Ο κοροναϊός είναι εδώ επισημαίνουν με σημερινές δηλώσεις τους οι καθηγητές Ηρακλής Τσαγκάρης και Νίκος Θωμαΐδης. Αυτό που τους ανησυχεί είναι οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, ενώ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 5,8%.

Ο κ. Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε στην ΕΡΤ ότι οι «σκληροί» πανδημικοί δείκτες είναι στα ύψη, γεγονός αναμενόμενο αφού η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής.

«Η πανδημία είναι εδώ», είπε και ο Νίκος Θωμαϊδης, επισημαίνοντας ότι στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων στην κοινότητα.

Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση

«Περιμένουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Οι σκληροί δείκτες είναι όντως σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Χθες στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, πέθαναν 28 άνθρωποι. Στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει μόνο διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων» ανέφερε ο κ. Τσαγκάρης.

Αυτό συμβαίνει γιατί «η έκταση της πανδημίας έχει ξεπεράσει κάποια όρια, οι επιδόσεις του συστήματος είναι γνωστές και γιατί η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Ο συνδυασμός των πραγμάτων αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας μας είναι καλύτερο από των υπολοίπων χωρών».

Για τον δείκτη θετικότητας

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» δήλωσε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια σχετική μείωση του ιιού φορτίου.

«Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας», είπε ο καθηγητής.

Όπως δήλωσε στα τεστ δεν αποτυπώνεται το σύνολο των λοιμώξεων γιατί πάρα πολλοί, όντας εμβολιασμένοι, περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά.

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τεστ, η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%. Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και των περιβαλλοντικών συνθηκών, θα αυξηθούν τα κρούσματα.

«Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε. Το δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος είναι ένα διάστημα με έξαρση λοιμώξεων και να προκύψει ένα κύμα από τη διασπορά του ιού. Μετά την άνοιξη ενδέχεται η μεγάλη αποκλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Θωμαϊδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, η πίεση στο ΕΣΥ είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα εφησυχασμού στην κοινωνία.