Για «εκατόμβη νεκρών» στην Ελλάδα, αν και εφόσον τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν, αλλά και εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο, μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι αν θεσπιζόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 50, «θα ζούσαμε σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον στη χώρα μας».

Οι εφιαλτικές προβλέψεις Τζανάκη

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των 40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, πρότεινε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  ότι «ζούμε πια σε ένα πόλεμο».

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Οι αυξημένες νοσηλείες πιέζουν ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας

Οι εφιλατικές προβλέψεις του καθηγητή Τζανάκη έχουν να κάνουν με υποθετικά σενάρια τα οποία είναι τα εξής;

  • εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη,
  • εάν τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν,
  • εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο…

… τότε όπως είπε «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον.

Το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον ‘’αγώνα’’ από τον Μάρτιο του 2020».

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.

Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Οι «συμβουλές» Εξαδάκτυλου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι αν θεσπιζόταν υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 50, «θα ζούσαμε σε ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον στη χώρα μας».

Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι όποια κι αν είναι η Όμικρον καλύτερα να μας βρει εμβολιασμένους, παρά να μας βρει ανεμβολίαστους».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου καθώς προσφέρει άμυνα ακόμη και στο μικρό ποσοστό των πολιτών που δεν την απέκτησαν με τις δύο πρώτες δόσεις. Κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν ενόψει του χειμώνα, της Όμικρον και των ασαφειών που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη.