε τα μικρά κόμματα, όχι γιατί δεν φταίνε – κατά τη γνώμη μου και αυτά επίσης φταίνε –, αλλά μόνο και μόνο για να μην ξαναβγούν οι ίδιοι».

Οι πολίτες είναι άμοιροι ευθυνών;

«Οχι βέβαια. Κι εμείς φταίμε. Είμαστε του βολέματος. Μας έταζαν να μας βάλουν στο uni0394ημόσιο, να μας εξασφαλίσουν προνόμια, κι εμείς το δεχόμασταν και τους ψηφίζαμε. Ετσι δημιουργήσαμε αυτό το υδροκέφαλο κράτος και τώρα πάμε να του κόψουμε το κεφάλι. Θα το κόψουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, αλλά θα το φτιάξουμε πάλι. Είναι χαρακτηριστικό μας. Μόλις αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε από την αρχή την κατάσταση, θα την κάνουμε ίδια».

Εσείς τι στάση τηρείτε;

«Διαμαρτύρομαι. Και ανήκω σε αυτούς που δεν διστάζουν να γιουχάρουν πολιτικούς. Και στο Σύνταγμα πήγα και σε διαδηλώσεις συμμετείχα και θα το ξανακάνω όταν χρειαστεί. Ο κόσμος αντιδρά, έχει πιεστεί, δεν αντέχει άλλο
».

Φοβάστε για το αύριο;

«Ναι, φοβάμαι. Αλλωστε δεν κάνω μεγάλη ζωή. Η σύνταξή μου δεν με φτάνει. Ούτε για τα κοινόχρηστα δεν φτάνουν».

Δεν βγάλατε λεφτά όταν ήσασταν σταρ του κινηματογράφου;

«Φυσικά και έβγαλα. Και πήρα το σπίτι μου και έκανα τα ταξίδια μου, τα οποία μου κόστισαν όσο τέσσερα σπίτια. Γύρισα την Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη. Αυτή όμως είναι η προίκα μου και δεν μετανιώνω. Ζω λιτά, το βλέπετε άλλωστε. Τα χρήματα που έβγαλα τα χάρηκα, τα ευχαριστήθηκα, έζησα τη ζωή μου
».

Ρόλους-απωθημένα έχετε;

«Α, πολλούς. Κάποιοι όμως έφυγαν μαζί με τα χρόνια. Αλλά και πάλι, δεν παραπονιέμαι. Οπως σας είπα, είμαι χορτασμένη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