Η πανδημία του κοροναϊού καλπάζει στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ο επιδημιολογικό δείκτης R ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα κράτη της γηραιάς ηπείρου πάντως δηλώνουν ότι ελέγχουν προς στιγμήν τη διασπορά του ιού, θέτοντας εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς.

Ένα ελπιδοφόρο στοιχείο που προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα δείχνει πως η πανδημία είναι πλέον λιγότερο θανατηφόρα συγκριτικά με το πρώτο κύμα.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η αύξηση του αριθμού των προληπτικών τεστ -σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- επιτρέπει την ταχύτερη ανίχνευση των ασθενών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά νωρίτερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων από τον Απρίλιο, ενώ στην Ιταλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο. Παράλληλα, τα ημερήσια κρούσματα στη Γερμανία έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ωστόσο πως ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς ξανά σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων δεν αυξάνεται με τον ίδιο δραματικό ρυθμό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

«Η βελτιωμένη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ενδεχομένως ο βασικός λόγος, ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα» υποστηρίζει ο Τζον Φορντ, λέκτορας σε θέματα Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Cambridge.

Παράλληλα, ο Φορντ υπογραμμίζει πως η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και η βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε χαμηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο διάστημα.

Με τις ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ανοίξει σταδιακά τις οικονομίες τους, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών από τα μέσα Ιουνίου, αξιωματούχοι ανέμεναν αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι περισσότερες κυβερνήσεις αποστρέφονται την ιδέα να επιβάλουν εκ νέου γενικευμένο lockdown, μετά από τη ζημιά που προκλήθηκε σε οικονομικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερμανίδα καγελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία η οποία συμβούλεψε τους συνεργάτες της να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα», όπως η γενίκευση χρήσης μάσκας, ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων αλλά και καραντίνες για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Ο ρόλος των φαρμάκων

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Bloomberg, ο αριθμός θανάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν τη νόσο πιο αποτελεσματικά, χάρη στις δοκιμές των φαρμάκων που έγιναν με ταχύτατο ρυθμό.

Παράλληλα, αρκετές χώρες έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τον αριθμό των θανάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία, όπου ο απολογισμός μειώθηκε κατά 5.000 αυτό το μήνα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κάποιος θάνατος θα θεωρείται πως οφείλεται στον κοροναϊό μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής καταλήξει 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ.

Σε πλήρη εγρήγορση

Δεδομένου όμως ότι οι μολύνσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να αυξάνονται πριν από λίγες μόνο ημέρες ή λίγες εβδομάδες, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτός είναι και ο λόγος που ο Γκραμ Κουκ, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου κάνει λόγο για «χρονοκαθυστέρηση» και υπογραμμίζει πως ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάσει.

«Υπάρχει πάντα σημαντική καθυστέρηση ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των θανάτων –μερικών εβδομάδων» λέει ο Κουκ.