Προσπάθεια να μην προκαλέσει αναταραχή στις αγορές η συζήτηση περί παράτασης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους καταβάλλει η κυβέρνηση, η οποία διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει τέτοιο αίτημα, ούτε συμμετέχει σε τέτοια συζήτηση. «Δεν συζητάμε για παρατάσεις, εμείς συζητάμε για απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας, γιατί αυτή είναι που μας βγάζει από την κρίση, είναι αυτή που αποδεικνύεται ότι φέρνει αποτελέσματα. Εάν υπάρξει τέτοια επίσημη συζήτηση και τέτοια απόφαση, σαφώς και δεν θα υπάρχουν νέοι όροι και νέα μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής.
Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται στο ΔΝΤ, υπάρχει μια συζήτηση οικονομικών παραγόντων στις διεθνείς αγορές» και επισήμανε ότι «πάντως εμείς ούτε κάποιο τέτοιο αίτημα έχουμε υποβάλλει, ούτε συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση, επίσημα μάλιστα».
Σε ερώτηση αν οι δανειστές θα θέσουν όρους επιτήρησης, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για παράταση ο κ. Πεταλωτής είπε οτι πρόκειται για καθαρά υποθετική ερώτηση και συζήτηση, επισημαίνοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει εταίρους και αγορές είναι να μπορούν αυτοί που δανείζονται -και εν προκειμένω η χώρα μας, εάν υπάρξει τέτοια συζήτηση- να μπορούν να επιστρέψουν αυτά που θα δανειστούν.
«Για να τα επιστρέψει θα πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία, θα πρέπει να τηρούνται στόχοι, να υπάρχουν αποτελέσματα και αυτή τη στιγμή ως προς όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θετικά σημεία» σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ τόνισε πως έπεται και συνέχεια.
Για τους βενζινοπώλες
«Σε αυτή τη φάση μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με το ζήτημα του πετρελαίου. Ειδικότερα, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει δέσμευση των εμπόρων υγρών καυσίμων για πώληση του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,67 ευρώ ανά λίτρο και είπε ότι αυτή η αύξηση του πετρελαίου βασίζεται στις σημερινές τιμές -στην παγκόσμια αγορά υπάρχει διεθνώς αύξησή του- και στην αύξηση του ΦΠΑ.
«Αυτό που έχουμε να κάνουμε, επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατό τα εισοδήματα του πολίτη, είναι να μπορούμε να δεσμεύουμε ότι θα υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή, ότι δεν θα υπάρχει αισχροκέρδεια. Κι αυτό γίνεται με τους απανωτούς και διασταυρούμενους ελέγχους» τόνισε.