Σε «τεντωμένο σχοινί» κινήθηκαν χθες οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, ναύαρχος Π. Χηνοφώτης, και της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που έδωσαν μετά το πέρας της συνόδου των αρχηγών Γενικών Επιτελείων των βαλκανικών χωρών, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ θέλησε να τονίσει ότι υπάρχει αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο. Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μίλησε για διαφορά αντιλήψεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο θέμα του FΙR και μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: «Τα τουρκικά μαχητικά δεν παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.Περνούν από το FΙR και πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο.Το FΙR δεν αποτελεί εθνικό σύνορο.Είναι περιοχή πληροφοριών πτήσεως. Τα πολιτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FΙR Αθηνών είναι υποχρεωμένα να δίνουν αναφορά. Τα στρατιωτικά δεν είναι».

Ο τούρκος στρατηγός κατηγόρησε μάλιστα εμμέσως την ελληνική πλευρά επειδή κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ημερών… πέταξαν ελληνικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο. «Είχαμε συμφωνήσει να μη μιλήσουμε για το θέμα, αλλά τα ελληνικά μαχητικά πέταξαν, τα δικά μας όχι» σημείωσε ο τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε ότι «ίσως να μην κατάλαβαν». Ο ναύαρχος Χηνοφώτης ρωτήθηκε αργότερα, μετά το τέλος της συνέντευξης, αν όντως υπήρξε τέτοια συμφωνία και δήλωσε ότι είχε απλώς συμφωνηθεί ο «περιορισμός των πτήσεων». Ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ σημείωσε επίσης πως δεν δέχεται ότι δίνει εντολές και δεν τηρούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και υπογράμμισε ότι όταν ο αρχηγός δίνει εντολές, υπάρχει πειθαρχία. Πάντως εξέφρασε την ευχή για βελτίωση των διμερών σχέσεων και βελτίωση της συνεργασίας.

Αμέσως μετά παρενέβη ο ναύαρχος Χηνοφώτης και αντέκρουσε όσα είχε νωρίτερα υποστηρίξει ο τούρκος ομόλογός του. Είπε μεταξύ άλλων ότι στο Αιγαίο υπάρχει αεροπορική δραστηριότητα η οποία δεν συνάδει με τις διεθνείς συνθήκες και τόνισε ότι πρέπει να πρυτανεύσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, δεν μπορεί αυτές να διαφοροποιούν τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

Μετά το πέρας των εργασιών οι αρχηγοί των επιτελείων των 10 βαλκανικών κρατών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναλαμβάνεται η δέσμευση «για τη διατήρηση της ειρήνης και τη βελτίωση της σταθερότητας στην περιοχή», ενώ «οι όροι που θα διέπουν τη συνεργασία είναι στη διαδικασία της επεξεργασίας και θα υπογραφούν εν ευθέτω χρόνω ».