«Το Βήμα» ανοίγει τον φάκελο της πολυπλόκαμης μαφίας του τζόγου με αφορμή τα 15 ύποπτα παιχνίδια που κατέγραψε (από τον περασμένο Ιανουάριο) η UΕFΑ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ελληνικής Β Δ Εθνικής

Ποιοι και πώς στήνουν τα ματς για το στοίχημα

ΕΠΡΕΠΕ να ασχοληθεί η UΕFΑ με τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου για να μάθουμε ότι το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής είναι από τα πλέον βρώμικα της Ευρώπης; Οχι δα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι- και όχι μόνο – τζογαδόροι του στοιχήματος ή μη, ακούν και συζητούν χρόνια τώρα για σικέ ή ύποπτα για στήσιμο ματς, αλλά και ουκ ολίγες ιστορίες για τους λόγους που αρκετοί από τους λεγόμενους επενδυτές της μπάλας ασχολούνται με ένα διαβρωμένο και ελλειμματικό πρωτάθλημα. Μόνο οι υπεύθυνοι να πατάξουν τα φαινόμενα διαφθοράς έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν.Τίποτε το μεμπτό δεν έβλεπαν στα παιχνίδια που παρακολουθούσαν. Ούτε διάβαζαν τις επώνυμες καταγγελίες. Ηθελαν, λέει, στοιχεία και αποδείξεις για να παρέμβουν. Τώρα ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος πήγε (την περασμένη Τετάρτη) στη Νιόν της Ελβετίας για να παραλάβει από τον επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της UΕFΑ κ. Πέτερ Λίμαχερ τον φάκελο με τα 15 στημένα παιχνίδια που παίχτηκαν στο περασμένο πρωτάθλημα της ελληνικής Β Δ Εθνικής.

ΕΠΡΕΠΕ να ασχοληθεί η UΕFΑ με τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου για να μάθουμε ότι το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής είναι από τα πλέον βρώμικα της Ευρώπης; Οχι δα. Οι ποδοσφαιρόφιλοι- και όχι μόνο – τζογαδόροι του στοιχήματος ή μη, ακούν και συζητούν χρόνια τώρα για σικέ ή ύποπτα για στήσιμο ματς, αλλά και ουκ ολίγες ιστορίες για τους λόγους που αρκετοί από τους λεγόμενους επενδυτές της μπάλας ασχολούνται με ένα διαβρωμένο και ελλειμματικό πρωτάθλημα. Μόνο οι υπεύθυνοι να πατάξουν τα φαινόμενα διαφθοράς έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν.Τίποτε το μεμπτό δεν έβλεπαν στα παιχνίδια που παρακολουθούσαν. Ούτε διάβαζαν τις επώνυμες καταγγελίες. Ηθελαν, λέει, στοιχεία και αποδείξεις για να παρέμβουν. Τώρα ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ
κ. Σοφοκλής Πιλάβιος πήγε (την περασμένη Τετάρτη) στη Νιόν της Ελβετίας για να παραλάβει από τον επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της UΕFΑ κ. Πέτερ Λίμαχερ
τον φάκελο με τα 15 στημένα παιχνίδια που παίχτηκαν στο περασμένο πρωτάθλημα της ελληνικής Β Δ Εθνικής.

Στημένα παιχνίδια παίζονταν και θα συνεχίσουν να παίζονται αενάως στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Υπάρχει ωστόσο μια διαφορά. Κατά το παρελθόν είχαν συμφέρον να στήσουν αγώνες κυρίως οι ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό ή κινδύνευαν με υποβιβασμό. Πώς; Συνήθως… πλησιάζοντας έναν διαιτητή για να εξασφαλίσουν ευνοϊκά σφυρίγματα ή τον αντίπαλο αμυντικό για να υποπέσει στο εύκολο πέναλτι. Οι περιπτώσεις αυτές, όμως, ετησίως ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οπως και οι υποψίες για πονηρά αποτελέσματα στα ματς του δελτίου Προ-Πο, όπου άλλωστε οι 13 αγώνες είναι πολλοί για να επιχειρηθεί το… ριφιφί στο χρηματοκιβώτιο του ΟΠΑΠ.

Η διαφθορά κυρίως στο ποδόσφαιρο- διότι τζογάρισμα γίνεται και σε άλλα αθλήματα – γιγαντώθηκε από την ημέρα που μπήκε στη ζωή μας το προκαθορισμένο στοίχημα. Εκτοτε πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων που έχουν κίνητρο να στήσουν ένα ματς για (προκαθορισμένο) πλουτισμό.

Οι εμπλεκόμενοι και οι μυημένοι
Δεκάδες είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηθεί ένα ματς. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται να έχει συμμετοχή στο κόλπο κάποιος ή κάποιοι από τους εμπλεκομένους στο συγκεκριμένο παιχνίδι: τουτέστιν παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές, μάνατζερ, διαιτητές. Για παράδειγμα, μάνατζερ συνεννοείται με τους ποδοσφαιριστές που ελέγχει ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση σε συγκεκριμένους αγώνες. Την ίδια εντολή μπορεί να δώσει μεγαλομέτοχος ομάδας στον προπονητή ή σε ποδοσφαιριστές της εμπιστοσύνης του. Παίκτες- ενίοτε και των δύο ομάδων- μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να παίζουν περιουσίες ποντάροντας στον αγώνα που εκ του ασφαλούς θα χάσουν ή θα κερδίσουν.

Το ίδιο ισχύει και για τους διαιτητές, ορισμένοι εκ των οποίων κάνουν διεθνές παιχνίδι, όπως ο Γερμανός Ρόμπερτ Χόιτσερ ο οποίος έμεινε 14 μήνες στη φυλακή για τα παιχνίδια που έστησε στην Μπουντεσλίγκα σε συνεργασία με τους κροάτες αδελφούς Σάπινα. Επιπλέον με το στοίχημα ασχολείται η διεθνής μαφία, που σημαίνει ότι ένα στημένο ματς στην Ελλάδα εύκολα μπορεί να παιχτεί στην Ασία ή στο Βέλγιο και αντίστοιχα ένα στημένος αγώνας του πρωταθλήματος Βραζιλίας να κάνεις πλούσιους πολλούς μυημένους στη χώραμας.

Το κλείδωμα και τα δελτία των 1 600

Τον φάκελο που αφορά τους 15 ύποπτους για στήσιμο αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα της Β Δ Εθνικής παρέλαβε την περασμένη Τετάρτη από την έδρα της UΕFΑ στη Νιόν της Ελβετίας ο κ. Σοφοκλής Πιλάβιος. «Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, αφού μελετήσει ενδελεχώς τα στοιχεία που του παραδόθηκαν, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα τοποθετηθεί δημοσίως για το όλο ζήτημα» αναφερόταν σε ανακοίνωση που εξέδωσε αυθημερόν η ΕΠΟ

Αποδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι ένα παιχνίδι είναι στημένοδεν αφήνει κανείς πίσω του, ειδικά στην Ελλάδα όπου ο στοιχηματισμός δεν γίνεται επώνυμα. Ενδείξεις όμως ότι ένας αγώνας δεν παίχτηκε καθαρά υπάρχουν ουκ ολίγες. Πριν από κάποια χρόνια η εταιρεία που διοργάνωνε το Στοίχημα στη χώρα μας κόντεψε να τιναχθεί στον αέρα ώσπου να αντιληφθεί ότι σε πρακτορεία της Δυτικής Ελλάδας παίζονταν τρελά ποσά σε στημένα παιχνίδια του πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής της Ιταλίας. Λέγεται ότι προ διετίας ένας συνδυασμός αποτελεσμάτων δύο αγώνων της ελληνικής Β΄ Εθνικής με έναν τρίτο από πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής έκανε πλουσιότερους κάποιους μύστες του κόλπου κατά 1,2 εκατ. ευρώ.

Η αμυντική γραμμή την οποία εφαρμόζει η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι να βγάζει εκτός κουπονιού τα ύποπτα παιχνίδια ή να κλειδώνει πάραυτα εκείνα που φορτώνονται… επικίνδυνα σε ένα αποτέλεσμα. Παλαιότερα, όταν ο ΟΠΑΠ δεν διέθετε το ηλεκτρονικό σύστημα άμεσης παρακολούθησης του στοιχηματισμού, οι επιτήδειοι έσπαζαν τα ποσά που έπαιζαν σε δελτία των 600 ευρώ ώστε να γίνονται δεκτά χωρίς υποψίες. Οταν ο ΟΠΑΠ απέκτησε το συγκεκριμένο σύστημα, ξενυχτούσαν έξω από φιλικά τους πρακτορεία και με το που άνοιγε το online σύστημα άρχιζαν να καταθέτουν ταχύτατα δελτία των 600 ευρώ, θέλοντας να προλάβουν προτού ο ΟΠΑΠ κλειδώσει το παιχνίδι ή τα παιχνίδια στα οποία πόνταραν εκ του ασφαλούς.

Δεν έλειψαν όμως και οι περιπτώσεις που κάποιοι έχασαν περιουσίες επειδή κάτι δεν λειτούργησε… σωστά. Πριν από δύο χρόνια σε πρακτορείο του Παγκρατίου κάποιος στοιχημάτισε 80.000 ευρώ, ποντάροντας ότι ένα αθηναϊκό ντέρμπι για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής θα τελειώσει με νίκη των φιλοξενουμένων. Ο ΟΠΑΠ κλείδωσε το παιχνίδι και οι παράγοντες της γηπεδούχου ομάδας αναζήτησαν τις αιτίες. Οταν έμαθαν ότι είχαν παιχτεί 80.000 ευρώ στην ήττα της ομάδας τους, μάζεψαν τους παίκτες στα αποδυτήρια και τους έθεσαν ενώπιον των ευθυνών τους σε περίπτωση ήττας. Η γηπεδούχος ομάδα νίκησε 1-0 και ο ΟΠΑΠ έγινε πλουσιότερος κατά 80.000 ευρώ.

«2 ημίχρονο – 1 τελικό»
Τα ελληνικά πρωταθλήματα δεν μπήκαν στο στόχαστρο της UΕFΑ τον τελευταίο χρόνο. Για την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία δεν έχει κλείσει ακόμη ο φάκελος του αγώνα Πανιώνιος- Ντιναμό Τιφλίδας για το Κύπελλο UΕFΑ (1.12.2004), όταν σε όλον τον κόσμο παίχτηκε ότι στο ημίχρονο θα προηγείται η ομάδα της Τιφλίδας- όπερ εγένετο με 1-2- και στο τέλος θα νικήσει ο Πανιώνιος (όπερ εγένετο με 5-2). Ο συνδυασμός «2 ημίχρονο- 1 τελικό» έδινε απόδοση πάνω από 25. Αν δηλαδή είχες ποντάρει 1 ευρώ κέρδιζες 25. Η UΕFΑ δεν διαθέτει αποδείξεις για να κατηγορήσει τις δύο ομάδες, κρατάει όμως τον φάκελο ανοικτό, ελπίζοντας ότι στην πορεία μπορεί να προκύψουν. Για την UΕFΑ επιλήψιμο ήταν επίσης το ότι το Αιγάλεω αγωνίστηκε με την ομάδα νέων σε αγώνα του Κυπέλλου Ιντερτότο (16.7.2005) με τη Ζαλγκίρις Βίλνιους (1-3) και του επέβαλε πρόστιμο 50.000 ελβετικών φράγκων (33.000 ευρώ).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο κ. Λίμαχερ, 15 παιχνίδια του πρωταθλήματος της ελληνικής Β΄ Εθνικής στα οποία εμπλέκονται 11 ομάδες και διεξήχθησαν μετά τον Ιανουάριο του 2009, δεν παίχτηκαν καθαρά. Τα μόνα στοιχεία που διαθέτει η UΕFΑ προφανώς είναι εκείνα που τις έδωσαν οι στοιχηματικές εταιρείες και τα οποία λένε ότι κάποιοι πόνταραν μεγάλα ποσά σε ένα σημείο, όταν η δυναμική των δύο αντιπάλων έλεγε ότι το συγκεκριμένο ποσό θα έπρεπε να μοιραστεί και στα τρία πιθανά αποτελέσματα. Για την ΕΠΟ αυτό ενδεχομένως να μην αποτελεί απόδειξη και να στείλει τον φάκελο της UΕFΑ στο καλάθι των αχρήστων ή έστω σε κάποιον εισαγγελέα που δεν θα ξέρει τι να τον κάνει.

Τιμωρία και πρόληψη
Η UΕFΑ πάντως, από την πλευρά της, χωρίς κανένα επιπλέον στοιχείο τιμώρησε με οκταετή αποκλεισμό από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση την Πομπέντα Σκοπίων η οποία ηττήθηκε 1-3 από την Πιούνικ Αρμενίας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004. Επίσης με μοναδικό στοιχείο τον σχετικό φάκελο της UΕFΑ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λετονίας υποβίβασε την περασμένη Τρίτη την Ντίναμπουργκ με την κατηγορία ότι έπαιζε στημένα παιχνίδια.

Τον φάκελο με τα στημένα παιχνίδια στο πρωτάθλημα της ελληνικής Β΄ Εθνικής η UΕFΑ προφανώς δεν τον άνοιξε τον Ιανουάριο του 2009. Απλώς άρχισε να βγάζει στη φόρα τα άπλυτα των ομάδων μετά τον Δεκέμβριο του 2008, που η Εκτελεστική Επιτροπή της αποφάσισε να ασχοληθεί επίσημα με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα στο συνέδριο της Κοπεγχάγης που ακολούθησε, υιοθέτησε σχέδιο παρακολούθησης όλων των αγώνων των δύο πρώτων επαγγελματικών πρωταθλημάτων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τουτέστιν η UΕFΑ με δικά της έξοδα και σε συνεργασία με τις εταιρείες στοιχημάτων αποφάσισε να παρακολουθεί ετησίως 29.000 παιχνίδια για να διαπιστώνει ποια δεν παίζονται καθαρά και να ενημερώνει τις εθνικές ομοσπονδίες.

Επιπλέον στις 25 και 26 Αυγούστου 2009 διοργάνωσε στην έδρα της ειδικό σεμινάριο με θέμα την πρόληψη των στημένων αγώνων και με τη συμμετοχή 70 αντιπροσώπων από τις 53 ομοσπονδίες-μέλη της. Ποιος εκπροσώπησε στο σεμινάριο την Ελλάδα; Τι πληροφορίες αποκόμισε; Σε ποιους τις μετάφερε; Τι μέτρα πρόληψης αποφάσισε η ΕΠΟ; Ουδείς γνωρίζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk