Η «ΜΙΣΚΟ», που ιδρύθηκε το 1925, δραστηριοποιείται στην παραγωγή και στην εμπορία ζυμαρικών με την επωνυμία Misko και Barilla και στην εμπορία τοματικών προϊόντων με την επωνυμία Misko Pomo D’oro και Barilla έτοιμες σάλτσες. Η εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον γνωστό ιταλικό κολοσσό ζυμαρικών Barilla κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα το πεντάμηνο του 1996 το μερίδιο έχει διαμορφωθεί περίπου στο 31% έναντι 28% το 1995, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και το 4% που κατέχουν τα ιταλικά ζυμαρικά Barilla. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, οφείλεται στην καλή ποιότητα, στη συσσωρευμένη τεχνογνωσία, στις επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς επίσης και στην πολιτική marketing της εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή της εταιρείας ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Νικόλαος Σοφοκλέους. Στην εταιρεία Μίσκο απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι. ΑΒΕΖ ΑΒΕ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΒΕΖ, μία από τις παλαιότερες εταιρείες ζυμαρικών στην Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, κατέχει σημαντική θέση στην αγορά ζυμαρικών. Στα ηνία της εταιρείας βρίσκεται η κ. Μαρία Πατρικαλάκη, η οποία από το 1993 έχει αναλάβει τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ΑΒΕΖ, ολοκληρώνοντας μια αρκετά σημαντική επένδυση, έχει κατορθώσει να εκσυγχρονίσει την παραγωγική της διαδικασία και να βελτιώσει την παραγωγή της τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Στα σημερινά σχέδια της εταιρείας είναι η είσοδός της σε νέες αγορές, με την παραγωγή και άλλων προϊόντων διατροφής, όπως έχουν κάνει και άλλες εταιρείες του κλάδου ακολουθώντας τα πρότυπα πολυεθνικών οίκων. ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΛΕΞ. ΜΕΛΙΣΣΑ ΑΕΒΕ


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Αλεξ. Κίκιζας»


ΑΕΒΕ Τροφίμων δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία ζυμαρικών με την επωνυμία Μέλισσα, Ντεβέτα και Primo Gusto, τοματικών προϊόντων με την επωνυμία Pummaro και Πελαργός, μαγιονέζας και μουστάρδας με την επωνυμία Amora. Η εταιρεία «Κίκιζας» είναι μία από τις πιο σημαντικές, πλήρως καθετοποιημένες παραγωγικές μονάδες του κλάδου, αφού στην αγορά των ζυμαρικών κατέχει τη δεύτερη θέση, αισθανόμενη όμως συνεχώς «την ανάσα» την ανταγωνίστριας εταιρείας «Στέλλα». Το 1995 η εταιρεία, η οποία διευθύνεται από τον κ. Γιώργο Κίκιζα, απέκτησε το πιστοποιητικό ISO 9002 και για τα 3 εργοστάσιά της, ενώ αύξησε τις εξαγωγές και τις πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά. Μέσα στο 1996, η διοίκηση της εταιρείας θα ολοκληρώσει επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο έχει στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας Μύλου – Μακαρονοποιείου. Προβλέπεται, επίσης, ότι οι εξαγωγές της εταιρείας θα διπλασιαστούν. ΚΟΡΩΝΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΑΕΒΕ


Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ζυμαρικών Κορώνα


ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή ζυμαρικών προϊόντων, κατά το 1995 διπλασίασε τις εξαγωγές της. Η εταιρεία διευθύνεται από τον κ. Ορέστη Βλησίδη, ενώ ο κ. Αθανάσιος Βλησίδης είναι αντιπρόεδρος και διευθυντής μάρκετινγκ της «Κορώνα». ΣΤΕΛΛΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΑΕ


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «Στέλλα» ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία ζυμαρικών προϊόντων, την εμπορία τοματικών προϊόντων που παράγονται από τρίτες εταιρείες καθώς επίσης και με την εμπορία και διακίνηση των προϊόντων της εταιρείας «Ηλιος». Οπως τονίζει η κ. Κωνσταντίνα Πανουτσοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, το 1995 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για τη «Στέλλα» και αυτό γιατί υπερτριπλασιάστηκε ο όγκος των εξαγωγών της έναντι του 1994. Πραγματοποιήθηκε ρεκόρ πωλήσεων στα ζυμαρικά, αφού ξεπεράστηκαν οι 18.000 τόνοι, ενώ ξεκίνησε η πραγματοποίηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου ύψους 1.055 εκατ. δραχμών που αφορά τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του μηχανολογικού της εξοπλισμού. Για το 1996, αναφέρει η κυρία Πανουτσοπούλου, η επιχείρηση προβλέπεται να διευρύνει σημαντικά τις υπηρεσίες και την γκάμα των προϊόντων της ενώ αναμένεται να αποκτήσει το πιστοποιητικό ποιότητος ISO 9002 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Ταυτοχρόνως, οι διοικούντες την εταιρεία πιστεύουν ότι αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της. ΗΛΙΟΣ ΑΒΕΕ


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ζυμαρικών «Ηλιος», που διευθύνεται από τον κ. Παναγιώτη Δάκο, είναι μία πλήρως καθετοποιημένη βιομηχανία ζυμαρικών με σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η εταιρεία, αν και δεν εμφάνισε ικανοποιητικά αποτελέσματα το 1995, εν τούτοις διπλασίασε τις εξαγωγές, οι οποίες κατευθύνθηκαν κυρίως σε χώρες όπως η Αλβανία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Βουλγαρία. Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι, αν και το 1995 ήταν μια δύσκολη χρονιά, το χαμένο έδαφος θα ανακτηθεί κυρίως μετά την απόφαση εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού της εταιρείας. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΙ Θ. ΑΦΟΙ ΑΕ


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αφοί Χαραλαμπόπουλοι ΑΕ, που ιδρύθηκε το 1890 στο Ναύπλιο, δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, στην εμπορία και στις εξαγωγές ξηρών και νωπών ζυμαρικών καθώς και τοματικών προϊόντων. Η εταιρεία είναι η μόνη στον χώρο της ελληνικής μακαρονοβιομηχανίας που παράγει νωπά φρέσκα ζυμαρικά με την επωνυμία Freskissima – Frestar και η οποία παράγει τα ζυμαρικά διαίτης Linea (σε συνεργασία με Ελαΐς) και τα Fytro-silluete (σε συνεργασία με τη Fytro). Στον τομέα των ξηρών ζυμαρικών προϊόντων παράγει και εμπορεύεται τα μακαρόνια «Star». Κατά το 1995 η εταιρεία πραγματοποίησε σειρά επενδύσεων με πρώτη την ολοκλήρωση εγκατάστασης παραγωγής φρέσκων γεμιστών ζυμαρικών, μοναδικής στον κλάδο με επιδότηση του ελληνικού Δημοσίου. Εχει, επίσης, εγκριθεί και ξεκινήσει, βάσει του νόμου 1892/90, επενδυτικό πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση της παραγωγικής μονάδας καθώς και καθετοποίηση της παραγωγής στην Κομοτηνή της Θράκης. Η εταιρεία τέλος ίδρυσε joint venture στην Οδησσό της Ουκρανίας με την εταιρεία Eukramak για εμπορία ζυμαρικών, ενώ φέτος ανέλαβε τη συγκομιδή σιτηρών με αποστολή θεριζοαλωνιστικών μηχανών στην Οδησσό για αλώνισμα 150.000 στρεμμάτων σαν πρώτο βήμα της συμφωνίας μεταξύ της νομαρχίας Οδησσού και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.