Ο 45χρονος καταζητούμενος ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας έστειλε στην λεωφόρο Κατεχάκη το δέμα-βόμβα που σκότωσε στις 24 Ιουνίου 2010 τον αξιωματικό της ΕΛΑΣ Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, επιβεβαιώνοντας σχετική αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» στις 26 Σεπτεμβρίου 2010 για την εμπλοκή του γνωστού ποινικού στην αποστολή του φονικού δέματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ο ίδιος καταζητούμενος ήταν αυτός που πυροβόλησε το πρωί της περασμένης Κυριακής εναντίον αστυνομικών της Ασφαλείας Λειβαδιάς, τραυματίζοντας εναν εξ αυτών.

Η ΕΛΑΣ εφτασε στην εξιχνίαση των δύο υποθέσεων καθώς αποτυπώματα του Παλαιοκώστα βρέθηκαν σε υπολείμματα του φακέλου που στάλθηκε στο γραφείο του κ Χρυσοχοΐδη αλλά και στο αυτοκίνητο μάρκας Audi που εγκατελειψαν ο καταζητούμενος κι άλλος ένας συνεργός του στην Χαιρώνεια Βοιωτίας, μετα την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΕΛΑΣ γνωρίζει την ταυτότητα και του συνεργού του Παλαιοκώστα στο αιματηρό περιστατικό της Κυριακής, ενώ σε εξέλιξη ήταν ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη τους. Τις σχετικές έρευνες πλέον συντονίζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία .

Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ενταλμα σύλληψης του Βασίλη Παλαιοκώστα από τον 13ο ανακριτή της Αθήνας. Με βάση το ένταλμα ο καταζητούμενος κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατά συρροή, ανθρωποκτονία με πρόθεση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας από τρομοκρατική οργάνωση και θανατηφόρα έκρηξη.

Το απόγευμα της 24ης Ιουνίου 2010 είχε εκραγεί βόμβα με δέμα που είχε σταλεί στο γραφείο του κ ΜιχάληΧρυσοχοΐδη στο Κολωνάκι και το οποίο μεταφερθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να υπάρχει κανείς ελεγχος του στα διάφορα σταδια μεταφοράς του. Σε κείμενο που εστάλη – 15 ημέρες αργότερα – στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» υπήρχαν αναφορές για τον τρόπο συσκευασίας κι αποστολής του δέματος, με την υπογραφή «Θανάσης Κλάρας», το ψευδώνυμο δηλαδή του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. Ωστόσο ανάληψη ευθύνης από συγκεκριμένη οργάνωση δεν είχε γίνει. Λίγες εβδομάδες πριν από τη συγκεκριμένη επίθεση ο Παλαιοκώστας είχε στείλει επιστολή στην ίδια εφημερίδα όπου προχωρούε σε επικριτικά σχόλια κατά του κ Χρυσοχοΐδη.

Η ΕΛΑΣ κατέληξε στην εμπλοκή του Βασίλη Παλαιοκώστα όταν το παλαμικό αποτύπωμά του βρέθηκε με την χρήση ειδικών χημικών ουσιών σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού του φακέλου που απέμεινε από την ισχυρή έκρηξη της βόμβας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κατασκευαστής του δέματος ήταν συνεργάτης του 45χρονου ποινικού, ο οποίος ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, μαζί με τον αδελφό του Νίκο, προχώρησαν σε σειρα κλοπών και διαρρήξεων. Συνεργάσθηκαν σε διαφορες ληστείες με τους ποινικούς Κ. Σαμαρά, Π Κερεμίδη και Μ. Μακρυγιάννη. Το 1995 ο Βασίλης και ο Νίκος Παλαιοκώστας προχώρησαν στην απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαϊτογλου. Συνελήφθη ύστερα από τροχαίο ατύχημα κοντα στην Θήβα. Δραπέτευσε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2006 με ελικόπτερο μαζί με τον κακοποιό Αλκετ Ριζάι. Συνελήφθη το καλοκαίρι του 2008 μετα την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Δραπετεύσε πάλι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2009 μαζί με τον Ριζάι κι από τότε είναι άφαντος.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διέθετε τα τελευταία χρόνια σειρά πληροφοριών ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε αναπτύξει σχέσεις με 2-3 άτομα που είχαν κεντρικό λόγο στο εγχώριο ανταρτικο πόλης. Ο 45χρονος ποινικός φερεται να συνεργασθηκε στην απαγωγή Μυλωνά με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου από την Θεσσαλονίκη, ενω στην συνέχεια φερεται να ήλθε σε επαφή με υπόπτους για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις, προκειμένου να του παραδώσουν οπλισμό μέσω Κρήτης. Συμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο Βασίλης Παλαιοκώστας χρηματοδότησε με μέρος των λύτρων από την απαγωγή Μυλωνά το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» των ένοπλων οργανώσεων.

Στις 15 Απριλίου 2009 ο Βασίλης Παλαιοκώστας πέφτει σε μπλόκο αστυνομικών στο Αλεποχώρι. Μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών κατόρθωσε να διαφύγει και από τότε χανονται τα ίχνη του. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν από καιρό διαφορες πληροφορίες για τις κινήσεις του και ανάμεσα σε αυτές ότι είχε καταφύγει στην Αλβανία ή ότι είχε αναχωρήσει για ένα μεγαλο χρονικό διάστημα για την Βραζιλία! Υπήρξαν ακόμη ορισμένες ασαφείς πληροφορίες ότι συμμετείχε σε ληστείες τραπεζών που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες σε διάφορα σημεία της Στερεας Ελλάδος, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, χωρίς να υπάρξει σχετική επιβεβαίωση. Οι τελευταίες πληροφορίες της ΕΛΑΣ τον έφεραν «να κρύβεται κάπου στην Θεσσαλονίκη».

Για την συμπλοκή με τους αστυνομικούς στην Λειβαδιά, το πρωί της Κυριακής, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν αρχικά ενδείξεις ότι πρόκειται για έργο «συμμορίας αλλοδαπών» που έχουν εμπλακεί και σε άλλες ληστείες στην Αιγείρα, στο Κιάτο, στην Αμφίκλεια κι αλλού. Τώρα επανεξετάζεται αν ο Βασίλης Παλαιοκώστας συμμετείχε σε ληστείες ή αν το περιστατικό της ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς είναι άσχετο με τις προαναφερόμενες ληστρικές επιθέσεις.