«Ετοιμη» να πάρει φωτιά δείχνει η «πυραδατοποθήκη» των Βαλκανίων καθώς ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Πορφύριος ανακοίνωσε σήμερα στα Σκόπια την πρόθεση της Ιεράς Συνόδου του να «αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

Η θέση του κ. Πορφυρίου όπως εκφράστηκε στη διάρκεια του συλλείτουργου που τέλεσε σήμερα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στα Σκόπια έγινε δεκτή με κωδονοκρουσίες και χαρμόσυνες ιαχές.

Όμως στο Φανάρι όλοι οι στενοί συνεργάτες του κ.κ. Βαρθολομαίου τέθηκαν σε επιφυλακή καθώς η Αυτοκεφαλία και η Αυτονομία μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054 και της διαίρεσης μεταξύ της Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παραχωρείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως συνέβη πριν από σχεδόν μια τριετία με την Εκκλησία της Ουκρανίας.

Οι συνεργάτες του κ.κ. Βαρθολομαίου αναμένουν τα επίσημα κείμενα των ομιλιών στα Σκόπια και τις μεταφράσεις τους πριν τοποθετηθούν. Και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται οι τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες αντιπροσωπείες των δύο Εκκλησιών συνεργάζονται προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της Αυτοκεφαλίας και στην συνέχεια να κληθούν οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, τοπικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, να αναγνωρίζουν τις αποφάσεις αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 18 ημέρες ο μέχρι πρότινος σχισματικός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος θα βρίσκεται, κατά τη διάρκεια της Πεντηκοστής, στην Κωνσταντινούπολη για να τελέσει συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη όπου θα διεξαχθούν συνομιλίες. Και τις αποφάσεις αυτές της Συνόδου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης φαίνεται ότι έσπευσε να προλάβει το Βελιγράδι. Όμως σχεδόν όλοι τονίζουν ότι η αυτοκεφαλία πηγάζει από το Φανάρι και μόνο από το Φανάρι. Αλλωστε, προσθέτουν, αντίστοιχες κινήσεις και πράξεις που έγιναν κατά το παρελθόν κυρίως από το Πατριαρχείο Μόσχας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα…..