Με ατζέντα που προβλέπει παροχές και επιδόματα (αύξηση του επιδόματος μητρότητας για όλες τις κατηγορίες), προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε νέα ζευγάρια (στο ζήτημα της στέγης) συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτοιμος όμως να δώσει τη μάχη για το δημογραφικό είναι και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι το ΠαΣοΚ έφερε τρεις φορές τροπολογία για το επίδομα μητρότητας και «τρεις φορές μάς το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία, μέχρι να το κάνει πράξη πριν από μερικές εβδομάδες».

Η κυβέρνηση αναμένεται το καλοκαίρι να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό (ήδη το έχει προαναγγείλει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη). Τα στοιχεία για το δημογραφικό είναι όντως τρομακτικά: Ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023, είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ. Για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 73.000, για την ακρίβεια 72.244. Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά.

Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού, και μείωση την τελευταία 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο. Το 1962 σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,30 γεννήσεις. Η μείωση του πληθυσμού κάτω των 65 ετών θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.

***

Πρόκληση στο Σίμπενικ της Κροατίας από δημοσιογράφους από τα Σκόπια

Τώρα θα σας πάω στο Σίμπενικ, μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Κροατίας στις Δαλματικές ακτές, όπου την ηρεμία της τάραξε ένα επεισόδιο με δύο δημοσιογράφους από τη Βόρεια Μακεδονία. Τι είχε συμβεί; Στην πόλη αυτή έγινε η παράδοση από την Κροατία και παραλαβή στην Ελλάδα της προεδρίας για την Αδριατική και το Ιόνιο. Την ελληνική προεδρία παρέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Όταν έγινε η παραλαβή εμφανίστηκαν δύο δημοσιογράφοι από την Βόρεια Μακεδονία, οι οποίο προκλητικότατα άρχισαν τις ερωτήσεις στον Έλληνα υφυπουργό μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπουργών από την Ιταλία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τον Αγιο Μαρίνο, την Αλβανία, τη Σλοβενία, την Κροατία. Η ερώτησή τους ήταν μια και μοναδική (την επαναλάμβαναν συνεχώς) γιατί η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με την συνθήκη των Πρεσπών.

Η απάντηση που τους έδωσε ο κ. Φραγκογιάννης ήταν ότι ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια μιας χώρας εξαρτάται από την πίστη προς το Διεθνές Δίκαιο και την πιστή τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της. Δεν γνωρίζω εάν οι Βορειομακεδόνες δημοσιογράφοι έμειναν ευχαριστημένοι από την απάντηση, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι δεν ξανάκαναν άλλη ερώτηση.

***

Στην Ουκρανία ό,τι δώσαμε, δώσαμε

Ανιχνευτές ναρκών ζήτησαν οι Ουκρανοί, δηλαδή Έλληνες στρατιωτικούς ειδικευμένους στον εντοπισμό ναρκών ζήτησαν οι Ουκρανοί και να μεταβούν μάλιστα στην Ουκρανία, προκειμένου να ανιχνεύουν και να εξουδετερώσουν νάρκες κατά του προσωπικού, κάτι όμως που η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε. Άλλωστε πάγια είναι η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να μην στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά είναι πρόθυμη να βοηθήσει.

Ήδη η βοήθειά της είναι σημαντική, όχι μόνον σε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και σε όπλα (κυρίως σοβιετικής κατασκευής) και πυρομαχικά. Να σημειώσω επίσης ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να στείλει σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικά OSA (επίσης απορρίψαμε το αίτημα), τη στιγμή που δηλώσαμε πως εάν μας ζητηθεί θα μπορούσαμε να εκπαιδεύαμε Ουκρανούς στρατιωτικούς (αλλά εκτός Ουκρανίας) σε άρματα μάχης, στον ανορθόδοξο πόλεμο, ακόμα και στα F-16.

***

Ο Μητσοτάκης για τους πολεμοχαρείς Τουρκοφάγους

Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις ευρωεκλογές του 2019 ήταν στα Γιαννιτσά. Εξ ου και θεωρεί τυχερή την πόλη όπου βρέθηκε χθες ρίχνοντας τα «καρφιά» του κατά των «υπερπατριωτών» και όσους εργαλειοποιούν τα εθνικά θέματα και ειδικότερα τα ελληνοτουρκικά.

«Στα λόγια όλοι μπορούμε να είμαστε πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι. Είναι εύκολο να συναρπάζει κανείς την κοινή γνώμη. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, αμυντικά, έχει συμμαχίες και η γνώμη της μετράει. Αυτό σημαίνει στην πράξη πατριωτισμός της ευθύνης. Όλα τα άλλα είναι λόγια, μπας και τσιμπήσουμε καμία ψήφο. Δεν είναι κανείς πιο Χριστιανός από τον άλλον και είναι άθλια πρακτική να εργαλειοποιείται η πίστη. Η εκκλησία ενώνει, δεν διχάζει», είπε ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα αναφέρθηκε σε όσους επικρίνουν την καλλιέργεια κλίματος «ήρεμων νερών» με την γείτονα και αντιμετώπισαν αρνητικά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

«Και επειδή έγινε η συζήτηση αν πρέπει ή δεν πρέπει να συναντώ τον Τούρκο πρόεδρο, βεβαίως και πρέπει», είπε, επισημαίνοντας ότι «αυτή η πολιτική οδήγησε να μην έχουμε παραβιάσεις για 14 μήνες». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «οι κόκκινες γραμμές είναι αδιαπραγμάτευτες και η εθνική γραμμή προβάλλεται χωρίς εκπτώσεις», ενώ αναφερθείς στο θέμα των πρόσφατων προκλήσεων εκ μέρους της νέας πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας θύμισε ότι «το 2019 ήμασταν στη Βουλή, καταψηφίσαμε τις Πρέσπες» επισημαίνοντας: «Ήμουν έντιμος με τους Έλληνες πολίτες, δεν είπα ότι θα σκίσω τη Συμφωνία».

Έστειλε όμως ένα σαφές μήνυμα προς την άλλη πλευρά και το αλυτρωτικό κρεσέντο των Σκοπίων: «Όσο η άλλη μεριά δεν τηρεί αυτά που έχει συμφωνήσει, τόσο ο δρόμος των Σκοπίων προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κυρώσει τα μνημόνια που έχει υποχρέωση βάσει της συμφωνίας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», προειδοποίησε τους βόρειους γείτονές μας και όποιος άκουσε, άκουσε…

***

Στρατιωτικές στολές με αισθητήρες και drones ζητεί ο Νίκος Δένδιας

Πρώτα απ΄όλα για να περάσουν σε άλλο επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις, για να ανταποκριθούν στην σύγχρονη εποχή άμυνας, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε όπως αποκάλυψε στη Βουλή: «Αυτόνομα οχήματα, αέρος, ξηράς, θαλάσσης, υποθαλάσσια. Αντί-drone συστήματα, κυβερνοασφάλεια, ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής-κυβερνητικής χρήσης, τεχνολογία laser, δίκτυα τηλεφωνίας 5G, περιπλανώμενα πυρομαχικά (Loitering Munition), ηλεκτρονικός πόλεμος, Artificial Intelligence, Big Data και σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή»

Στάθηκε όμως στις νέες στολές που θα πρέπει, όπως είπε, να έχουν στο μέλλον οι Έλληνες στρατιώτες λέγοντας. «Οι σύγχρονες στολές, οι οποίες έχουν αισθητήρες και ο Διοικητής της Μονάδας έχει απόλυτη αίσθηση και της φυσικής κατάστασης του κάθε μαχητή ξεχωριστά: τον ρυθμό της καρδιάς του, την πίεσή του, το αν τραυματίστηκε, το πού είναι, γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή κατ΄ανάγκην.»

Ο υπουργός Άμυνας δεν έκρυψε ωστόσο τον προβληματισμό του και αναφέρθηκε στην διαρκή ανάγκη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι υπόλοιπες δυτικές χώρες ή οι περισσότερες από αυτές.

***

Στη Βόρεια Ελλάδα ο Κασσελάκης

Το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, την Περαία και τη Βέροια θα επισκεφτεί τα προσεχή 24ωρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ξεκινήσει την περιοδεία του από το Κιλκίς, το οποίο θα επισκεφτεί το μεσημέρι του Σαββάτου 18 Μαΐου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα περιηγηθεί στους χώρους της έκθεσης κόμικς ComicCon στη Θεσσαλονίκη.

Το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνομιλήσει με πολίτες μπροστά στο βαν της περιοδείας στον Λευκό Πύργο και θα συνεχίσει με μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 19 Μαΐου, ο Στ. Κασσελάκης θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού (Πλατεία Αγίας Σοφίας) και εν συνεχεία θα συναντηθεί με ποντιακές οργανώσεις. Το απόγευμα της Κυριακής ο Στ. Κασσελάκης θα περιοδεύσει στα Γιαννιτσά, ενώ το πρωί της Δευτέρας 20 Μαΐου θα επισκεφθεί διαδοχικά την Περαία (10 π.μ.) και τη Βέροια (12 μ.).

***

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα

Την Πέμπτη το βράδυ όσοι περνούσαν από το Μέγαρο Μουσικής σίγουρα θα πρόσεξαν υπουργικά αυτοκίνητα, αλλά και αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Τι είχε συμβεί. Ήρθε στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Mehmet Nuri Ersoy για να ξαναδεί την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Λέω να την ξαναδεί γιατί την είδε και στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Λίνα Μενδώνη και την είδε πάλι με την κυρία Μενδώνη.

Η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η παράσταση είναι τρίγλωσση -ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά- και ο θίασος συγκροτείται από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς.