Αρνήθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιεί σ επίσκεψη διερεύνησης σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας, η ελληνική κυβέρνηση.

Η αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το σχέδιο προγράμματος επίσκεψης που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια, έχει ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με δημοσιογράφους, την οικογένεια του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την Ελένη Τουλουπάκη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλα στελέχη της Αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων όσων προΐστανται της φύλαξης συνόρων, επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και άλλα στελέχη της Αρχής, τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, την Μαρία Γαβουνέλη, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον επικεφαλής της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, κ. Καλέα, εκπροσώπους κομμάτων, ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

Άρνηση της κυβέρνησης σε συνάντηση – στήριξη της κυβέρνησης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Η αντιπροσωπεία έχει ζητήσει να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών και Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης με  επιστολή του στον πρόεδρο της επιτροπής Juan Fernando Lopez Aguilar διαμαρτυρήθηκε έντονα για αυτή την επίσκεψη. Στην επιστολή ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε πένθος και άρα θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια «παραγωγική επίσκεψη».

Ακόμη περισσότερο, ο κ. Γεραπετρίτης υποστηρίζει στην επιστολή του ότι «ως μόνο κίνητρο», για την πραγματοποίηση της επίσκεψης τώρα, μπορεί να σκεφτεί «την επιθυμία παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός Κράτους-Μέλους και την εμπλοκή σε πολιτικά παιχνίδια σε μια στιγμή που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές αυτή την άνοιξη».

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε στη Νεκταρία Σταμούλη, ανταποκρίτρια της ιστοσελίδα politico.eu ότι κυβερνητικά στελέχη δεν θα είναι διαθέσιμα για συναντήσεις με την αντιπροσωπεία.

Από τη μεριά της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «μετά το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, η Ομάδα του ΕΛΚ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην αποστολή της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.»

«Είναι ανάρμοστο και χωρίς ευαισθησία», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ομάδας ευρωβουλευτής Manfred Weber και ο ευρωβουλευτής Jeroen Lenaers, εκπρόσωπος της Ομάδας στην επιτροπή. «Η χώρα είναι σε σοκ. Ο ελληνικός λαός θρηνεί μεγάλη απώλεια. Δεν είναι αυτές οι συνθήκες για να οργανωθεί μια αποστολή του ΕΚ που θα μπορούσε εύκολα να αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε ο Weber. «Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι Αριστερές Ομάδες τυφλώνονται τόσο από την αντιπάθειά τους για ορισμένες κυβερνήσεις που χάνουν από τα μάτια τους το πιο βασικό επίπεδο σεβασμού και ανθρωπιάς», συνέχισε ο Lenaers. «Η μόνη αντιπροσωπεία που πρέπει να στείλει το Κοινοβούλιο μετά από αυτή την τραγωδία είναι για να δείξει τον σεβασμό μας στις οικογένειες των θυμάτων και να προσφέρει την υποστήριξή μας στις ελληνικές αρχές», ανέφεραν τα μέλη της Ομάδας του ΕΛΚ.

Το πολιτικό και θεσμικό ζήτημα

Παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η επίσκεψη πραγματοποιείται, καθώς το τελευταίο δεν έχει την πλειοψηφία.

Ωστόσο, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα για το εάν μπορεί τόσο εύκολα μια κυβέρνηση ενός κράτους-μέλους να δηλώνει ότι αρνείται να συναντηθεί με μια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου. Προφανώς και η επιτροπή μπορεί να έθετε κάποια δύσκολα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τα ζητήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με τα δικαίωμα, τόσο σε σχέση με το προσφυγικό όσο και σε σχέση με τα ζητήματα κράτους δικαίου, ελευθερίας του Τύπου και προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Όμως, αυτό δεν δικαιολογεί από μόνο του την άρνηση συνάντησης.

Όσο για το ζήτημα του πένθους, που επικαλείται και ο κ. Γεραπετρίτης στην επιστολή του, όντως η χώρα δεν έχει συνέλθει από το σοκ της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραλύει η κρατική και θεσμική λειτουργία, τμήμα ης οποίας είναι και η ανταπόκριση σε διερευνητικές επισκέψεις επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου.

Εντύπωση, προκαλεί επίσης η χρήση του λεξιλογίου της «παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική σκηνή», που το έχουμε κυρίως ταυτίσει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κράτη-μέλη που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων για ζητήματα κράτους δικαίου, όπως π.χ. η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας Βίκτωρ Όρμπαν είχε κατηγορήσει στο πρόσφατο παρελθόν την ΕΕ για προσπάθεια παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας.

Αντιθέτως, κυβερνήσεις και πολιτικά ρεύματα που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή προοπτική, υποτίθεται ότι ένα πράγμα που υποτίθεται ότι έχουν ενστερνιστεί, πολιτικά και θεσμικά, είναι ακριβώς η δυνατότητα των Ευρωπαϊκών Θεσμών να ελέγχουν την κατάσταση στα κράτη-μέλη και να «παρεμβαίνουν» για να εξετάσουν κατά πόσο λειτουργούν τόσο οι θεσμοί όσο και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.