Για τα μέτρα που περιορίζουν τους ανεμβολίαστους μίλησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Stanford, κι έκανε μία εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός – Ξεκινά η διάθεση των δωρεάν self test από τα φαρμακεία 

«Είναι αλήθεια ότι ο πληθυσμός κουράστηκε μετά από δύο χρόνια και θα πρέπει να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε ένα στέλεχος σαν τη Δέλτα, και ίσως μας έρχεται η Όμικρον, που είναι πολύ μεταδοτικό. Άρα κρούσματα θα έχουμε πολλά. Αυτό είναι δύσκολο να το αποφύγουμε. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι οι θάνατοι και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή συνδυάζουν υψηλούς θανάτους με υψηλό σκορ περιοριστικών μέτρων σε όλη την Ευρώπη»

Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα συνδυασμό μέτρων που ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα οι ανεμβολίαστοι, ωστόσο την ίδια στιγμή αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο, αναφέροντας τα φαινόμενα συνωστισμού που συναντάει κανείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αχίλλειος πτέρνα» για την Ελλάδα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες.

«Καταστρέφουμε τη σχέση πολιτών και δημόσιας υγείας»

Ο κ. Ιωαννίδης αναγνωρίζει ότι είναι προτεραιότητα η προστασία των πολιτών μεγάλης ηλικίας, ωστόσο θεωρεί πως σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο τα μέτρα θα έχουν αρνητικές συνέπειες.

«Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι πως το πετυχαίνουμε. Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία».

«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος.  Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας».

«Στον κορoναϊό έχουμε εστιαστεί στο τι θα κάνουμε με τις ΜΕΘ, που είναι η τελική πράξη. Έχουμε ήρωες στις ΜΕΘ, αλλά είναι το αντίστοιχο σαν να λέμε ότι περιμένουμε κάποιος, ο οποίος έχει κατάθλιψη, να αποφασίσει να αυτοκτονήσει, να πηδήξει από το μπαλκόνι και μόλις πέσει στο πεζοδρόμιο να τον πάμε σε ΜΕΘ. Τότε είναι πολύ αργά», τόνισε.

«Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα. Δεν έχω αντίρρηση στο να είναι διαθέσιμα πολύ νωρίς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Όχι όμως να δημιουργήσουμε μία υποχρεωτικότητα και μία πίεση στους ανθρώπους», κατέληξε.

Γιατί κάνουμε εμβόλιο στους 3 μήνες – Κάθε πότε θα γίνεται αναμνηστική δόση

Για τα κρούσματα του κοροναϊού στα παιδιά, αλλά και για το κάθε πότε θα κάνουμε αναμνηστική δόση, μίλησε σήμερα και η πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε εκτός από το 14χρονο κορίτσι, τις τελευταίες ημέρες κάποια μωράκια που νόσησαν, διασωληνώθηκαν σημειώνοντας ότι τον τον τελευταίο μήνα νοσούν πολλοί νέοι άνθρωποι. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι στον κοροναϊό δεν υπάρχουν ηλικίες. Η νόσος μπορεί να κάνει πολλές επιπλοκές. Επηρεάζει και τους πνεύμονες και την καρδιά και τον εγκέφαλο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η περικαρδίτιδα ξεπερνιέται, σε ποσοστό 95%-98%. Φυσικά, θα υπάρχει και περιστατικό που δεν μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα και στις πιο απλές νόσους. Πρέπει να πάνε και τα παιδιά να εμβολιαστούν από 5 ετών και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι στην Αφρική παρακολουθούν τα κρούσματα της Όμικρον στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Τα αποτελέσματα του εμβολίου

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον, η κ. Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. «Το σημαντικό είναι το ποσοστό αποτελεσματικότητας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν καταγράφονται θάνατοι. Ερωτηθείσα γιατί αποφασίστηκε η χορήγηση της τρίτης δόσης στους 3 μήνες, ανέφερε ότι «όταν κάνουμε και τις τρεις δόσεις μαζί δυναμώνουμε τόσο πολύ τον οργανισμό και για την Όμικρον ακόμα και αν έχουμε πολλά περιστατικά. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τον οργανισμό ώστε να έχει αντισώματα και να επιτεθεί στις μεταλλάξεις και τον ιό που δεν πρόκειται να φύγει αν δεν εμβολιαστούμε», σχολίασε. Απαντώντας δε στις αντιδράσεις για τη συχνότητα των εμβολίων, τόνισε δε θα γίνεται κάθε 4 μήνες, αλλά κάθε 9-12 μήνες, όπως στην γρίπη, ανάλογα με το πότε θα αποφανθεί η Επιτροπή Εμβολιασμών.