Την στήριξή τους στο αντιπολεμικό αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη στις 3μμ στην Ομόνοια εξέφρασαν στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στις 15/3 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου  Ηλίας Γκιουλάκης,  ο Κώστας Παπαδάκης, εκ μέρους των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, ο Μοχάμαντ Χαμάμ, πρόσφυγας από το στρατόπεδο του Ελαιώνα, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος, «η Ενότητα», η Ανδριάνα Μπιρμπίλη, συγγραφέας, Ομάδα απόδρασης στο Λόγο και την Τέχνη, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ ενώ τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ  https://www.facebook.com/keerfapage/videos/351597293534694

Στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο καλούν τους εργαζόμενους πολλά σωματεία από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους Δήμους αλλά και από στρατόπεδα προσφύγων όπως αυτά της  Ριτσώνας, της Θήβας, της Μαλακάσας, του Σχιστού, του Ελαιώνα.  Επίσης στο συλλαλητήριο καλούν  φοιτητές και μαθητές αλλά και καλιτέχνες.

Το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, αντίθετα, είναι διεθνές με διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο  ενάντια στο πόλεμο, τον ρατσισμό και το φασισμό.

Την ίδια ημέρα,  19 Μαρτίου αντίστοιχες διαδηλώσεις  γίνονται σε 20 χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ν.Αφρική αλλά και η Ρωσία.

Στην Ελλάδα η αντιπολεμική – αντιρατσιστική διαδήλωσε έχει ως κεντρικά συνθήματα τα:  «Σταματήστε τον πόλεμο» – «Ανοίξτε τα σύνορα» – «Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες!» – » Άσυλο και στέγη για όλους» – «Κλείστε τις βάσεις, στοπ στους εξοπλισμούς!»,  «Οι φασίστες στη φυλακή!»

«Στηρίζουμε το συλλαλητήριο στις 19 του Μάρτη» ανέφερε ο Ηλίας Γκιουλάκης, στη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου:  «Όπως ξέρετε το ΕΚΑ έχει δώσει αγώνες ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας έχει αγωνιστεί ενάντια στον ρατσισμό. Να θυμίσω λίγο ότι σαν λαός έχουμε γνωρίσει τι σημαίνει να είσαι μετανάστης γιατί σχεδόν άλλος ένας πληθυσμός της χώρας είναι μετανάστης σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Καλούμε όλους τους μετανάστες να συμμετέχουν σε ομοσπονδίες, σε σωματεία, να μπορούμε και εμείς να έχουμε ενημέρωση και να μπορούμε να επεμβαίνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είμαστε δίπλα στους δίκαιους αγώνες. Όχι στον πόλεμο, ισότητα για όλους, ανοιχτά σύνορα. Τίποτε περιχαρακωμένο εν έτει 2022».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, είπε:

« Το συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη είναι αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό, είναι η απάντηση στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία που ξεριζώνει εκατομμύρια πρόσφυγες. Εμείς λέμε «όχι στο πόλεμο, ανοίξτε τα σύνορα για ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες, σταματήστε τους εξοπλισμούς, σταματήστε την απάνθρωπη πολτική πνγμών των προσφύγων στα σύνορα, τις μαζικές εξώσεις 1200 προσφύγων από τον Ελαιώνα, νομιμοπιήστε τους μετανάστες. Είναι απαράδεκτη η διάκριση Ουκρανών και άλλων προσφύγων από την Συρία, το Αφγανιστάν , την Αφρική. Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ είχαν θύματα όπως τώρα του Πούτιν στην Ουκρανία

«Είμαι από την Συρία, πρόσφυγας, και βρίσκομαι τρία χρόνια στην Ελλάδα. Θέλουμε χαρτιά, δεν έχουμε ΑΦΜ δεν έχουμε δουλειά, δεν έχουμε ΑΜΚΑ» είπε ο Μοχάμαντ από το καμπ Ελαιώνα. «Η μητέρα μου, οι συγγενείς μου είναι στην Γερμανία έχω να τους δω έξι χρόνια αλλά δεν μπορώ. Ερχόμαστε από πόλεμο. Στην πόλη στην οποία ζούσα είναι ο τουρκικός στρατός τώρα. Θέλουμε και εμείς να μας αντιμετωπίσουν όπως ακριβώς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Δηλαδή τι; Εμείς είμαστε οι “κακοί” πρόσφυγες, οι άλλοι είναι “καλοί”»;

«Σήμερα πέρασα όλο το πρωί στην αρχή προσφυγών όπου γίνονται οι εφέσεις των ανθρώπων που έκαναν αίτηση και η υπηρεσία ασύλου απάντησε ότι δεν είστε πρόσφυγες» τόνισε ο Γιώργος Τσιάκαλος. «Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι το 99% των ανθρώπων εκεί ήταν σκουρόχρωμοι, ήταν μαύροι. Πολύ σωστά οι άνθρωποι από την Ουκρανία χαρακτηρίζονται πρόσφυγες, έχουν το ελεύθερο να μπουν σε μια χώρα της ΕΕ, αν θέλουν κάνουν αίτημα ασύλου – και μάλιστα όχι απαραίτητα στην χώρα εισόδου όπως λέει η συμφωνία του Δουβλίνου. Ζητάμε λοιπόν από τη κυβέρνηση αυτό να ισχύσει για όλους όσους κάνουν αίτηση ασύλου».

«Νιώθω χαρά γιατί φέτος στη συγκέντρωση καλεί και το ΕΚΑ. Απέναντι στον τοίχο βλέπω και την παλιά του αφίσα  που γράφει “ο  λαός απαιτεί οι ναζί στην φυλακή” κάτι για το οποίο αγωνιστήκαμε και κατορθώσαμε» ξεκίνησε το κάλεσμά του ο Κώστας Παπαδάκης τονίζοντας ότι είμαστε σε εγρήγορση ενάντια στην αναβίωση της φασιστικής και ρατσιστικής πρακτικής. Αναφέρθηκε επίσης στην αίτηση ανάκλησης τους ασύλου του Τζαβέντ Ασλάμ από τον υπουργό Μετανάστευσης Μηταράκη που εκδικάζεται την Παρασκευή 18 Μαρτίου. (Η Πακιστανική Κοινότητας Ελλάδας η Ενότητα και η ΚΕΕΡΦΑ καλούν σε κινητοποίηση στις 10πμ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, Λουίζης Ριανκούρ 85).

«Το Σάββατο θα διαδηλώσουμε κατά χιλιάδες» τόνισε στο κάλεσμά του ο  Τζαβέντ Ασλάμ καταγγέλλοντας μια σειρά από περιστατικά αυτοκτονιών και κακομεταχείρισης μελών της κοινότητας από την αστυνομία  απαιτώντας νομιμοποίηση για όλους.

«Χρόνια στους δρόμους με την ΚΕΕΡΦΑ, πρώτη φορά όμως ως ομάδα» ανέφερε στο κάλεσμά της η Ιωάννα Μπιρμπίλη από την Ομάδα «Απόδραση στον λόγο και την τέχνη». «Την προηγούμενη Κυριακή οργανώσαμε μια ποιητική βραδιά για τις 19 Μάρτη, φτιάξαμε το δικό μας κάλεσμα και θα είμαστε στην Ομόνοια για ένα πλανήτη χωρίς σύνορα, πολέμους και πρόσφυγες»

Το παρών στη συνέντευξη τύπου έδωσε και η πρωτοβουλία Δικαιοσύνη για τον Μπακάρι.

«Στις 19 Μάρτη σας προσκαλώ όλους στις 3μμ στην Ομόνοια να διαδηλώσουμε για δικαιοσύνη για τον Νίκο Σαμπάνη. Ο Νίκος ήταν 18 χρονών και έχασε τη ζωή του άδικα από τους αστυνομικούς» λέει στο κάλεσμα που απευθύνει ο Γιάννης Σαμπάνης, πατέρας του δολοφονημένου από την αστυνομία στο Πέραμα Νίκου Σαμπάνη – που μαζί με την οικογένειά του βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στο πλευρό των προσφύγων στον Ελαιώνα.

«Θα διαδηλώσουμε για τον Νίκο αλλά και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τον πόλεμο, την φτώχεια» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Είμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τους πρόσφυγες που διαδηλώνουν, εγώ βλέπω τον αγώνα τους σαν καλό πράγμα. Θέλουν να τους διώξουν από εδώ. Και πού να πάνε; Να καταλήξουν στην Ομόνοια και να τους κυνηγάνε μετά και να τους λένε “γιατί κατασκηνώσατε εδώ”; Να τους αφήσουν εδώ να ζήσουν και να τους βάλουν κάτι, μια κατοικία. Ολόκληρες καταστροφές έγιναν στις χώρες τους, τα έχασαν όλα – και εμείς στον καταυλισμό με την ακρίβεια και την τιμή της βενζίνης περνάμε ταλαιπωρία μεγάλη. Είναι κρίμα. Βλέπω στην τηλεόραση για τον πόλεμο και ανατριχιάζω».

 

 Κάλεσμα στις 19 Μάρτη απευθύνει και το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών 2022 που πραγματοποιείται στο Θέατρο Εμπρός με τη συμμετοχή πλήθους συμμετεχόντων (δείτε εδώ το πλούσιο πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων 16-20 Μαρτίου: https://tinyurl.com/3ar3vvm8) με «προσυγκέντρωση στις 2μμ στο Εμπρός για την Πορεία ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό» μαζί με την ομάδα κρουστών Quilombo, μαθητές της κατεύθυνσης θεάτρου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών και άλλα συνοδευτικά δρώμενα.

Ακολουθούν τόποι και οι ώρες συγκέντρωσης για την πραγματοποίηση των συλλαλητηρίων ανά τις πόλεις της Επικράτειας:

Αθήνα, Ομόνοια 3μμΘεσσαλονίκη , Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ.Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 12μεσ.Χανιά, Πλατεία Αγοράς 12μεσ.Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μεσ.Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 12μεσ.Βόλος, Άγιος Νικόλαος 1μμΓιάννενα, Περιφέρεια 1μμ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΕΡΦΑ

9 ΜΑΡΤΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ!Σταματήστε τον πόλεμο – Ανοίξτε τα σύνορα –Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες!Άσυλο και στέγη για όλους – Κλείστε τις βάσεις, στοπ στους εξοπλισμούς!Οι φασίστες στη φυλακή!Αθήνα, Ομόνοια 3μμΘεσσαλονίκη , Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ.Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 12μεσ.Χανιά, Πλατεία Αγοράς 12μεσ.Ηράκλειο, Λιοντάρια 12μεσ.Ξάνθη, Κεντρική Πλατεία 12μεσ.Βόλος, Άγιος Νικόλαος 1μμΓιάννενα, Περιφέρεια 1μμΗ εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία με τις τραγικές συνέπειες στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, προκαλεί οργή ενάντια στον πόλεμο και ένα νέο κύμα αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους πρόσφυγες από την Ουκρανία.Απέναντι στα ψέματα του Πούτιν ότι τάχα διεξάγει αντιφασιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, δεν ανεχόμαστε την υποκρισία των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που παριστάνουν όψιμα τους ανθρωπιστές. Με τους δικούς τους ματοβαμένους πολέμους και επεμβάσεις από το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι την Συρία και την Αφρική, ευθύνονται για εκατομμύρια νεκρούς και για τα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων, τα οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με απάνθρωπο ρατσισμό, με τα κλειστά σύνορα της Ευρώπης φρούριο και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Χιλιάδες είναι οι πνιγμένοι μικροί Αϋλάν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, στα ναυάγια και τα pushbacks από την Frontex, το NATO και την ελληνική ακτοφυλακή.Η κυβέρνηση της ΝΔ μπαίνει στον πόλεμο στο πλευρό της Δύσης. Στέλνει όπλα στην Ουκρανία, αναβαθμίζει τις στρατιωτικές βάσεις από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη σαν ορμητήριο του ΝΑΤΟ, σπαταλάει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς διεκδικώντας πιο επιθετική στάση στους αντιδραστικούς ανταγωνισμούς με την Τουρκία στην περιοχή.Το πραγματικό αντίπαλο δέος στη φρίκη του πολέμου και του ρατσισμού, είναι το διεθνές κίνημα σε Ανατολή και Δύση. Σαν κι αυτό που αγκάλιασε τους πρόσφυγες το 2015 όταν έσπαγαν τα σύνορα της Ευρώπης φρούριο. Η διεθνής κινητοποίηση στις 19 Μάρτη πιάνει το νήμα αυτών των αγώνων. Σε πάνω από είκοσι χώρες συντονιζόμαστε και διαδηλώνουμε ενάντια στον πόλεμο, τον ρατσισμό και το φασισμό!Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη και απαιτούμε δουλειές, υγεία, παιδεία για όλες και όλους, ντόπιους και μετανάστες και όχι βόμβες. Ούτε Πούτιν, ούτε ΝΑΤΟ, όχι στις κυρώσεις που χτυπάνε τον απλό κόσμο. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Να ανοίξουν τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Αφρική και την Ασία, όλους τους πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους, τη φτώχεια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Άσυλο και στέγη σε όλους και όλες. Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χωράνε!Διαδηλώνουμε στις 19 Μάρτη για να τσακίσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις του Μητσοτάκη και του Μηταράκη, που δολοφονούν τους «πραγματικούς» πρόσφυγες και μετανάστες στον Έβρο και στο Αιγαίο, τους μαντρώνουν σε στρατόπεδα κλειστές φυλακές, τους πετάνε έξω από σπίτια με νέες εξώσεις, στερούν την πρόσβαση τους στην υγεία και των παιδιών τους στα σχολεία.Διαδηλώνουμε για να μην περάσουν οι μαζικές απελάσεις μεταναστών με τις αντεργατικές συμφωνίες Μηταράκη – Μπαγκλαντές που πάνε να γενικεύσουν τις συνθήκες της Μανωλάδας, να κάνουν τους μετανάστες εργάτες σκλάβους των εργοδοτών.Διαδηλώνουμε για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στους φασίστες, τα παρακλάδια της Χρυσής Αυγής, να ξαναστήσουν τάγματα εφόδου. Οι μαζικές διαδηλώσεις στην Σταυρούπολη, τον Εύοσμο, το Ν. Ηράκλειο, την Παλιά Κοκκινιά, δείχνουν το δρόμο. Η θέση των νεοναζί δολοφόνων είναι για πάντα στη φυλακή.Όλοι και όλες μαζί, εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες με τα σωματεία, φοιτητές και φοιτήτριες με τους φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και μαθήτριες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, κινήσεις γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, να βρεθούμε στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Να κάνουμε την 19 Μάρτη αφετηρία για να ξηλώσουμε την κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων, των ρατσιστών, των δολοφόνων προσφύγων και μεταναστών. Έξω το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Frontex. Καλοδεχούμενοι όλοι οι πρόσφυγες!