Τί είναι το Tech Recruitment; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι επαγγελματίες για να το διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά; Γιατί είναι τόσο δυσεύρετοι στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό και γιατί αμείβονται υψηλά; Αρκούν οι δεξιότητες επαγγελματιών στα πεδία του HR ή του IT; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πώς μπορεί κάποιος να τις αποκτήσει;

Tο Recruitment είναι η διαδικασία εντοπισμού, προσέλκυσης, συνέντευξης, επιλογής και ενσωμάτωσης υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει τα πάντα, από τον εντοπισμό των αναγκών της στελέχωσης μιας εταιρείας έως και την εκπλήρωση τους. O ρόλος του recruiter, συχνά συναντάται στο εξωτερικό με τον όρο Headhunter, και αναφέρεται κυρίως στους επαγγελματίες recruiters που εργάζονται ως εξωτερικοί agents για τους πελάτες-εταιρείες.

Οι θέσεις με την μεγαλύτερη ζήτηση κάλυψης σήμερα είναι οι σχετικές με την Τεχνολογία / ΙΤ.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε αμιγώς τεχνολογικά πεδία (πχ. Μηχανικοί Λογισμικού / Προγραμματιστές) ή σε συναφείς κλάδους (πχ. business analysts) αυξάνεται κατακόρυφα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο. Οι περισσότερες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό στρέφονται στην αναζήτηση προσωπικού για την κάλυψη εξ αποστάσεως, και όχι μόνο, τεχνικών θέσεων εργασίας, ακόμα και με υποψηφίους από διαφορετικές χώρες. Η πανδημία και η τεχνολογία έχουν λειτουργήσει ως καταλυτικοί παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη ύπαρξης επαγγελματιών του Ανθρώπινου Δυναμικού / Recruiters, που να είναι εξειδικευμένοι στα τεχνολογικά επαγγέλματα ώστε να στελεχώσουν αποτελεσματικά μια θέση.

Η διαδικασία αναζήτησης προσωπικού για θέσεις Τεχνολογίας δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι το αναλαμβάνουν παράλληλα επαγγελματίες από δύο εταιρικά τμήματα: το τμήμα του HR και το τμήμα του IT. Το πρώτο καλείται να αξιολογήσει το προφίλ ενός υποψηφίου και τα soft skills και το δεύτερο τις τεχνολογικές δεξιότητες.

Ωστόσο, διαπιστώνεται ένα μεγάλο κενό στην κατάρτιση των ανθρώπων του HR σχετικά με τις τεχνικές προσλήψεις με αποτέλεσμα πολλές φορές οι υπεύθυνοι προσλήψεων να βρίσκουν εμπόδια στο να κατανοήσουν ακριβώς τις τεχνολογίες και τις έννοιες αυτού του πεδίου όσο και την χρησιμότητα τους και να διαπιστώσουν τις ανάγκες και τις προδιαγραφές της στελέχωσης. Επιπλέον, η έλλειψη γνώσης των τεχνολογικών πεδίων δυσκολεύει την σωστή επικοινωνία με τους υποψηφίους, ακόμα και την σωστή πρώτη αξιολόγηση ενός βιογραφικού. Πολλές φορές οι recruiters νιώθουν ότι δεν “μιλούν την ίδια γλώσσα“ με τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις στην στελέχωση και λανθασμένες επιλογές, κάτι που είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τις εταιρείες.

Οι εταιρείες επενδύουν περισσότερο από ποτέ στους Tech Recruiters δίνοντας υψηλούς μισθούς και bonus.

Προκειμένου να αντιληφθούμε καλύτερα την ειδικότητα του Tech Recruiter, ήρθαμε σε επαφή με το Skillscouts, την μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα, και από τις ελάχιστες παγκοσμίως που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση των Tech Recruiters. Το Skillscouts είναι ένα πρόγραμμα κατάρτισης του εκπαιδευτικού φορέα Workearly, το οποίο είναι ευρέως γνωστό στον τομέα της εκπαίδευσης τεχνολογικών ρόλων και προετοιμασία για την διεκδίκηση θέσεων στην Ελλάδα αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Προσφέρει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες του HR και του IΤ να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε συνθέσουν ένα περιζήτητο και ανταγωνιστικό προφίλ ως Tech Recruiters.

Ο ιδανικός υποψήφιος, σύμφωνα με την ομάδα του Skillscouts  είναι ο επαγγελματίας που διαθέτει ένα συνδυασμό γνώσεων από τους δύο επίμαχους κλάδους, το HR και το IT. Όπως φανερώνει και το όνομα της θέση “Tech Recruiter”, ο ιδανικός υποψήφιος δεν είναι ένας απλός recruiter. Δεν πρόκειται όμως και για οποιονδήποτε επαγγελματία από τον χώρο του Tech. Είναι και τα δύο μαζί.

Κατά πόσο είναι όμως εφικτό ένας επαγγελματίας να διαθέτει τον συνδυασμό αυτών των γνώσεων; Πρόκειται για μία διεπιστημονική ειδικότητα; Θα πρέπει δηλαδή κάποιος να διαθέτει δύο πτυχία; Ένα HR και ένα IT;

Σύμφωνα με τo Skillscouts, οι Tech Recruiters είναι μία ειδικότητα που ανήκει στον ευρύτερο κλάδο του HR. Έτσι, κάποιος επαγγελματίας HR μπορεί με ειδική τεχνολογική κατάρτιση στα επαγγέλματα πληροφορικής να είναι σε θέση να αξιολογήσει κάποιον από τον χώρο του ΙΤ στο στάδιο της αναζήτησης. Φυσικά ο Tech Recruiter δεν χρειάζεται να έχει γνώσεις προγραμματισμού.

Είναι όμως βέβαιο ότι θα πρέπει να κατανοεί τις τεχνολογίες της θέσης εργασίας, ποια εργαλεία και ποιες γλώσσες προγραμματισμού θα πρέπει να κατέχει ο υποψήφιος και σε ποιο βαθμό, να αξιολογεί την προϋπηρεσία του και φυσικά να μπορεί να επικοινωνεί ουσιαστικά με τους ΙΤ Managers του τμήματος που χρειάζεται στελέχωση, ώστε να καταλήξουν στον ιδανικό υποψήφιο.

Αντιστρόφως, επαγγελματίες από τον χώρο του ΙΤ, που ήδη είναι εξοικειωμένοι με τις τεχνολογίες και τα εργαλεία, μπορούν να εκπαιδευτούν στην μεθοδολογία του HR και στις πρακτικές του recruiting ώστε να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει Tech Recruiter

Το Skillscouts παρέχει εξατομικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα στους ενδιαφερόμενους με στόχο να εργαστούν ως Tech Recruiters στην Ελλάδα ή το Εξωτερικό, εξ αποστάσεως ή διά ζώσης. Με έναν ειδικά διαμορφωμένο κύκλο ατομικών μαθημάτων, σεμιναρίων, αξιολογήσεων, case studies και προσομοιώσεων, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλα τα επαγγέλματα του ΙΤ, την περιγραφή κάθε θέσης, τα απαιτούμενα skills (soft & technical), τα εργαλεία και τις γλώσσες προγραμματισμού και να ενσωματώσουν όλες  παραπάνω γνώσεις σε πρακτικά παραδείγματα από την αγορά.

Το πρόγραμμα του Skillscouts διεκπεραιώνεται υπό την αιγίδα του Workearly σε συνεργασία με τον όμιλο Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent, που εξειδικεύεται στις υπηρεσίες στελέχωσης τεχνολογικών ρόλων και εύρεσης ταλέντων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες , και εκδίδει αναγνωρισμένη βεβαίωση κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής, και αφού προηγηθεί αξιολόγηση της αίτησης θα ακολουθήσει συνέντευξη και ενημέρωση σχετικά με τα διαδικαστικά του προγράμματος.