Με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας θα αρχίσω με μια τοποθέτηση που κάνει ο υπουργός Άμυνας για την Τουρκία, σύμμαχο χώρα στο ΝΑΤΟ. Τι είδους σύμμαχος όμως είναι στα αλήθεια η Τουρκία; Και πόσο η χώρα μας χρειάζεται τέτοιου είδους συμμαχίες; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν θέλει να έχει τέτοιο σύμμαχο: «Αισθανόμαστε περίεργα», λέει, «που έχουμε τέτοιο σύμμαχο, που μας απειλεί με πόλεμο». Και απευθύνει το ερώτημα: «Έχετε ξαναδεί συμμάχους να απειλεί ο ένας εξ αυτών τον άλλον με πόλεμο; Να μας απειλεί η Τουρκία με πόλεμο εάν θα ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας που πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο, το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων»;

Και ο υπουργός Άμυνας συνέχισε: «Δεν θέλω τέτοιο σύμμαχο. Τέτοιο σύμμαχο που πραγματοποιεί 40 υπερπτήσεις στα νησιά μας. Όχι απλώς εισβολής στον εναέριο χώρο μας, αλλά υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, από κατοικημένες περιοχές. Κάποιες φορές αυτό γίνεται και νύχτα και πραγματικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να γίνονται όλα αυτά; Ανάμεσα σε συμμάχους; Δεν είναι περίεργο να υπάρχει σύμμαχος που να ζητεί αποστρατιωτικοποίηση ορισμένων νησιών μας; Τι να τους κάνω τέτοιους συμμάχους;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

▪▪▪

Χαρδαλιάς: Να μάθουν οι Τούρκοι να μετράνε

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Και ξέρετε γιατί; Επειδή σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Τουρκίας θα πρέπει να… παίρνει άδεια από εδώ και στο εξής για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου, όπως για παράδειγμα το Φαρμακονήσι ή τις Οινούσες, ή την Ψέριμο, την Κω, τη Σύμη, την Χάλκη, την Ρω, το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι του Ακάρ «κατηγορούν» την χώρα μας για 953 παραβιάσεις το 2022, τόσο στη θάλασσα (οι 316 από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού) όσο και στον αέρα (οι 637 από τα αεροσκάφη), συμπεριλαμβάνοντας και 73 επισκέψεις επισήμων στα νησιά, οι 24 από τις οποίες έχουν γίνει από τον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Τι απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς;

▪▪▪
«Να μάθουν να μετράνε σωστά» ήταν η απάντησή του Νίκου Χαρδαλιά για όσα αναφέρει τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι δηλαδή επισκέφθηκε 24 φορές τα ελληνικά νησιά. Και αμέσως μετά συμπλήρωσε με νόημα:, «Τα νησιά αυτά τα επισκέφθηκα πολύ περισσότερες φορές απ΄ότι λένε και θα το επισκεφθώ και πάλι άλλες τόσες φορές». Ο υφυπουργός κάνει λόγο για «νέο-οθωμανικό παραλήρημα», λέγοντας ότι εκείνο που προέχει είναι η ψυχραιμία, αλλά και η αποφασιστικότητα που δείχνει η ελληνική πλευρά..

▪▪▪

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι

Και ωσάν να μη έφθαναν όλα αυτά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, έθεσε εκ νέου υπό αμφισβήτηση έθεσε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι Σε κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις», τότε θα συζητηθεί το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, «το οποίο είναι αμφισβητούμενο». Μάλιστα, κατηγόρησε τη χώρα μας για «σύνδρομο κατωτερότητας», σημειώνοντας ότι καθημερινά οι Έλληνες πολιτικοί επιτίθενται στην Τουρκία… με κλάματα!

▪▪▪

Η Άγκυρα τροφοδοτεί την αστάθεια

Η Αθήνα απάντησε αμέσως στον Τσαβούσογλου: «Οι αιτιάσεις της Τουρκίας δεν στέκουν νομικά και τροφοδοτούν την αστάθεια», αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επισημαίνουν πως η Ελλάδα έχει αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ και απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας

▪▪▪

Μητσοτάκης: Δεν κρατάω μούτρα στον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα -για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες- στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας. Μιλώντας στο «συνέδριο ygeiamou», χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση «μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως». Όπως είπε, δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. Ερωτηθείς, πάντως, για τη διακοπή άμεσων επαφών σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έσπευσε να ανακοινώσει ο Ερντογάν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα, αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση». Προειδοποίησε μάλιστα την Άγκυρα να μην μεταφέρει την ένταση στο πεδίο…

▪▪▪

Κόλαφος για την Τουρκία η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 448 ψήφων υπέρ έναντι 67 κατά και 107 αποχών, η φετινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021.Η έκθεση συνιστά κόλαφο για την γείτονα χώρα αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Συγκεκριμένα, διαμέσου ενός καταιγισμού 54 επιμέρους σημείων κριτικής και επισημάνσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σ αυτήν οπισθοχωρούν, γεγονός για το οποίο οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες.

▪▪▪

Με κορωνοϊό η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Ματαιώνεται η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Ελλάδα, καθώς διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ από το Ισλαμαμπάντ, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος η κυρία Μπέρμποκ διαπίστωσε ότι είχε χάσει τη γεύση της και το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε κατόπιν ήταν θετικό. Υπήρχε θετικό κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον το Σαββατοκύριακο, με το οποίο όμως η υπουργός ήρθε σε ελάχιστη επαφή και υποβαλλόταν συνεχώς σε τεστ.

