Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης.

Η πτώση αυτή έρχεται να συνδυαστεί με τη βουτιά που καταγράφουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα παραλλαγή της Covid που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα.

Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε 11,8%, ή 9,28 δολάρια, στα 69,15 δολάρια το βαρέλι, στη χειρότερη μέρα του από τον Απρίλιο του 2020. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 10,5% ή 8,66 δολάρια στα 73,56 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια οδεύουν προς την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Περιορισμός μετακινήσεων λόγω παραλλαγής Μποτσουάνα

Η μείωση των ταξιδιών και τα πιθανά νέα lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί.

«Φαίνεται ότι η ανακάλυψη μιας παραλλαγής της COVID-19 στη νότια Αφρική τρομάζει τις αγορές γενικά. Η Γερμανία περιορίζει ήδη τα ταξίδια από πολλά έθνη στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε στο CNBC ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.

Αποδέσμευση αποθεμάτων

Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια για την απελευθέρωση 50 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου. Η κίνηση είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας των ενεργοβόρων χωρών να περιορίσουν την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων το 2021.

Η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεσμεύσουν επίσης ορισμένα από τα αποθέματά τους.

«Αυτό [το ξεπούλημα] αποδίδεται σε ανησυχίες για σημαντική υπερπροσφορά στις αρχές του 2022 που πρόκειται να προκληθεί από την επερχόμενη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες καταναλωτικές χώρες, συν τη συνεχιζόμενη απότομη αύξηση των νέων κρούσματα κορονοϊού», σημείωσαν αναλυτές της Commerzbank.

«Επιπλέον, μια ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική, προκαλώντας μια αξιοσημείωτη αύξηση της αποστροφής κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα».

Ο ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί σύμμαχοί του πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν την πολιτική παραγωγής για τον Ιανουάριο και μετά.

Ο όμιλος χαλάρωσε σιγά σιγά τις ιστορικές περικοπές παραγωγής που συμφώνησε τον Απρίλιο του 2020, καθώς ο κορονοϊός μείωσε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, αποκαθιστώντας 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.

Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρεί τώρα περισσότερο από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια.