Συγκλήθηκε χθες η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με απαρτία 77,127% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Στ. Ψυχάρης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του 2008, επισημαίνοντας ότι ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά όχι μόνο λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο τελευταίο τετράμηνο, αλλά και λόγω του ιδιαίτερα οξυμένου ανταγωνισμού στον χώρο των Μedia. Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, ο ΔΟΛ στο νέο αυτό επιχειρηματικό περιβάλλον κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους για αύξηση του τζίρου, αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών και ανάπτυξη του Ιnternet· τομέα στον οποίο, όπως επισήμανε, ο ΔΟΛ είναι μακράν ο κυρίαρχος της ελληνικής αγοράς.

Οι μέτοχοι ενέκριναν τις ετήσιες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2008 και απάλλαξαν τα μέλη του ΔΣ από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη διαχείριση της περυσινής χρήσης.

Επίσης, η συνέλευση εξέλεξε νέο δεκατετραμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τα ακόλουθα μέλη: Λαμπράκη Χρήστο, Ψυχάρη Σταύρο, Γιαννίτση Αναστάσιο, Καψή Παντελή, Κουταλίδη Τρύφωνα, Μάνο Ιωάννη, Νέζη Στέργιο, Παράσχη Ιωάννη, Πεφάνη Νικόλαο, Ρέστη Βίκτωρα, Τριφύλλη Αντώνιο, Ψυχάρη Παναγιώτη, Cebrian Juan Luis, Colombani Jean-Μarie.

Η θητεία του ανωτέρω ΔΣ εκτείνεται ως την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα συγκληθεί το 2014.

Από τα ανωτέρω εκλεγέντα μέλη το σώμα των μετόχων όρισε ως ανεξάρτητα μέλη τους κκ. Αναστάσιο Γιαννίτση, Ιωάννη Παράσχη, Αντώνη Τριφύλλη, Juan Luis Cebrian και Jean-Μarie Colombani.

Ο κ. Jean-Μarie Colombani είναι πρώην διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde» και αρθρογραφεί στο «Βήμα». Ο κ. Juan Luis Cebrian είναι στέλεχος του ισπανικού ομίλου Ρrisa και η συμμετοχή του στο ΔΣ του ΔΟΛ επισφραγίζει την πρόσφατα ανακοινωθείσα συνεργασία του ΔΟΛ με τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά και στον ισπανόφωνο κόσμο γενικότερα. Μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς: στον χώρο του Ιnternet, των βιβλίων, των οπτικοακουστικών παραγωγών (σειρές και τηλεπαιχνίδια) και των αυτόνομων πωλήσεων βιβλίων και συλλογών στα περίπτερα. Ο όμιλος Ρrisa έχει παρουσία σε 22 χώρες. Διαθέτει εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, διαδικτυακούς τόπους και δραστηριότητες στον χώρο της εκπαίδευσης και του βιβλίου. Οι πωλήσεις του ομίλου Ρrisa ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και τα κέρδη στα 300 εκατ. ευρώ.