ΛΟΝΔΙΝΟ Αίσχος, η Wikipedia αποκάλυψε το καλύτερα κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στους θεατρόφιλους του Λονδίνου: ποιος είναι ο δολοφόνος στην «Ποντικοπαγίδα» της Αγκαθα Κρίστι.

Ηταν τέτοια η μυστικοπάθεια τα τελευταία 58 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο «Η Ποντικοπαγίδα», που μετά το τέλος κάθε παράστασης ζητούσαν από τους θεατές να μην αποκαλύψουν το τέλος σε όσους δεν το είχαν δει.

Παρά τις διαμαρτυρίες των θαυμαστών, και των κληρονόμων της διάσημης συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αρνείται να αφαιρέσει από το λήμμα της το τέλος του θρίλερ, το οποίο εξελίσσεται μεταξύ οκτώ πρωταγωνιστών που είναι αποκλεισμένοι μέσα σε ένα αγρόκτημα αναζητώντας τον δολοφόνο ανάμεσά τους. « Το έργο είναι γνωστό για το ανατρεπτικό του τέλος,το οποίο ζητείται από τους θεατές να μην αποκαλύψουν », γράφει στην αρχή το λήμμα της Wikipedia. Αν όμως συνεχίσει κανείς την ανάγνωση θα μάθει, ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, την ταυτότητα του δολοφόνου.

Θαυμαστές της Αγκαθα Κρίστι συγκεντρώνουν υπογραφές διαμαρτυρίας ζητώντας από την εγκυκλοπαίδεια να «κατεβάσει» ή τουλάχιστον να προαναγγέλει την αποκάλυψη της επίμαχης πληροφορίας. Την ίδια απαίτηση προβάλλει και η οικογένεια της συγγραφέως.

Ο Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονός της Κρίστι ο οποίος έχει κληρονομήσει τα δικαιώματα της «Ποντικοπαγίδας» από όταν ήταν μόλις εννέα ετών, χαρακτήρισε « ατυχή » της απόφαση της Wikipedia να χαλάσει το σασπένς της μακροβιότερης θεατρικής παράστασης.

« Η γιαγιά μου πάντοτε ενοχλούνταν όταν αποκάλυπταν την πλοκή των βιβλίων ή των θεατρικών της στις κριτικές. Δεν πιστεύω ότι αυτό που συνέβη διαφέρει και πολύ.Κρίμα που ένα δημοσίευμα στο Διαδίκτυο χαλάει την απόλαυση όσων πηγαίνουν να δουν το έργο. Δεν είναι θέμα χρημάτων ή κάτι τέτοιο. Απλώς είναι κρίμα » είπε.

Η πολιτική της Wikipedia στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε αντικείμενο εκτενών συζητήσεων της επιτροπής των διαχειριστών της ιστοσελίδας. « Σκοπός μας είναι να συλλέγουμε και να δημοσιεύουμε ό,τι θεωρούμε αξιόλογη γνώση. Είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφύγει κανείς να μάθει την ταυτότητα του δολοφόνου. Αρκεί να μην την διαβάσει. Ζητώντας από τη Wikipedia να μην αποκαλύψει τον δολοφόνο είναι σαν να ζητάει κανείς από μια βιβλιοθήκη να απομακρύνει αντίτυπα της «Ποντικοπαγίδας» από τα ράφια επειδή κάποιος θα μπορούσε να πάει, να τα διαβάσει και να πει το τέλος στους φίλους του » είπε εκπρόσωπος της επιτροπής.