Εικόνες βανδαλισμού και εγκατάλειψης της Αγίας Σοφίας καταγράφει σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία επισημαίνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το καλοκαίρι του 2021, οπότε και μετατράπηκε σε τζαμί.

Η εφημερίδα επισημαίνει στο άρθρο της πως, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιοποιηθεί εικόνες βαναδαλισμού στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και προσθέτει πως τα πλήθη που συρρέουν καθημερινά σε αυτήν συμβάλλουν στην καταστροφή της.

Μάλιστα, η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους στην Αγία Σοφία, προκειμένου να καταγράψουν στο ρεπορτάζ τους όλα όσα είδαν, με την Τζουμχουριέτ να προχωρά σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για το μνημείο – σύμβολο του Ελληνισμού, γράφοντας πως η «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050».


Οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας επισήμαναν ότι είδαν δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν στην Αγία Σοφία και ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι», πριν από μερικές εβδομάδες, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Οι εικόνες που είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από αρχαιολόγους και ιστορικούς, γράφει η εφημερίδα και, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας, σημείωσε πως η Αγία Σοφία εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους, ενώ υποστηρίζει ότι το μνημείο πρέπει να παραμείνει μουσείο.

H εφημερίδα, μετά τις εικόνες ντροπής από τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη και τις φωτογραφίες με τα σφηνωμένα παπούτσια στις εσοχές του ναού, κάνει αναφορά και στον τούρκο αρχαιολόγο, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι, και στη φωτογραφία που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία  ανέφερε ότι κάποιοι μετέτρεψαν ακόμα και μια ιστορική οθωμανική δεξαμενή νερού σε…παπουτσοθήκη, αφότου έσπασαν το καπάκι της.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να αφήσουν μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.