Ξεκίνησε η  μεγάλη βραδιά του τελικού του 66ου διαγωνισμού της Eurovision. Το Pala Olympico στο Τορίνο της Ιταλίας έχει γεμίσει από κόσμο και σε λίγες ώρες θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο φετινός νικητής.

Πριν μερικούς μήνες, η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai ανακοίνωσε ότι ο φετινός διαγωνισμός, από τον οποίο η Ρωσία έχει αποκλειστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.

Στον τελικό της Eurovision συμμετέχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο ημιτελικούς και οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία), ενώ ψηφίζουν και οι σαράντα συμμετέχουσες χώρες.

Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη θα εμφανιστεί στην 17η θέση και πιο συγκεκριμένα μετά το δεύτερο διάλειμμα.

Η σειρά εμφάνισης των 25 χωρών

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τελικό της Eurovision

Τον τελικό του 66ου διαγωνισμού που πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Μαΐου στις 22:00, θα παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση, τηλεοπτικά από την ΕΡΤ1, ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX και μέσω live streaming από το ertnews.gr.

Στον σχολιασμό θα είναι και πάλι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.,

H ψηφοφορία του τελικού

​​Σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, τηλεψηφοφόροι και κριτικές επιτροπές θα απονείμουν ο καθένας από 1 έως 8, 10 και 12 βαθμούς. Οι τηλεψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν μέσω της επίσημης εφαρμογής, από το τηλέφωνό τους ή μέσω SMS.

Το παράθυρο ψηφοφορίας ανοίγει μετά την εκτέλεση του τελευταίου τραγουδιού και τελειώνει 15 λεπτά αργότερα. Οι ψήφοι καθορίζουν το 50% του αποτελέσματος και συγκεντρώνονται από τον εταίρο ψηφοφορίας της EBU, Digame.

Οι επαγγελματικές κριτικές επιτροπές θα καθορίσουν το υπόλοιπο 50% του αποτελέσματος. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε μέλη (συμπεριλαμβανομένου ενός προέδρου) είναι η ίδια κριτική επιτροπή που ψήφισε σε έναν από τους ημιτελικούς. Τα μέλη θα παρακολουθήσουν ζωντανά και θα κατατάξουν όλα τα τραγούδια με βάση τη δεύτερη Πρόβα Dress, τον λεγόμενο τελικό της κριτικής επιτροπής.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, θα το ανακοινώσει η Στεφανία Λυμπερακάκη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στον περσινό διαγωνισμό, κατακτώντας τη 10η θέση.

Αφού απονεμηθούν όλοι οι βαθμοί της κριτικής επιτροπής, θα αθροιστούν οι συνολικοί βαθμοί από την τηλεψηφοφορία για κάθε χώρα. Αυτά τα σύνολα θα προστεθούν στη συνέχεια στον πίνακα αποτελεσμάτων, ξεκινώντας από το κάτω μέρος και φτάνοντας μέχρι την κορυφή.

Η χώρα που βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, θα ανακηρυχθεί νικήτρια.