Η αλήθεια είναι ότι η caprese, αυτός ο μαγικός συνδυασμός ντομάτας, βασιλικού και φρέσκιας μοτσαρέλας που γεννήθηκε στο κοσμοπολίτικο νησί του Κάπρι στις αρχές του 20ού αιώνα, έχει κάνει παγκόσμια καριέρα ως κρύο ορεκτικό – από τα λεγόμενα «antipasti» των Ιταλών. Παρ’ όλα αυτά, τα ίδια τα υλικά, τόσο απλά, αλλά και τόσο εμβληματικά για τη γείτονα χώρα, μπορούν άνετα να μπουν σε μια σάλτσα και να συνοδεύσουν ένα ζεστό ζυμαρικό φτιάχνοντας ένα από τα πιο comfort πιάτα της ζωής μας.

Αυτό ακριβώς είναι η συγκεκριμένη μακαρονάδα και για τη σεφ του Mercato, του εστιατορίου του Four Seasons Astir Palace Hotel, Μάγκυ Ταμπακάκη, η οποία μας ετοίμασε τη δική της εκδοχή μιας ζεστής caprese. «Τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας ήταν πάντα το φαγητό που θα έτρωγα με το που θα γύριζα στο σπίτι μετά από ένα ταξίδι. Είναι το comfort πιάτο μου – και, νομίζω, όχι μόνο το δικό μου».

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Η caprese χτίστηκε πάνω στην ιδέα των εύκολων υλικών που υπάρχουν σε κάθε ιταλικό σπίτι – αρκεί τα υλικά αυτά να είναι άριστης ποιότητας ώστε να ανεβάσουν πολλές σκάλες τη γεύση του συνολικού αποτελέσματος. Τώρα το καλοκαίρι δε που οι ντομάτες διανύουν την περίοδο της δόξας τους, δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε στο δίλημμα «μεγάλη ντομάτα ή ντοματίνι». Η σεφ χρησιμοποιεί και τα δύο θέλοντας να αποκομίσει τα μέγιστα από το συνδυασμό, τόσο σε επίπεδο γεύσης όσο και υφής της σάλτσας. «Τώρα που η ντομάτα είναι στα πιο νόστιμά της, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Για τη συγκεκριμένη συνταγή, προτιμώ να ψήνω τις ντομάτες και τα ντοματίνια στο φούρνο γιατί παίρνουν έξτρα γλύκα, ιδιαίτερη γεύση αλλά και ωραίο, βαθύ χρώμα».

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Όσο για τη μοτσαρέλα, ένα τυρί με μαστιχωτή υφή και μάλλον ουδέτερη γεύση που ταιριάζει ιδανικά σε ελαφριές καλοκαιρινές σαλάτες, αντικαθίσταται εδώ από μια βουτυράτη μπουράτα, που χαρίζει στη μακαρονάδα χαρακτήρα και βάθος και σε μας ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση. «Ο συνδυασμός της σάλτσας ντομάτας με την μπουράτα τη φέρνει πιο κοντά στην ιδέα της caprese, η οποία βασίζεται στην ένωση ντομάτας, μοτσαρέλας και βασιλικού», μας λέει η Μάγκυ Ταμπακάκη σερβίροντάς μας ένα πιάτο που κλείνει μέσα του τα πιο αγαπημένα αρώματα της Μεσογείου.

Η Caprese της Μάγκυς

Φωτό: Βασίλης Πολυχρονάκης

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ 

Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες

Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 4 μερίδες

  •  10 ώριμες ντομάτες
  •  500 γρ. ντοματίνια βελανίδι
  •  1 κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
  •  Φύλλα φρέσκου βασιλικού
  •  30 γρ. αλάτι
  •  30 γρ. ζάχαρη
  •  100 ml ε.π. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

  •  500 γρ. μεγάλες πένες ή λινγκουίνι
  •  2 μπουράτες κομμένες στη μέση

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες και τις βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τα ντοματίνια και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 160°C, για 2 ώρες.
  1. Όταν μαυρίσουν ελαφρώς οι ντομάτες, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μαζί με το φρέσκο βασιλικό.
  1. Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας μέσα σε ένα καυτό τηγάνι, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.
  1. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, γαρνίροντας το καθένα με μισή μπουράτα.