Η ανισότητα του… πάνω κόσμου φαίνεται να συνεχίζεται και στα αναπαυτήρια των ψυχών, καθώς όσοι θέλουν να αγοράσουν οικογενειακό τάφο βρίσκονται αντιμέτωποι με ζώνες και κατηγορίες. Η «τελευταία κατοικία» διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν και στην αγορά ακινήτων, μόνο που εδώ ο πωλητής είναι αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι τιμές λοιπόν ποικίλλουν, με το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (με 10.233 οικογενειακούς τάφους και 2.077 τάφους τριετίας) να περιλαμβάνει στα 170 στρέμματά του τα ακριβότερα «οικόπεδα». Ενδεικτικά, ένας τάφος σε «καλή» ζώνη φτάνει τις 100.000 ευρώ. Στο πιο λαϊκό, αλλά κορεσμένο, Κοιμητήριο Ζωγράφου ένας απλός τάφος μπορεί να αποκτηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 10.000 ευρώ.

Στο Νεκροταφείο Σχιστού, όπως λέει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κοιμητηρίων Δημοσθένης Σταματάτος, η τιμή των οικογενειακών τάφων αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον πίνακα τελών κυμαίνεται από τα 3.900 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 4.500 ευρώ. Επιπλέον, όπως τονίζει, δεν αγοράζει κανείς οικόπεδο ή γη: «Ουσιαστικά, αγοράζουν το δικαίωμα για τα επόμενα 100 χρόνια. Κατά τα άλλα, η «γη» παραμένει στην ιδιοκτησία του εκάστοτε κοιμητηρίου. Πρέπει να γίνει κατανοητό αυτό. Στον τάφο μπαίνουν οι ανιόντες και οι κατιόντες του ατόμου που τον έχει αγοράσει». Στο Σχιστό το δικαίωμα ταφής ξεκινά από 200 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 650 ευρώ, σύμφωνα με τον πίνακα τελών που ισχύει κάθε έτος, ενώ η παράταση με το πέρας της τριετίας – σε περίπτωση που παρέχεται αυτή η δυνατότητα – ξεκινά από έξι μήνες και φτάνει τον έναν χρόνο.

Στου Ζωγράφου, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια προϊσταμένη Αθανασία Τσίκα, οι οικογενειακοί τάφοι ξεκινούν από 8.580 ευρώ και φτάνουν έως 25.300 ευρώ. Συνολικά υπάρχουν 14.000 τάφοι, με το 1/3 αυτών να είναι οικογενειακοί. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται προσπάθεια ποσόστωσης ανάμεσα σε οικογενειακούς και «τριετείς» τάφους. «Αν οι αιτήσεις είναι πολλές κοιτάμε αν μιλάμε για μεγάλο ή μικρό ηλικιακά άνθρωπο. Προσπαθούμε να είμαστε στα πλαίσια λογικής, γι’ αυτό προηγούνται τα παιδιά» συμπληρώνει η Αθανασία Τσίκα.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας Ηλίας Τάφας, από την πλευρά του, σημειώνει πως εκεί ο οικογενειακός τάφος φτάνει μέχρι και τις 18.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τάφοι 9 και 12 τετραγωνικών, Α’ κατηγορίας και πολυτελείας.

Συγκεκριμένα, 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό κοστίζει ένας τάφος Α’ κατηγορίας και 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό ο τάφος πολυτελείας. Ωστόσο, δεν πληρώνεται αμέσως καθώς δίνεται 40% προκαταβολή και το υπόλοιπο σε 12 μήνες. Παράλληλα, ο οικογενειακός τάφος δεν χρειάζεται εκταφή από τη στιγμή που σου έχει παραχωρηθεί. «Αν κάνεις εκταφή βάζεις τα κόκαλα στο κουτί και τα βάζεις στον ίδιο τον οικογενειακό τάφο και δεν πληρώνεις παρατάσεις. Συναισθηματικά υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για την οικογένεια σου και αυτό είναι το πλεονέκτημα» υπογραμμίζει. Ο ίδιος εξηγεί πως είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοιμητηρίου αν θα δώσει παράταση μετά τη λήξη της τριετίας. «Πάντα πρέπει να υπάρχουν θέσεις ταφής. Μετά τα δύο έτη παράτασης είναι σαν να πληρώνεις ξανά κηδεία» καταλήγει.

Στη Νίκαια, οι τάφοι – ακόμη και σε καλά σημεία – κοστίζουν μέχρι 35.000 ευρώ, ενώ στις «μέτριες» ζώνες μπορεί να αποκτηθούν και με 8.000. Τέλος, στο Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου, ένας απλός τάφος κοστίζει περί τις 5.000 ευρώ.