Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξήχθη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών στη Βουλή από τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο τρίτος κατά σειρά ομιλητής και άμεσα απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θέτοντάς του μια συστοιχία από ερωτήματα.

«Θα έρθετε στην Προανακριτική για το μπάζωμα;» ρώτησε αρχικά ο κ. Φάμελλος κι όσο έβλεπε τον πρωθυπουργό να μην αντιδρά σχολίαζε πως «δεν απαντάει και πρέπει να το μάθει η κοινωνία».

«Αρνείται την αλήθεια» υποστήριξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε σε ανάλογο ύφος μιλώντας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και την κλήτευση του κ. Μητσοτάκη ως μάρτυρα.

«Θα έρθετε στην Προανακριτική;»

«Θα πρέπει να έρθει να μας απαντήσει για το πολύ απλό και συγκεκριμένο. Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ. Άρα έπαιρνε εντολές και λογοδοτούσε μόνο στον πρωθυπουργό. Να μας απαντήσει ποιος του έδωσε εντολή να επιβλέπει το μπάζωμα» κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι «αν πείτε ναι, θα είναι κέρδος για την κοινωνία, για την αλήθεια και τη δημοκρατία».

«Το αίτημα έχει κατατεθεί» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Θα έρθετε; Το αίτημα είναι επίσημο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΟ το υποστηρίζει ομόφωνα» συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Λαϊκισμός είναι να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής, κ. Καλαφάτη;» απόρησε ακολούθως όταν υπήρξε παρέμβαση στην ομιλία του από τα «γαλάζια έδρανα».

«Τώρα που φτάσαμε στη συγκάλυψη και στο μπάζωμα, έχουν χάσει τα λόγια τους. Δεν απαντούν και είναι ατόπημα δημοκρατίας» σημείωσε επ’ αυτού.

Κατόπιν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο ζήτημα της Προανακριτικής και ρώτησε διαδοχικά «θα κόψετε μάρτυρες όπως κόψατε μάρτυρες από την Εξεταστική; Θα δεχθείτε να έρθουν όλοι οι μάρτυρες; Θα δεχθείτε η διαδικασία να γίνει χωρίς περιορισμό;».

«Πρωθυπουργός της πελατειακής ΝΔ με σχέδιο εκβιασμού»

«Είναι προφανές από τώρα το αδιέξοδο» διέκρινε ο Σωκράτης Φάμελλος κι αναρωτήθηκε «γιατί κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης;» σχολιάζοντας το γεγονός πως αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα.

«Δεν είναι μόνο ότι απεχθάνεται τη λογοδοσία, δεν αντέχει την αλήθεια. Τα ήξερε και φοβάται την αλήθεια. Και ήταν προσωπικά υπεύθυνος» ισχυρίστηκε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό «της πελατειακής Νέας Δημοκρατίας», ο οποίος «προχωρά σ’ ένα σχέδιο εκβιασμού και διχασμού της κοινωνίας».

Ο Σωκρ. Φάμελλος χαρακτήρισε «εξαπτέρυγα του ΛΑΟΣ» τους Μάκη Βορίδη – Άδωνι Γεωργιάδη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «επανέφερε το δίλημμα: Μητσοτάκης ή χάος».

«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος» αποκρίθηκε εν μέσω έντασης.

«Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί»

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα όσα μεσολάβησαν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα έγιναν από τη ΝΔ «για να παραπλανήσει την κοινωνία και να κερδίσει τις εκλογές του 2023. Αυτή ήταν η σκοπιμότητα της συγκάλυψης. Είστε η κυβέρνηση των Τεμπών, των υποκλοπών, των καρτέλ, της ακρίβειας και της υποβάθμισης».

«Ποιος σάς έχει δώσει το δικαίωμα να στερείτε την αλήθεια από τους συγγενείς; Δεν σας αρκεί ότι έχετε προκαλέσει τις μεγαλύτερες μεταπολιτευτικές συγκεντρώσεις;» ήταν οι επόμενες ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Φάμελλος συνεχίζοντας: «Γιατί παραβιάσατε τον χρόνο της προ ημερησίας; Τα έχετε απαξιώσει όλα».

«Φαίνεται ότι είναι σε αδιέξοδο γιατί ήρθε να επιτεθεί» υπογράμμισε ο Σωκρ. Φάμελλος προειδοποιώντας ότι «το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί, γιατί δεν θα σας το επιτρέψουμε».

«Έγινε ή δεν έγινε μπάζωμα»

«Δεν δίνετε απαντήσεις στα απλά ερωτήματα. Έγινε ή δεν έγινε το μπάζωμα; Απαντήστε κ. Μητσοτάκη» κάλεσε τον πρωθυπουργό (που εν τω μεταξύ είχε επανέλθει στη θέση του) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας πως «δεν έχετε καμία σχέση με την αλήθεια και το δίκιο».

«Υπάρχει παράνομη πράξη για ‘καλό σκοπό’, κ. Μητσοτάκη; Μπορείτε να απαντήσετε γι’ αυτό; Επιτρέπονται παράνομες πράξεις; Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι επιτρέπεται και η κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει τη δικαιοσύνη» ρώτησε κι απάντησε απευθείας ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Είστε απολογούμενος και πρέπει να απαντήσετε» συμπλήρωσε κι ρώτησε, με αναφορές προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη «είστε για τα μπάζα κ. Μητσοτάκη;»

«Πανικόβλητος και σε αποδρομή – Χρέος η ανατροπή της κυβέρνησης»

«Η πραγματικότητα σάς έχει ξεπεράσει» ισχυρίστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος λίγο πριν από το τέλος, τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνοι». Απαίτησε μάλιστα «να παραιτηθείτε άμεσα», καθώς «η κοινωνία δεν σας εμπιστεύετε. Η κοινωνία ζητάει να πέσει αυτή η κυβέρνηση»

«Είναι πανικόβλητος και σε αποδρομή, προσπαθεί να συσπειρώσει το τελευταίο του οχυρό» κατέληξε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ που επιβεβαίωσε την από κοινού υποβολή της πρότασης δυσπιστίας αμέσως μετά το πέρας της προ ημερησίας διατάξεως. Μια πρόταση δυσπιστίας που συντάχθηκε «χωρίς διαγκωνισμούς», όπως ομολόγησε, δεδομένου πως «είναι χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση όλοι και όλες μαζί» και να προσφερθεί στην Ελλάδα μια προοδευτική κυβερνητική διέξοδος.