Αγγειοπλαστική μέσω του καρπού!

Αγγειοπλαστική μέσω του καρπού! Αυτή είναι η νέα τάση της καρδιοχειρουργικής που έρχεται να αντικαταστήσει τη συμβατική επέμβαση η οποία διενεργείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας. Η αγγειοπλαστική αφορά τη διάνοιξη φραγμένων αρτηριών εισάγοντας εντός τους ένα μικρό μπαλονάκι. Η επέμβαση διεξάγεται στο πλαίσιο της μη επείγουσας αντιμετώπισης μπλοκαρίσματος στις αρτηρίες. Ωστόσο ολοένα και πιο συχνά εφαρμόζεται πλέον ως μέθοδος άμεσης βοήθειας σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Αγγειοπλαστική μέσω του καρπού! Αυτή είναι η νέα τάση της καρδιοχειρουργικής που έρχεται να αντικαταστήσει τη συμβατική επέμβαση η οποία διενεργείται μέσω της μηριαίας αρτηρίας.

Η αγγειοπλαστική αφορά τη διάνοιξη φραγμένων αρτηριών εισάγοντας εντός τους ένα μικρό μπαλονάκι. Η επέμβαση διεξάγεται στο πλαίσιο της μη επείγουσας αντιμετώπισης μπλοκαρίσματος στις αρτηρίες. Ωστόσο ολοένα και πιο συχνά εφαρμόζεται πλέον ως μέθοδος άμεσης βοήθειας σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Στην «παραδοσιακή» τεχνική το μπαλόνι εισάγεται μέσω της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα. Ωστόσο όλο και περισσότεροι ειδικοί αρχίζουν να δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη διενέργεια αγγειοπλαστικής μέσω της κερκιδικής αρτηρίας που βρίσκεται στον καρπό.

Πιο ασφαλής μέθοδος

Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος δρ Ροντ Στέιμπλς από το Νοσοκομείο για την Καρδιά και τον Θώρακα στο Λίβερπουλ, ο οποίος έχει διεξαγάγει τη νέα διαδικασία «αυτή αποτελεί το μέλλον της αγγειοπλαστικής. Είναι πιο ασφαλής και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών. Συγχρόνως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του συντομότερα σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο».

Η αγγειοπλαστική μέσω της κερκιδικής αρτηρίας αφορά τη διενέργεια μιας μικρής τομής στον καρπό με τοπική αναισθησία. Η υπόλοιπη διαδικασία που ακολουθείται είναι ίδια με την «παραδοσιακή». Στην αρτηρία εισάγεται ένας καθετήρας που έχει προσδεδεμένο το μπαλονάκι το οποίο όμως είναι ξεφούσκωτο. Όταν ο καθετήρας φθάσει στο σημείο της απόφραξης το μπαλόνι φουσκώνει αυξάνοντας τη διάμετρο της αρτηρίας και πιέζοντας τις αθηρωματικές πλάκες που την έχουν μπλοκάρει προς τα αρτηριακά τοιχώματα. Προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η αρτηρία εισάγεται μέσα της και ένα μεταλλικό πλέγμα, που ονομάζεται στεντ. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% των περιπτώσεων η αγγειοπλαστική επιτυγχάνει.

Απαιτείται εκπαίδευση

Ο δρ Στέιμπλς διενεργεί πλέον το 95% των αγγειοπλαστικών μέσω του καρπού. Όπως ο ίδιος λέει απαιτείται ειδική εκπαίδευση για διεξαγωγή της τεχνικής, την οποία δεν έχουν αρκετοί καρδιολόγοι. «Πολλοί γιατροί συνεχίζουν να προτιμούν τη μηριαία αρτηρία διότι είναι μεγαλύτερη και έτσι διευκολύνεται η διαδικασία εισαγωγής του καθετήρα». Σύμφωνα με τον ειδικό είναι απαραίτητο να εκπαιδευθούν περισσότεροι γιατροί στη νέα μέθοδο προς όφελος των ασθενών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk