Οι πρόσφατες προσπάθειες να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να τρώνε έντομα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν εξαιτίας της ευρείας αηδίας του κοινού για την ιδέα αυτή, καθιστώντας απίθανο τα έντομα να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιβαλλοντικά καταστροφική συνήθεια της κατανάλωσης κρέατος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η εκτροφή και η κατανάλωση εντόμων έχει διαφημιστεί τα τελευταία χρόνια ως μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση στην κατανάλωση παραδοσιακού κρέατος λόγω του βαρέως περιβαλλοντικού κόστους της κτηνοτροφίας, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αποψίλωσης των δασών, υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ρύπανσης των υδάτων και μπορεί να προκαλέσει περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των αερίων του θερμοκηπίου που μπορούν να επιτραπούν αν ο κόσμος θέλει να αποφύγει την καταστροφική κλιματική αλλαγή, διαπιστώνει η νέα έρευνα.

Γρύλοι, ακρίδες και μυρμήγκια

Παρά ταύτα, το πολύ ελαφρύτερο πλανητικό κόστος της εκτροφής και κατανάλωσης εντόμων όπως οι γρύλοι, οι ακρίδες και τα μυρμήγκια είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί, επειδή οι άνθρωποι, ιδίως στις δυτικές χώρες, εξακολουθούν να αποστρέφονται την ιδέα της κατανάλωσής τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Φυτικής προέλευση κρέας ναι, έντομα όχι

Δημόσιες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν δείξει ότι, ενώ το 91% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμο να δοκιμάσει «εναλλακτικά κρέατα» φυτικής προέλευσης, μόνο το 20% θα σκεφτόταν να φάει έντομα.

Εκτροφή μαύρων μυγών για κατανάλωση από  ζώα

Εκτός από τον πολιτισμικό παράγοντα «αηδία», υπάρχουν και οικονομικά εμπόδια, σύμφωνα με την έρευνα, με τις περισσότερες εταιρείες – με εξαίρεση μερικές νεοσύστατες εταιρείες που δημιουργούν πρωτεϊνούχες μπάρες- να αποφασίζουν να επικεντρωθούν στην εκτροφή ειδών όπως οι μαύρες μύγες για κατανάλωση από τα ζώα και όχι από τον άνθρωπο.

«Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, είναι δύσκολο να δούμε πώς τα τρόφιμα με βάση τα έντομα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν σημαντικά τις παραδοσιακές επιλογές κρέατος», αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature npj Sustainable Agriculture.

Ενώ πολλοί άνθρωποι εκφράζουν την επιθυμία να τρώνε τρόφιμα που εκτρέφονται με βιώσιμο τρόπο, σχετικά λίγοι στις δυτικές χώρες έχουν ασπαστεί τη χορτοφαγία και τον βιγκανισμό.

Προς αύξηση η κατανάλωση κρέατος

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης από μια νεόπλουτη συνομοταξία σε χώρες όπως η Κίνα, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στη γη, τις υδάτινες οδούς και το κλίμα.

«Έχουμε περιορισμένους πόρους και πρέπει να τους αφιερώσουμε στις πιο υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Dustin Crummett, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εντόμων. «Αποδεικνύεται ότι τα εκτρεφόμενα έντομα σημειώνουν σταθερά τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποκατάστατα κρέατος και η πραγματική αγορά τους είναι απίστευτα μικρή, ακόμη και σε μέρη που έχουν παράδοση στην κατανάλωση εντόμων».

Εντομα σε σνακ και ψωμί

Ο Crummett δήλωσε ότι ενώ έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να μπουν έντομα σε είδη όπως σνακ και ψωμί, δε γίνονται σε προϊόντα που θα εκτοπίσουν πραγματικά την κατανάλωση κρέατος.

«Όλη η συζήτηση για την κατανάλωση εντόμων δεν έχει κάνει μεγάλη διαφορά. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν έντονη αρνητική αντίδραση στα έντομα», δήλωσε. «Η αλλαγή μακροχρόνιων μαγειρικών παραδόσεων και βαθιά ριζωμένων αντιδράσεων αηδίας είναι δύσκολο να γίνει από πάνω προς τα κάτω. Αν ήταν εύκολο, περισσότεροι άνθρωποι θα έτρωγαν τρόφιμα με βάση τα φυτά».