▪▪▪

Τσίπρας: Δεν καλοπεράσαμε με τον Καμμένο

Μιλώντας στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην Νέα Εποχή» ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και για τον παλιό του συνεργάτη, Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην κυβερνητική συνεργασία σημειώνοντας ειδικότερα: «Τότε δεν καλοπεράσαμε ούτως ή άλλως. Καταφέραμε όμως να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Εμείς είχαμε μία κυβέρνηση με έναν εταίρο που σε κρίσιμα θέματα ιδεολογικής συνοχής είχαμε μεγάλες αντιθέσεις». Ωστόσο κ. Τσίπρας δηλώνει έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας. «Πιστεύω», είπε ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό»

▪▪▪

Φρένο (πάλι) στα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Την ώρα που ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές (ή εάν θέλετε για εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου), ο Πρωθυπουργός, έβαλε (από το συνέδριο ygeiamou) για άλλη μια φορά φρένο στα σενάρια αυτά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Αφού επανέλαβε πως θα εξαντληθεί η τετραετία καθώς αυτό πιστεύει ότι ορίζει η θεσμική τάξη πρόσθεσε: «Θα σας πω και κάτι ακόμα όμως το οποίο πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό» επέμεινε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην εξής διατύπωση: «Από τον Ιούλιο και μετά θα μπούμε στον τέταρτο χρόνο της κυβέρνησης. Έχω δεσμευθεί ότι σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι βλέπουμε πια το τέλος της κυβερνητικής θητείας δεν είναι άλλοθι για να σταματήσουμε να παράγουμε κυβερνητικό έργο με τους ίδιους ρυθμούς με τους οποίους το κάναμε μέχρι τώρα. Και το κυβερνητικό έργο για το επόμενο εξάμηνο είναι εξαιρετικά πλούσιο, όπως και θα είναι και πολύ πλούσιο μέχρι τον Αύγουστο που θα κλείσει για λίγες εβδομάδες η Βουλή».

▪▪▪

Η Κύπρος πενθεί την υπουργό της

Μεσίστιες οι σημαίες, η Κύπρος πενθεί τον θάνατο της υπουργού της, της πλέον δημοφιλούς υπουργού της. Ενός αξιόλογου και ανιδιοτελούς ανθρώπου. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου υπουργός Εργασίας απεβίωσε (από εγκεφαλικό) σε θεραπευτήριο των Αθηνών στο οποίο νοσηλευόταν. Η σωρός της θα μεταφερθεί σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο και στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις με τις τιμές που θα αποδώσει η Κύπρος στην εκλιπούσα. Το τελευταίο όραμά της ήταν η καθιέρωση κατώτατου μισθού και στην Κύπρο, ένα όραμα, όπως ανακοίνωσαν οι Κύπριοι πολιτικοί που θα προχωρήσει.

▪▪▪

Ο Μαδούρο και οι χρυσές μπριζόλες

Ξέρετε τι θυμήθηκα ότι έμαθα ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία από σήμερα; Το 2018 την ώρα που στη Βενεζουέλα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν να φάνε, μου θύμισε το σόου που έδωσε ο πρόεδρος Μαδούρο στο εστιατόριο του σεφ «Salt Bae» και που προκάλεσε. Και τούτο γιατί κυκλοφόρησαν φωτογραφίες αλλά και βίντεο, που έδειχναν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας μαζί με την πρώτη κυρία του και τον μάγειρα Νουσρέτ Γκιοκτσέ, του οποίου το ψευδώνυμο είναι «Salt Bae» (και ο οποίος έγινε διάσημος για τον τρόπο που αλατίζει το κρέας), να καπνίζει ακριβό πούρο και να απολαμβάνει τις τεράστιες ζουμερές… επιχρυσωμένες και πανάκριβες μπριζόλες που κόβει ο μάγειρας. Ο Μαδούρο έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, μια από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως με τις οποίες διατηρεί σχέσεις η Βενεζουέλα, εν μέσω των σκληρών κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

▪▪▪

Τα ωραιότερα λόγια που ειπώθηκαν ποτέ στον Άγνωστο Στρατιώτη

To εικοστό κατά σειρά podcast του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στο Μνημείο στο οποίο το Έθνος μας τιμά τους Άγνωστους Πεσόντες του, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και την Αξιοπρέπεια της Ελλάδας. Το podcast έχει τον τίτλο «Τα ωραιότερα λόγια που ειπώθηκαν ποτέ στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» και πραγματεύεται γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας του Μνημείου, με οδηγό τις επιγραφές που είναι χαραγμένες σε αυτό. Στην ηχογράφηση του podcast συμμετείχε ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο οποίος απήγγειλε με την ιδιαίτερη φωνή του τα ιστορικά τεκμήρια.

Αλλά ποια είναι τα ωραιότερα λόγια που ειπώθηκαν ποτέ; Ήταν τα λόγια ενός ανάπηρου πολέμου τον Οκτώβριο του 1941, όταν πλησίασε με τα ξυλοπόδαρά του το Μνημείο, με τους καραμπινιέρους να καραδοκούν δίπλα του και στάθηκε σε τάση προσοχής, κοιτάζοντας προς τον νεκρό πολεμιστή του που ήταν ξαπλωμένος σε μια έξαρση του εδάφους. Ο ανάπηρος πολέμου έβλεπε τη στάση του νεκρού πολεμιστή, που έδειχνε όμως την εντύπωση πως δεν έχει πεθάνει και ήταν έτοιμος να σηκωθεί για να αντιμετωπίσει τον εχθρό. Έμεινε για λίγο εκεί κοιτάζοντας τον νεκρό πολεμιστή και είπε τα ωραιότερα λόγια. Τα οποία ποτέ δεν τα άκουσε ανθρώπινο αυτί, παρά μόνον ο νεκρός πολεμιστής.