Εκλογές – ορόσημοΟι Φλαμανδοί αυτονομιστές καταγράφουν κέρδη στις εκλογές του Βελγίου

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του Βελγίου, τα πρώτα αποτελέσματα από τις τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές φέρουν να προηγείται το αυτονομιστικό κόμμα των Φλαμανδών NVA που υποστηρίζει τη σταδιακή διαίρεση ανάμεσα στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα και τη γαλλόφωνη Βαλονία. Εάν «κλειδώσει» το αποτέλεσμα θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνηση, σε απόσταση αναπνοής από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

<b>Εκλογές – ορόσημο</b>Οι Φλαμανδοί αυτονομιστές καταγράφουν κέρδη στις εκλογές του Βελγίου | tovima.gr

Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του Βελγίου, τα πρώτα αποτελέσματα από τις τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές φέρουν να προηγείται το αυτονομιστικό κόμμα των Φλαμανδών NVA που υποστηρίζει τη σταδιακή διαίρεση της χώρας ανάμεσα στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα και τη γαλλόφωνη Βαλονία. Εάν «κλειδώσει» το αποτέλεσμα θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης.

Τα μερικά αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (NVA), υπό τον 39χρονο Μπαρτ ντε Βέβερ, βρίσκεται καθ’ οδόν να καταστεί η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Φλάνδρα και πιθανώς σε όλη τη χώρα.

Το NVA -που διεκδικεί την ανεξαρτησία της ολλανδόφωνης φλαμανδικής περιοχής- συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 23-32% στα πρώτα έξι εκλογικά τμήματα που έχουν ανακοινώσει ήδη τα αποτελέσματά τους.

Στη γαλλόφωνη Βαλονία τα αρχικά αποτελέσματα καταγράφουν καλή εικόνα για τους Σοσιαλιστές του Έλιο Ντι Ρούπο, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία -και εάν αυτό πραγματοποιθεί θα πρόκειται για τον πρώτο γαλλόφωνο πρωθυπουργό του Βελγίου από το 1974.

Όμως εάν επιβεβαιωθεί το ισχυρό προβάδισμα των Φλαμανδών αυτονομιστών, το Βέλγιο οδεύει ολοτεχώς προς μείζονα πολιτική κρίση καθώς θα καταστεί πολύ δύσκολη η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους γαλλόφωνους Βαλώνους.

Πάντως, ανεξαρτήτως της έκβασης ο αρχηγός του NVA Μπαρτ Ντε Βέβερ δεν θα μπορέσει να κινήσει άμεσα διαδικασίες για τη μεταβίβαση δυνάμεων στις περιφέρειες.

Το εκλογικό σύστημα ορίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού (ουσιαστικά διεξήχθησαν δύο αναμετρήσεις με διαφορετικά κόμμα να ζητούν την ψήφο των Φλαμανδών στο βορρά και των φτωχότερων Βαλλόνων στο νότο, οι οποίο και αντιδρούν στη διάλυση του Βελγίου υπό τη σημερινή του μορφή.

Πολλοί φοβούνται ότι η πολιτική κρίση θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις προεργασίες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που αρχίζει τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk