Ήταν 10.30 το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όταν η επισμηναγός (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας Χριστίνα- Αγάβη Κουσουράκη, κυβερνήτης του Super Puma, ελάμβανε επείγον σήμα για άμεση απογείωση. Μαζί με τον συγκυβερνήτη της υποσμηναγό (Ι) Παναγιώτη Νάστα, απογείωσαν σε ελάχιστο χρόνο το δικινητήριο ελικόπτερό τους από τη βάση τους στη Ρόδο, για μια νυχτερινή πλην όμως σημαντική αποστολή. Να σώσουν μια ζωή. Υπήρξε, βλέπετε ένας σοβαρός τραυματισμός σε ένα κρουαζιερόπλοιο, στο Celestyal Discovery, που έπλεε, σε ελληνικές θάλασσες, ανοικτά της Καρπάθου. Τι ακριβώς είχε συμβεί, γιατί σήμανε συναγερμός στο πλήρωμα του Super Puma;

Μια 25χρονη Κουβανή χορεύτρια, την ώρα που εκτελούσε ένα χορευτικό πρόγραμμα στο κρουαζιερόπλοιο, έπεσε και τραυματίστηκε σοβαρά. Το ελικόπτερο με την νεαρή πιλότο έκανε μόλις 25 λεπτά να φθάσει πάνω στο κρουαζιερόπλοιο. Κατάφερε και κατέβηκε στα 50 πόδια πάνω από το κατάστρωμα πήρε με ασφάλεια την τραυματισμένη Κουβανή χορεύτρια και τη μετέφερε στο νοσοκομείο της Ρόδου. Ήταν μία από τις συχνές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που κάνουν οι πιλότοι των Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσο για την νεαρή επισμηναγό Χριστίνα- Αγάβη Κουσουράκη κυβερνήτη του ελικοπτέρου, μαθαίνω πως είναι κόρη του αειμνήστου Βατραχανθρώπου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Ευριπίδη Κουσουράκη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στο πιλοτήρια του Super Puma, ενός ελικοπτέρου που έχει ως μοναδική αποστολή να σώζει ζωές κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες.

***

Κέρδισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Ανδρουλάκης για τις παρακολουθήσεις

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κέρδισε στο ΣτE την προσφυγή που είχε κάνει για το νόμο με βάση τον οποίο δεν τον ενημέρωναν για τον λόγο της παρακολούθησής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης θα επιστρέψει το αίτημα στην ΑΔΑΕ και θα ζητήσει να ενημερωθεί για τους λόγους που τον παρακολουθούσαν. Υπενθυμίζεται ότι αυτό που έκρινε το ΣτΕ είναι ότι ο νόμος του 2021 (4790/2021) που καταργούσε πλήρως το δικαίωμα γνωστοποίησης στον θιγέντα παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

***

«Επί σωμάτων και πνευμάτων»

Ενας φίλος σχολιάζοντας την δολοφονία της 28χρονης λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα και τη μανία που είχε ο δολοφόνος εναντίον της, μου είπε ότι «επί σωμάτων και πνευμάτων, δεν υπάρχει ιδιοκτησία». Δεν υπάρχει δηλαδή η έννοια «είσαι δική μου και κάνω ότι θέλω», ούτε βεβαίως μπορεί να θεωρήσει κάποιος μια γυναίκα ως ιδιοκτησία του. Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη αυτό, οι πάντες.

***

Και ο… Πλεύρης υποψήφιος στις Ευρωεκλογές

Κυριολεκτικά , το έλα να δεις γίνεται στον ακροδεξιό χώρο ή στα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ονομάζεται ο πολιτικός χώρος που πλέον δεν είναι καθόλου αμελητέος. Με τις εξελίξεις στους Σπαρτιάτες να έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, νέοι (όχι απαραίτητα ηλικιακά) υποψήφιοι και σχηματισμοί εμφανίζονται. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διαβάσατε από την στήλη αυτή και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης θα είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Απριλίου σε διαδικτυακή εκπομπή έχοντας, προφανώς, και την συναίνεση της συντρόφου του Γεωργίας Σιακαράβα. Με την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, είχαν γράψει πολλοί ότι στο μέλλον θα δούμε μία ακροδεξιά με χαμόγελα και γραβάτες. Για ακροδεξιά των πρωινών εκπομπών πάντως, δεν είχε προβλέψει κανείς.

***

Τι θα γίνει με την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι Σπαρτιάτες;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μετά την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση διώξεων κατά των έντεκα βουλευτών του μορφώματος πλην του προέδρου του Βασίλη Στίγκα, του ανθρώπου δηλαδή που έχει την σφραγίδα του κόμματος και λαμβάνει το κρατικό χρήμα το οποίο φτάνει το 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές το άρθρο 83Α του Κανονισμού της Βουλής περί αναστολής κρατικής χρηματοδότησης προς το παρόν δεν καταλαμβάνει τους Σπαρτιάτες καθώς δεν έχει σταλεί φάκελος από τη Δικαιοσύνη συνολικά για το κόμμα των Σπαρτιατών και επίσης η σχετική διάταξη παραπέμπει σε νόμο ο οποίος αναφέρεται μόνο σε εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση και όχι στο αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων με το οποίο βαρύνονται οι «11».

Όμως οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί στο Εκλογοδικείο, από την απόφαση του οποίου θα εξαρτηθεί αν θα εκπέσουν ή όχι οι βουλευτές των Σπαρτιατών, δεν αφορούν μόνον πρόσωπα αλλά και τον συνδυασμό, με το σκεπτικό ότι αποτελεί «προκάλυμμα» του έγκλειστου για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρη. Τι θα γίνει, λοιπόν, εφόσον αποδειχθεί αυτό από την Δικαιοσύνη; Η περίπτωση δεν είναι ίδια με την Χρυσή Αυγή που η Βουλή ανέστειλε με απόφασή της την χρηματοδότησή της (ο νόμος το προβλέπει όταν επιβάλλεται προσωρινή κράτηση στον Αρχηγό ή σε περισσότερο από το 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση). Ενδεχομένως, λοιπόν, να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

***

Απογοήτευση Βρυξελλών

Απογοήτευση μαθαίνω πως προκάλεσε στις Βρυξέλλες η 76 σελίδων επιστολή της κυβέρνησης προς την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση απάντησε σε 42 σημεία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Όπως μου μεταφέρθηκε, η πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέμενε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις και θεραπεία των κακώς κειμένων.

Αντί αυτού η κυβέρνηση επικαλέστηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 26 αναφορές από επίσημες εκθέσεις αναγνωρισμένων φορέων και δημόσιων εγγράφων, για να αποκρούσει τις «ατεκμηρίωτες πολιτικές εκτιμήσεις», όπως χαρακτηρίζει η επιστολή το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι για τις υποκλοπές, τα προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου δεν έχει καμία ευθύνη, όχι μόνον, όπως εγκύρως με πληροφορούν, δεν ικανοποίησαν τους Ευρωβουλευτές, αλλά γέννησαν πρόσθετο προβληματισμό.

***

Γιατί πάει Ινδία ο Α/ΓΕΕΘΑ

Έφθασε στα αυτιά μου ότι την εβδομάδα που μας έρχεται, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Θα τον υποδεχθεί ο ομόλογός του, Στρατηγός Ανίλ Σοχάν (Anil Chauhan) με τον οποίο θα συζητήσουν μια σειρά στρατιωτικών θεμάτων. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των 2 κρατών, που περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγές επισκέψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών.

Σας θυμίζω ότι οι Ινδοί συμμετείχαν για πρώτη φορά πέρυσι το 2023, στην άσκηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας ΗΝΙΟΧΟΣ, με τα τρομερά αεροσκάφη Sukhoi Su-30ΜΚ (που πέρασαν μάλιστα πάνω από την Ακρόπολη). Ενώ η επίσκεψη αυτή του Αρχηγού, έπεται της επισκέψεως του κ. Πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί, στις 21 Φεβρουαρίου 2024. Φαίνεται ότι ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο οι διμερείς σχέσεις. Να σημειώσω επίσης ότι πολύ σύντομα 4 ελληνικά Rafale θα βρεθούν στην Ινδία για συνεκπαίδευσή με ινδικά Rafale